niezdrowe ?? a czemuż to ??
Wersja do druku
niezdrowe ?? a czemuż to ??
Tak jakoś jest, że nowoczesne bakterie li-poli (ion) nie lubią być rozładowywane do końca. Samego końca.
Z "przeładowaniem" problemu raczej nie ma, bo i tak odcina się zasilanie po naładowaniu do pełna.
sorry za OT ale czy podobna sprawa dotyczy aku do lampionów ?? standardowo zawsze przed robota w ładowarce odpalam opcje rozładowania by później nabić je na maxa ...
Z tego co wiem to nie.
One z tego co wiem są niklowo-kadmowe lub niklowo-wodorkowe.
Baterie litowo-jonowe nie posiadają efektu "pamięci" tzn że bateria zawsze ładuje sie do pełna, niezależnie od stanu naładowania.
W przypadku pozostałych baterii jeśli zaczniesz ładować w baterie w stanie 40% to naładujesz jej tylko 60% i tylko tyle będziesz miał czyli 60%. To jest ten efekt "pamięci"
Dlatego ważne kiedyś było rozładowywanie baterii do zera by móc mieć 100% naładowania, czy jakoś tak;)
To "aż tak" nie działa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_pamięci
No raczej tak wlaśnie działa
cytat:
"Akumulatory pracujące w takich warunkach po kilkudziesięciu cyklach ładowania i rozładowania zachowywały się tak jakby miały pojemność równą ładunkowi cyklu, pomimo znacznie większej pojemności określonej w laboratorium"
Teraz pytanie co to jest ładunek cyklu. Niestety, ale nic na wikipedii na ten temat nie ma, jedyne co to mozemy sie domyślać.
po kilkudziesięciu cyklach ładowania i rozładowania.
Jakbys tego nie czytał, tak to właśnie działa.
Czy ktoś się spotkał z błędem "error 30" ? Czy to oznacza po prostu padniętą migawkę czy coś innego może być ?
Menu też coś nie zawsze chce się załączyć.
nie jest na gw
jeśli migawka to i tak wymienią za free bo nie ma nawet 100k zrobionych
Tutaj podobny wątek dot . error 30 tylko w 50D :
http://canon-board.info/showthread.php?t=64174
czyli tylko wizyta w Serwisie rozwiąże problem :-(
szkoda że autor już nie napisał co to było u niego :/
poszło do serwisu , jak coś będę wiedział napisze
Padła migawka , wymiana na zasadzie gwarancji ( zrobione 74k zdjęć ) , czas realizacji do 12 dni roboczych :/ , przy okazji chcieli już za kasę wyczyścić matrycę , trochę dziwne.
Czy w każdym 5D mk II AF w trudnych warunkach oświetleniowych jest tak wolny a na bocznych punktach AF prawie nie możliwy do złapania ostrości ? ;| Przesiadłem się z 40D 17-55 2.8 IS na tą 5tkę z 24-70 2.8 i jest porażka z tym AF...
A ja się przesiadłem z Olympusa E-30 i uważam, że AF przy słabym świetle jest całkiem szybki, nawet na bocznych punktach :)
u mnie ledwo pracuje... pytanie co dla kogo jest słabym oświetleniem ;)
Na przykład -1/3 EV. W takich warunkach boczny AF ustawia ostrość na grzbiet książek ustawionych na półce w około 1 s. Sprawdzone dosłownie przed chwilą :)
masz jeszcze 40d, aby sprawdzić, czy w tym samych warunkach jest lepiej? bo pisanie tak sobie nie ma sensu
nie pisałbym gdybym miał, ale znam jego możliwości bardzo dobrze. Porównam w wolnej chwili z 50D w firmie i zobaczymy ale na bank nie jest ok
Witam
Czy jakaś dobra dusza wie skąd ściągnąć najnowszy firmware do 5DmkII?
Na stronie canona w suporcie, sofcie są tylko camera guide
Forumowa wyszukiwarka wywala kilkadziesiąt tematów z setkami stron...
Pamiętam że jak byłem jeszcze w innym systemie to pisano o jakimś sofcie który wprowadzał filmowanie w rozdziałce 720pix i chyba 1080 - obecnie nie mam takiej (soft chyba 2.0.4.)
Służę uprzejmie: http://web.canon.jp/imaging/eosd-e.html i najnowszy jest 2.0.7
Dzięki bardzo :-D....szukałem na canon europe a trzeba było walić od razu do Japonii :-P
Z bocznymi to bywa roznie, nie ma normy, ze w slabym swietle nie trafi, w dobrym trafi czy jednemu w cieniu trafia. Zalezy od detalu na obiekcie. U mnie boczne jak musze wycelowac w cos "miekkiego" lub pozbawionego mocnego przejscia kontrastu to AF potrafi mielic w nieskonczonosc... Zwlaszcza z wiertarka starych AF (S20)
Przesadzacie. ;)
w puszcze za tyle kasy takie numery? porażka totalna :( mam nadzieje że jakoś obrazu mi to jakoś wynagrodzi... chociaż fociłem wesele swoim 40D z sigma 30mm 1.4 na przemian z kolegi 5DmkII z sigmą 50mm 1.4 robiliśmy zdjęcia bez lampy pomimo że było światło dyskotekowe. Jego sobie nie radził ale myślałem że to wina jego sigmy...
Kolejne narzekania na kiepski AF w 5D2? Może już wystarczy?
wystarczy jeśli da się to jakoś poprawić...
Nie znam AF w 40D, ale w moim 5D2 sobie jakoś radzi, nawet na ciemnym weselu bez lampy...
Czemu wystarczy? Jeżeli Canon wypuszcza takie niedoróbki w body za duże pieniądze (przy polskich zarobkach) to my mamy prawo o tym głośno mówić. W ogóle 5D mk II to dziwny aparat. Płaci się za to, że ma pełnoklatkowy sensor ale resztą ficzerów przegrywa nawet z 40D. Patrząc obiektywnie może się wydać, że 5D to taki półprofesjonalny korpus pełnoklatkowy. Chcesz mieć body pro, musisz 1Ds kupić.
nie jest tak zle czasami sobie piatka zamieli ale bez przesady AF dziala dobrze (przed kupnem troche sie balem jak przeczytalem 250 stron na ten temat :) ) ,chociaz 40 nie sprzedam bo lubie nia focic
pozdrowienia
Na 5dmkII przesiadałem się z 40D. Nie odczuwam jakiegoś strasznego regresu względem AF w poprzedniej puszce. Być może jest to spowodowane faktem, że zarówno w 40d, jak i 5dmkII używam jedynie centralnego punktu AF.
Miałem 5D, 1DMkIII a teraz 5D2, zawsze używam centralnego punktu i nie odczuwam jakiegoś zdecydowanego dyskomfortu. W stosunku do 5D jest poprawa, w stosunku do 1DMkIII - przy tej samej szklarni - może trochę wolniejszy, dla mnie wręcz niezauważalnie.
Masz ten aparat czy po prostu naczytałeś się głupot?
Dlatego piszę, że wystarczy bo było o tym nie raz.
Jak ktoś nie potrafi robić zdjęć to narzeka na sprzęt. I tyle.
Koledzy wyżej napisali, że nie mają problemów z AF nawet w ciemnicy. Ja to potwierdzam. A wg. mnie jeśli ktoś narzeka na AF w 5D2 to może jeszcze po prostu musi dojrzeć do tego body?
Twoje porównanie 5D2 z 40D zostawię już bez komentarza.
Macie częściowo rację
Ale niektórzy jak coś kupią to twierdzą że lepszego już niema
Ja zamiast zastanawiać się w jakim miejscu mam łapać ostrość żeby AF szybko zadziałał wolałbym złapać ostrość tu gdzie chcę i martwić się o inne rzeczy.
Prawdą jest że jak piknie to się nie myli.
A kto tutaj twierdzi, że AF w 5d(2) jest najlepszy ? Jest jaki jest - specyfikacja jest znana, opinii nt. tego jak działa 'w terenie' mnóstwo, można pożyczyć do testów albo przynajmniej w sklepie 'przestrzelać' - nie pasuje, to nie kupuj, w podobnej klasie masz d700 i a850, zagłosuj swoim portfelem i zmuś Canona, żeby w następnym modelu dał lepszy moduł AF.
Bo kupowanie 5d(2) i potem ciągłe narzekanie na forach jak nam to źle z jego autofocusem powoduje, że chce mi się rzygać... Naprawdę... Nie pasuje - sprzedaj i kup coś od konkurencji albo ciułaj na jedynkę albo w ogóle znajdź sobie inną pasję.
Tak się składa, że na forach na 5DII, najczęściej narzekają te osoby, które go nie posiadają. Ja też naczytałem się różnych głupot, w tym o AF i niepotrzebnie odłożyłem zakup. To nie jest żaden „dziwny aparat”. Jeżeli na dzień dzisiejszy miałbym kupić nowy egzemplarz, to bez wahania wybrałbym 5DII.
Może użytkownicy po prostu przywykli albo nie chcą krytykować sprzętu na który wydali taką kwotę?
Mądrze napisane. Miałem w rękach piątkę i jakoś nie przekonała mnie, fakt matryca w normalnym rozmiarze to silny argument ale spojrzałem na body przez pryzmat ceny i odpuściłem sobie myślenie o tym aparacie. Może zrobiłem to pochopnie ale z drugiej strony nie jest mi taki aparat w tym momencie potrzebny.
Zgadzam się w 100%, że kiepski fotograf i z 1Ds nic nie poradzi. Aparat to narzędzie i po prostu fajnie gdy jest jak najlepszy.
Częściowo zgadzam się. Ale kupiłem, bo to w moim przypadku najlepszy wybór. Lecz nie wszystko musi mi w nim pasować. Sprzymierzeńcami klientów jest konkurencja i wybór. I jeżeli wszyscy by chwalili to canon stwierdziłby że nie trzeba nic robić. Ale jak będą opinie niezbyt przychylne, to może zastanowią się, czy obecni użytkownicy nie myślą o zmianie systemu.
prawda jest jednak taka ze zawsze będziemy szukali dziury w całym , drugiego dna, będziemy zawsze niezadowoleni i zawsze będzie coś lepszego ... no cóż taka mentalność większości populacji
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oraz ... osoby ktore nie mogą go mieć muszą znaleźć wady aby wytłumaczyć sobie ze to złom niewarty ceny, osoby które maja wkurzają sie bo nie wychodzi tak jak trzeba zapominając ze liczy się tez warsztat ... szkła i obeznanie w ps aby tworzyć to co niejednokrotne powala nas na kolanach w sieci ...wiec panowie trochę dystansu