Ok to dałem się nieźle złapać ! Dałbym sobie głowę uciąć że to analog ... :shock:
Wersja do druku
Ok to dałem się nieźle złapać ! Dałbym sobie głowę uciąć że to analog ... :shock:
Nie czytałem dokładnie całości, ale z grubsza wygląda całkiem sensownie napisane:
http://www.trochetechniki.pl/Fotogra...53,page,1.html
http://www.trochetechniki.pl/texts/download/id/653
miał ktoś może Sigma AF 18-50 mm f/2,8 EX DC Macro lepsza jest od Tamiego pod bagnet Canon'a słyszałem że w Sigmie rzadko występuje problem z FF i BF jak to wygląda w praktyce...
http://www.optyczne.pl/75.11-Test_ob...sumowanie.html
Kup już lepiej tego tamrona...
a uzywal ktos z Was sigme 20 mm f/1.8 ?? jak sie w boju spisuje ??
ktos Ci chcial zrobic duza krzywdeCytat:
że w Sigmie rzadko występuje problem z FF i BF
Pokazał się ciekawy artykuł na temat fotografii ślubnej.
Dostępny pod linkiem:
http://www.trochetechniki.pl/Fotogra...53,page,1.html
Zrzuciłem to do pliku worda (*.doc) razem z fotkami. Do ściagnięcia 1.3MB pod adresem:
http://rapidshare.com/files/26532449...tor_w.rar.html
Prosze znajdz sobie w googlach fotografie slubna w uk przelec przez pierwszych 20 stron fotografow slubnych. Troche tego przerobilem zanim swoja stronke stawialem i 80% fotografow oddaje tyle wlasnie zdjec.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A to ciekawe bo kilku anglikow juz to sprawdzalo i wszystko co bylo nie tak zostalo poprawione.
Jezeli swoje wiadomosci o rynku opierasz tylko na google to mozesz sie troche zdziwic gdy klient poprosi Cie o minimum 300 zdjec w odbitkach i minimum 150 w albumie. Od Ciebie bedzie zalezalo czy wykazesz sie asertywnoscia i wytlumaczysz mu ze Twoj artyzm jest wystarczajaco dobry na 30-80 zdjec czy raczej powiesz mu zeby przejrzal sobie w googlach pierwsze 20 stron z fotografami slubnymi i zmienil zdanie.
Oczywiscie ze sa tacy ktorzy oddaja i po 25 zdjec ze slubu.
Pytanie tylko jak wielu klientow znajdziesz ktorzy tyle beda chcieli tyle otrzymac wydajac na slub czasem £10.000 i wiecej.
Nie przerabialem google ale znam troche ten rynek, kilku fotografow osobiscie i zaden z nich nie oddaje mniej niz 100 odbitek.
Oczywiscie kazdy robi po swojemu.
Pamietaj ze Anglik trzy razy powie Ci ze jest dobrze zanim Polak Cie poprawi.. ;)
Witam
Przyznam że nie przebrnąłem przez cały wątek ale tak ok 100 stron przeczytałem. Mam do przeznaczenia 17000zł na sprzęt do ślubów. Do tego aktualnie posiadam body 40D + c100mm f2 + kit + 430ex + canon 50mm 1,8. "czterdziestka" będzie śmigała jako drugie body. Szkła mogę spokojnie sprzedać i zamienić na coś innego.
Co proponujecie dokupić za tą kasę ewentualnie zamienić z tego co mam. Ja myślałem o czymś takim:
Canon 5D używka ok 5500zł z fakturą vat
Canon 35mm 1,4L ok 6000zł
Cannon 50mm 1,4L ok 1600zł
Canon 85mm 1,8 ok 1600zł
Lampa 580EX II ok 1550zł
Razem: 16300zł
Sprzedał bym jeszcze 430ex i 100mm i kita + 50mm za jakieś 2200zł + 700zł które zostało czyli 2900zł na coś szerokiego. Czy taki zestaw jest ok ?
Zamiast 35 weź 24, dalej od 50. Za to co Ci zostało kup fiszaja 15/2.8.
To ja mam takie zapytanie z innej beczki, sprzęt foto sprzętem foto ale na sprzęt również do ślubów składa się też komputer itd. Chodzi o to że do tej pory obrabiam zdjęcia na laptopie (świetna Toshiba 17" panorama wyświetlacz HD, mniejsza o parametry), mam zamiar dokupić sobie monitor aby lepiej się obrabiało zdjęcia (docelowo będzie służył do komputera stacjonarnego który zostanie zakupiony w przyszłości). Ze względu na to że nie stać mnie na sprzęt marki EIZO mój wybór padł na monitor 24" LG http://www.pixmania.com/pl/pl/270097...ide-w2453.html .
Co o tym sądzicie?
- body ok
- 35L ok
- 50mm sobie odposc poki co, masz body z cropem, po podpieciu do niego 35L bedziesz miec 50mm
- Canon 100 2.0 to swietne szklo, ale biorac pod uwage ze do 5D bedzie podpiety 35L to do 40D bardziej pasuje 85mm - wiec tu zamiana (za 100mm 2.0 dostaniesz z 1400 zł)
- lampa ok
430ex bym nie sprzedawal, praca na dwoch body na raz to normalna rzecz, pozatym warto miec tez rezerwowa lampe
zostaje Ci kolo 4000 zł na cos szerokiego, moze warto poszukac uzywki 16-35L
Dzięki Parteq co prawda nie oczekuję w tej cenie jakichś cudów na kiju, nie potrzebuję też opcji pivot, nigdy tego nie miałem i nie używałem. Chciałem po prostu kupić coś dużego co pomoże w obróbce, a ten monitor wypada dość korzystnie cenowo w stosunku do jakości (mam na myśli wielkość, Full HD, no i dynamiczny kontrast 50 000:1 co w innych przypadkach jak Samsung to jest 20 000:1). Do tego mój laptop (pewnie większość już dziś) daje mi możliwość pracy na 2 monitorach więc może to być i ciekawe doświadczenie.
Jeszcze raz dzięki za chęć wypowiedzi.
No problem, (dzieki blum za uswiadomienie :) )
Pivot (ale glupia nazwa..) przydaje mi sie gdy jest sporo pionowych kadrow, u mnie to jakies 90% wiec troche wygodniej jest z obrobka - nie trzeba przesuwac zdjecia co chwila lub czasem wcale. No i tvn24.pl z CB fajnie sie czyta :D
piszą ci byś olał 50/1.4 a ja do tego szkła wracam (przez dłuższy czas robiłem po max 10 zdjęć tą ogniskową), fajne szkiełko za małą kasę. Na 5D masz fajnie do zabawy bo jeszcze nie tak ciasno a już fajnie tło rozmywasz.Na 40D masz portretówkę którą możesz np przy przysiędze -gdy masz np 35L do 5D podpięte- do obrączek. 430 zostaw, na dobrą sprawę można nią zrobić bez problemu cały ślub. 580EX dokupiłem bo chciałem mieć bezpieczeństwo w postaci drugiej lampy. Zastanawiałbym się jednak jeśli juz kupujesz 50/1.4 czy nie 24L zamiast 35L. bo szerokosci ci braknie wcześniej czy później, ewent. 16-35...
Tak kasa z dotacji. Dzwoniłem i sprzęt używany jak najbardziej wchodzi w grę ale tylko z fakturą VAT i nie może to być sprzęt kupiony od rodziny itp. Przeglądałem ostatnio trochę ogłoszeń i mega ciężko mi będzie dostać 16-35 L używanego z fakturą. Więc może coś nowego szerokiego za ok 4000zł by się znalazło ?
Zestaw:
canon 40D - free
canon 5D 5500zł - tu też ciężko będzie znaleźć coś używanego z fakturą.
canon 35mm 1,4 6000zł
canon 85mm 1,8 1600zł
canon 580EX II 1550zł
Razem - 14650zł
Sprzedał bym
canon 100mm f2 ok 1400zł
canon 50mm 1,8 ok 350zł bo jest praktycznie nowy z gwarancja na 11 mies.
kita 150zł
430EX - sprzedał bym bo 2 lampy przy tak jasnych szkłach raczej nie potrzebne, poza tym robię bardzo mało zdjęć z lampą i praktycznie nigdy na body tylko gdzieś z boku sobie leży i wyzwalam radiowo. ok 600zł
Czyli jakieś 2500zł + 2350zł które zostają u góry = 4850zł na szeroki kąt.
Chyba że źle myślę i można za tą kasę zrobić lepszy zestaw do ślubów ?
Jesli masz lampe to ja zostaw lepiej , stac cie na to ze tak powiem.
Zobacz czy aby kupic cos uzywanego nie trzeba wczesniej tego zglosic , oni to rozwaza we wniosku i bedzie kupic.
Do zdjęć to kupujesz czy to oglądania filmów? Full HD to sobie możemy do każdego monitora nakleić, rozdzielczość monitorów zawsze była większa od TV no i mają teraz spece od marketingu kolejnego ogłupiacza dla ludu.
Dynamiczny kontrast? Fotografie raczej statyczne są, co najwyżej spowoduje, że to co wyglądało pięknie na monitorze będzie beznadziejne po wydruku.
A taki piękny wątek o monitorach jest na CB...
PS. Dowiedziałem się jeszcze że sprzęt mogę kupić na fakturę VAT MARŻA. Więc jest już większe prawdopodobieństwo dostania czegoś takiego używanego :)
Ten monitor jest generalnie taki sobie , w takiej kwocie , cos sensownego 24" za nic w swiecie nie kupisz poprostu , temat o monitorach jest wiec poczytaj co nieco faktycznie.
OK, jeszcze raz wielkie dzięki.
Wiesz napewno sa rozni klienci i rozni fotografowie. Mowie tylko co widzialem wchodzac na strony fotografow slubnych znalezionych w googlach.
Moze poprostu mowimy o innym segmencie rynku.
Ci ktorych strony sprawdzalem cenowo zaczynali sie od 500f na 2h i 30-40fotek. 8h to przewaznie od 900-1000 w gore i 100-120 fotek.
Jako ze nie mam duzego doswiadczenia oparlem sie na innych. Czas pewnie sam pokaze czego oczekuja klienci. Narazie ludzie decyduja sie na 4h i 70 fotek + cd z fotami.
Jak pewnie zauwazyles ja narazie celuje w klientow z mniejszym budrzetem.
A tak na marginesie to wlasnie dostalem maly zastrzyk gotoweczki i w przyszlym tygodniu kupuje 5d mkI wiec bede od poczatku lecial na dwoch puszkach :)
Zastanawiam sie teraz jak to podepne z moimi szklami?
5d + fisz i 20, 400d + 50? tu obawiam sie ze 20 bedzie za szerokie
czy 5d + 50 i fisz a 400d + 20 tu obawiam sie o brak czegos waskiego
Nie dam rady teraz dokupic jeszcz 35 2.0 i 85 1.8
Wiem ze niektorzy z was uzywaja 24 na FF i sobie chwala. Czy 20 nie bedzie juz przegieciem?
w czym przegieciem ? dziwne pytania zadajesz troche , przegiecie jest jak nie wiesz co z taka ogniskowa robic
a dlaczego podchodzisz do sprawy tak statycznie. przeciez 50tke mozsz sobie raz zapiac tu, raz tam. i juz nie ma problemow ze za wasko czy cos..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ja bym raczej 430 zostawil na backup. zreszta najpierw znajdz 5D w odpowiedniej cenie i na fakture. nagle wyjdzie ci +- wiecej mniej i wtedy reszte dopasuj. ta 50tka to nie L i ja bym w ogole ja olał, bo majac 35 i 85 nie masz takiego problemu. z pieniedzy ktore zostaja pewnie na 16-35 zabraknie, moze warto wziasc cos po prostu na szerko ze stalek. 20/2.8? albo jak jestes odwazny to na te kilka kadrow przyatakowac z fish-eyem?
a jak nie nie wiesz co z zrobic z posotalymi 4000 zl to bym wzial 5dmk2 po prostu :)
Panowie a co powiecie na taką opcję:
5DII - 10300zł ( dużo pytałem i będzie mi ciężko I wersie kupić z FV )
35L - 5800zł
580EX- 1600zł
Do tego moje 40D + kit + 85mm 1,8 + 430EX
i jak bym znalazł to dokupił bym na razie szerokiego tamrona 17-35 do 5D
Tylko czy ten 85mm nada się na plener ?
Dobrze się czyta Wasze dyskusje: co kupić i po co? Ale zastanówcie się jak to wszystko później nosić? Ja mam ten problem. Torba niby duża ale dla wygody często stałki zostają w domu, radzę sobie na plenerach jasnymi zoomami a drugiego korpusu nawet nie wyciągam. Więc po co to całe parcie na szkła? Często wybory są nieuzasadnione, jak choćby używanie jednocześnie 70-200/2.8 i 85/1.8. Te szkła generują b.podobny obrazek żonglowanie nimi w czasie pleneru to niepotrzebna strata czasu. Oczywiście z mojego punktu widzenia :)
A kto używa jednocześnie 85 i 70-200? 85 ze swoim światłem będzie lepsze w kościele, a 70-200 to fajne szkło plenerowe.
Dzięki WIELKIE Panowie za wszystkie odpowiedzi. Za około 2 mies. zaprezentuję foty ślubne wykonane tym zestawem.
Pozdrawiam
Też mam ten problem bo mam 16 k refundacji ale kupię tylko 5dmk2, 24-70L i 430. Mam problem z backupem pewno narazie będzie analog. Potem pierwszy zakup to druga pucha jakieś 40d nawet z kitem albo jak dobrze pójdzie z eLkopodobnym 17-55. Długo potem będzie druga pucha FF i eLki stałki 24, 85 i może 70-200 f4L tylko nie wiem czy on się przyda? Pewno sensowne było by kupienie 24-105L i mocniejszej lampy ale nawyzywaliście go od spacerzoomów to go nie chcę :D. To będzie Wasza wina :D.
70-200 2.8 brac na slub to moim zdaniem przerost formy nad treścią, ogniskowa 85mm na cropie lub 135mm na FF to max, wiecej nie trzeba
a jak nosic dwa body i kilka stalek? dwa body ze szklami na szyji a reszta obiektywow na pasie pod reką, zadnych toreb i plecakow - te zostaja w aucie
w kosciele mam pod reka na pasie 15mm, 16-35L, 24L, 50L, 85 1.8, 135L
[QUOTE=pank;687950]Weź lepiej 85/1.4. QUOTE]
Chyba raczej 1.8 lub 1.2
Fakt, 1.8.
moze i wygladam smiesznie, szczegolnie ze duzy ze mnie facet ale ja sie tym nie przejmuje :-) nie ma chyba wygodniejszej opcji niz pas z obiektywami
hehe sądzicie, że dzięki większej ilości sprzęty jesteście lepszymi fotografikami? ;)
ja sadze ze dzieki wiekszej ilosci sprzetu mam wiecej mozliwosci aby stac sie lepszym fotografem, umiejetnosci bez sprzetu sa tak samo malo warte jak sprzet bez umiejetnosci
czesto jadac do kosciola nie mam pojecia co zastane na miejscu, zreszta moj sprzet praktycznie sie nie dubluje, kazdy obiektyw jest od czegos innego