Nie. W każdej pozycji lampy zoom palnika dostosowuje się do ogniskowej wybranej w danej chwili.
Wersja do druku
Nie. W każdej pozycji lampy zoom palnika dostosowuje się do ogniskowej wybranej w danej chwili.
Ktoś coś podpowie?
No przecież przy lampie off shoe nie masz zdefiniowanego obszaru, który ona oświetla i ten autozoom jest do kitu. Musisz to sam ustawić.
Dlatego też 430ex po obróceniu palnika wymaga ręcznego ustawienia kąta świecenia.
Jaki ma sens żeby lampa waliła w sufit albo w ścianę dokładnie kątem dostosowanym do aktualnej ogniskowej obiektywu.
Po zdjęciu lampy auto zoom ustawia się na 35mm i nic więcej nie można z tym zrobić. Przełączenie na manual daje możliwość regulacji zoomu palnika.
Tak ma być i wszystko w porządku ze sterownikiem? :)
Proste pytanko - czy tą lampą i jej drugą wersją mogę sterować za pomocą wyzwalacza YN622C II?
Tzn. ja zrozumiałem, że jak mam nadajnik na aparacie to lampa go odbiera i nie muszę mieć drugiego? Chcę odpalać 2 lampy w tym jedną canonowską drugą YN z tego YN622C II. Mam 2 sztuki - jedna na aparat, druga pod lampę Canona i rozumiem, że lampę YN da się tak ustawić coby też odbierała?
WItam,
Chciałem się podpiąć pod wątek. Noszę się z zamiarem kupna lampy do 6D. Zastanawiam się nad wersją YN-600EX RT II oraz YN-685.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, która byłaby odpowiedniejsza?
Jeżeli chodzi o zastosowanie to chciałem używać jej do doświetlania w terenie, praca w pomieszczaniach. Zarówno na sanach jak i bezprzewodowo.
Czy ktoś korzystał z opcji synchronizacji na 2 kortynę w tych modelach?
Będzie to moja pierwsza lampa. Obie są w porównywalnej cenie ale po tych wszystkich opisach już zgłupiałem.
Właśnie przed chwilą zobaczyłem kolejny model lampy: Pixel X800 Pro. Jak ona wypada w porównaniu z YN? Czy warto i jaki do tego wyzwalacz wtedy pasuje?
Dzięki za pomoc.
YN-600EX RT II to nowszy produkt i zgodny ze standardem Canona w komunikacji bezprzewodowej - radiowej RT, a nie optycznej.
YN-685 to prawie taka sama lampa, ale sterowana przez YN sterownikami serii 622, to takie autorskie rozwiązanie sterowania radiowego. Lampy to nie wszystko, prędzej niż później będziesz chciał jakiegoś sterowania zdalnego.
Moim zdaniem bardziej rozwojowe jest wejście w RT, chociaż droższe aniżeli zakup YN-622. Obie lampy mają odbiorniki, ale nadajniki musisz mieć na sankach aparatu, czyli drugi krok to będzie zakup sterownika, a trzeci kolejna lampa - zapewne.
Ok, to Ci dołożę kolejny temat do przemyśleń: GODOX – 2.4GHz Flash System Overview | FLASH HAVOC
Odpowiednik YN600EX-RT nazywa się u nas "Stroboss 60".
Napisałem tak po przeczytaniu wiadomości kolegi powyżej, o "rozwojowości" systemu - jak w artykule, w tym systemie masz lampę reporterską na sanki aparatu z wbudowanym sterownikiem radiowym, zasilaną z "paluszków" (ta powyżej) albo z dedykowanego akumulatora litowego (więcej błysków i szybsze ładowanie), masz lampy manualne ze sterowaniem radiowym (do użycia jako zdalne, także z synchronizacją na krótkich czasach migawki), masz mocne akumulatorowe lampy "prawie studyjne", mieszczące się (w większej) kieszeni, i masz normalne, duże lampy studyjne z akumulatorem. Wszystko "gada" w jednym systemie radiowym. To tak pod kątem rozwojowości ;)