W ogóle co ja oczekuję od forum. Ostatni mój post tutaj.
Wersja do druku
W ogóle co ja oczekuję od forum. Ostatni mój post tutaj.
Nigdy nie slyszalem o takiej wadzie.
Moze idz do jakiegos skepu i tam ktos kto sie na tym zna pomoze.
Lol.
Nauczyciel po zobaczeniu paru fotek stwierdził, że "aparat się do niczego nie nadaje".
Czego uczy ten nauczyciel? Wychowania fizycznego?
Zadowolona jesteś z fotek zrobionych aparatami 60D i 70D?
A nie zauważyłaś, iż mają one mniejsze matryce i GO jest przy tych samych parametrach może się różnie rozkładać?
Jesteś w 100% pewna,że trafiłaś w oko na 1. ?
Wiesz, że współpraca aparat-obiektyw nie jest zawsze idealna i liczba pomyłek przy ustawieniu ostrości może dochodzić do kilku-kilkunastu procent?
I tak na marginesie.
Jak rozumiem kupiłaś obiektyw 50mm o światłosile 1.4.
Ten kto doradził Ci taki wybór musiał chyba być ....zastępcą nauczyciela WF.
50mm/1.8 STM kosztuje poniżej 500zl ( 470zl w ostatniej promocji)a 50/1.4 USM 1300zl!
Przepłaciłaś z 800zl za coś co bardzo trudno wykorzystać ( papierowa GO przy 1.4 a do tego bardzo niska rozdzielczość przy tej przesłonie).
Ale tak to jest jak nie słucha się rad.
oraz gratulacje dla arturmaksymilian za odświeżanie wszystkich możliwych wątków i dobicie do limitu giełdy 8-)
Tam sie przyda dobry af - astroooo.
Yuukarii, po pierwsze nie podejmuj pochopnych decyzji i popracuj trochę dłużej na sprzęcie, który masz, zanim coś zdecydujesz. Po drugie nie wierz we wszystko, co tu przeczytasz, zwłaszcza że canon 50stm jest lepszy od 50 1.4.
A kto powiedział, że jest lepszy?
800zl różnicy pomiędzy dwoma 50kami to.....używana 85ka!
Rollo- różnica pomiędzy dwoma fotkami wykonanymi na przysłonie powiedzmy.. 2.8 ( obie 50ki) nie będzie duża. Może gdzieś w rogach, może winietowanie,praca pod światło.
Ale to 8 stów różnicy! A zysku prawie żadnego.
Ostrzegałem przed Canonem 6D...
ogólnie powiem tak - wszyscy macie rację i nikt nie ma racji
może popełnia błędy techniczne, niech zrobi zdjęcie ze statywu na LV to się przekona jak może być ostro - ale może nie popełnia blędów technicznych
od producenta/sprzedawcy sprzętu należy oczekiwać że sprzęt będzie działał - znaczy ma być ostro
opowieści że z kompakta czy telefonu zdjęcia są "ostrzejsze" to "bajki z mchu i paproci" są tylko bardziej wyostrzone - obiektyw standardowy powinien na fullfrejmie powinien zapewnić taki kontrast i taką separację planów że powinno się wydawać że jest "ostro jak diabli"
trzeba na spokojnie ustalić o co chodzi i zdecydować co nie działa operator? korpus? obiektyw? - sprzęt zakupiony wysyłkowo można do 14 dni odesłać
teoretycznie w tym zestawie najsłabszy jest operator i obiektyw :mrgreen: ale to tylko teoria
--- Kolejny post ---
dobre :mrgreen: