A to uważasz że różnicy w rozmieszczeniu 1Ds i 5D2 nie ma? Przecież od razu widać że skrajne punkty AF w 1Ds są dalej od środkowego.
Wersja do druku
Czyli, jak rozumiem, synonimem słownym liczby 0,0001% w kontekscie tamtej wypowiedzi jest "ilość pomijalna"? Niech będzie. Tylko w takim razie powiedz, na podstawie jakich źródeł twierdzisz, że "Canon z nowym modelem trafił w potrzeby pomijalnej liczby użytkowników"?
+ Cena zapowiada się, że będzie sporo poniżej "wyliczonej" przez Ciebie 2-krotności starej 5-ki,
+ Rozdzielczość będzie zbliżona do 1Ds
+ Rozmieszczenie punktów AF także jest zbliżone do 1Ds.
Z istotnych wad pozostała właściwie tylko niekrzyżowość bocznych punktów AF.
Myślę, że liczba osób zadowolonych z nowego nabytku ma szansę przewyższyć liczbę malkontentów.
Rozmieszczenie to jedno a czy skrajne będą używalne to drugie.Było poruszane już tyle razy ze aż nudne. Ostatecznie boczne nie wspomagane przez punkty krzyżaki będą przy jasnych stałkach średnio używalne. Także Canon może je porozmieszczać jak chce a i tak swej roli do końca nie spełnią w pewnych...zazwyczaj ciężkich oświetleniowo sytuacjach.
Przeczytaj post nad tamtą moją wypowiedzią. Gość pisze że filmowanie mu się przyda w fotografii podwodnej. Uważam że target "filmowanie w fotografii podwodnej" w ogólnej ilości sprzedanych 5D2 to jak to napisałeś "ilość pomijalna".
Niczego nigdzie nie wyliczam, podałem aktualną cenę rynkową na tamtą chwilę.
Różnica w odległości punktów leżących po przekątnej między 1Ds a 5D2 jest prawie dwukrotna. Jeżeli do tego dołoży się niekrzyżowość tych w 5D2 to ich używalność spada prawie do zera. Jak tak bardzo chcesz poszukać cytatów z moich wypowiedzi to odszukasz ten w którym napisałem że skrajne lewy i prawy punkt (pokrywają się z tymi w 1Ds) gdyby były krzyżowe to można ich sensownie używać.
Źródło: dpreview
Cała dyskusja o punktach AF skończy się jak wejdzie EVF. Wtedy pojawi się inna, w którym aparacie AF na zasadzie detekcji kontrastu jest szybszy i czy do wybierania miejsca ostrości lepszy dżojstik w Canonach czy wielopozycyjny przycisk w Nikonach :lol:
Może wtedy jeszcze dołożą ECF'a?
Tak swoją drogą to zastanawia mnie, dlaczego w cyfrówkach nie zdecydowali się jeszcze na wdrożenie tego wynalazku? Muszę przyznać, że mi w EOS 50E bardzo dobrze się z tego korzystało w przypadku ujęć nie wymagających zbytniej szybkości AF'a. Szczególnie, że działało to zarówno w pionie jak i poziomie i wybierało się punkt okiem, a nie tak jak teraz w jednym przypadku jest kółko/dżojstik, a w drugim tylko kółko...
Dla mnie to też jest zagadka. Przecież w cropach lustro jest mniejsze a szkła EF-S mają mniejszą średnicę pola obrazowego i da się szeroko rozstawić punkty. Analogicznie do FF powinno dać się zrobić szerzej rozstawione czujniki aby w wizjerze rozstaw wyglądał tak jak na cropie.
Myślę że może być to całkiem niemały procent. Znam Nikoniarzy, którzy mają zamiar kupić tę puszkę do filmów z jednym obiektywem. Szczególnie, że do Canona można bez problemu podpiąć większość szkieł jaka jest na rynku.
Ludzie zaczęli się też interesować zoomem 28-300L, bo to jest wymarzony obiektyw do kamery (zakres, bo wada to suwany zoom :() ;):D. Takie combo może zapewnić jakość jakiej nie daje żadna nawet półprofesjonalna kamera.
Znam trochę ludzi, którzy kręcą filmy na różne festivale filmowe (nie chodzi o Gdynię czy Cannes :lol:). Dla nich taki sprzęt to marzenie.
Względy marketingowe. C. Westfall tłumaczył to kiedyś w wywiadzie.
A ja myślę że w sierpniu ;)8).
Jesteś pewien że 28-300L jest parafokalny? Bo jak nie jest, to wtedy już taki wymarzony do filmowania nie będzie :lol:
Nie miałem go w ręce ale wszystkie zoomy "L" jakie miałem w rękach (17-40, 24-70, 24-105) zmieniają punkt ostrości przy kręceniu zoomem. Nawet w instrukcji do nich wyraźnie jest napisane że po zmianie ogniskowej należy ponownie wyostrzyć.
Chodzi o zakres! Jako zoom do najazdów się nie nadaje choćby ze względu (o którym wspomniałem) czyli pompkę. Poza tym to ludzie się o niego pytają i rozumiem, że to ich wyśmiewasz (w co drugim poście zresztą).
Nikogo nie wyśmiewam, wręcz przeciwnie, lepiej żeby przed kupnem wiedzieć co się kupuje i czego można się spodziewać. Nie bardzo tez widzę jakie zalety ma taki ciemny zoom skoro w połączeniu z matrycą małoobrazkową i tak będzie dawał dużą GO zbliżoną do kamer z małymi matrycami.
Ja też tym którzy mnie pytali o niego to tłumaczę. On ma zresztą jeszcze jedną kardynalną wadę jako zoom do kamery - zmienne światło.
Tyle że są tacy którzy chcą wygody - zakresu.
Na pewno jest tak że dopiero wiele rzeczy ludzie muszą przetestować żeby się przekonać co tak na prawdę jest istotne. Ale 5D przy filmowaniu daje olbrzymie możliwości niedostępne zupełnie obecnie za tę cenę w kamerach.
BTW: nie wiem czy niektórzy zdają sobie sprawę jak marne potrafią być szkła nawet w półprofesjonalnych kamerach. Mydło przy pełnej dziurze (widoczne szczególnie na HD) takie że brr....
No ja mam tutaj odmienne zdanie. 5D oferuje całkowicie automatyczny tryb nagrywania filmów i z tego punktu widzenia to używanie go jak kamery jawi mi się jako ciągła zabawa w kotka i myszkę "jak tu przechytrzyć aparat żeby otworzył bardziej lub przymknął przysłonę albo skrócił czas?". Uzyskanie pożądanej kombinacji czasu i przysłony to już funkcja dwóch zmiennych i jej rozwiązanie (czyt. przymuszenie aparatu żeby się ustawił tak jak chcemy) może być ciekawą zabawą :-D
Ale chyba pisząc o możliwościach masz na myśli jakość obrazu?
MMM, ja nie pisałem o tym czy są krzyżowe czy nie, wrzuciłem tylko dla porównania rozmieszczenie pól autofocusa. W porównaniu do 1Ds Mark III skrajne poziome są praktycznie w tym samym miejscu, skrajne pionowe są faktycznie bliżej środka w "piątce" niż w Ds
Jeżeli porównamy piątkę do d700 to różnica jest bardziej zauważalna na korzyść d700
Tak miałem na myśli to że kamery HD i to półprofesjonalne 3 przetwornikowe potrafią zaszumieć jak diabeł. Miałem też na myśli to, że jak się np. idzie w góry to bierze się jednego grata, a nie dwa (co ma wręcz fundamentalne znaczenie). Brak automatyki jest oczywistą wadą (wiem nawet dlaczego jej nie ma) ale znów nie jest to jakaś zupełna tragedia. W kamerach bardzo często i tak się korzysta z automatyki.
przepraszam, czy ktoś może wrzucić same JPG na jakiś inny, bardziej sprawdzony serwer? Bo wyślijto.pl na 3 przeglądarkach u mnie i na kompie siostry
nie chce oddać pliku(zarejestrowany jestem)
Zobacz teraz
http://wyslijto.pl/plik/5uij02ncta
To ja dorzucę 2 tematy - a jak z obiektywami typu M42, z bagnetem K itp. dosyć tanie i optycznie dobre? w końcu powinny chyba działać w trybie wideo - przysłona i ostrość regulowana ręcznie - jeśliby się na aparacie dało wymusić czas i ISO to temat byłby w miarę "opanowany"..
a drugi temat to cena - sprawdzałem dzisiaj w dużej hurtowni komputerowej - jeszcze niedostępny ale cena już podana - nieco poniżej 5800 netto - w tej hurtowni nigdy sprzęt foto bardzo tani nie był ale daje to brutto cenę nieco poniżej 7100 co nie jest taką tragedią jak na cenę "na wejściu"..
Arturs, czy ty aż tak łatwowierny jesteś? Cena w Stanach 2700$. Przy dzisiejszym kursie zieleniny daje to 7 883,19.
Chcesz mi powiedzieć, że będą dopłacać do interesu, czy może mają takie wtyki w Canon, że im puszki puszczą po 2000$?
Liczcie ludzie a nie ulegacie jakimś somnambulicznym wygibasom sprzedawców wirtualnego produktu :)
Rozumiem, żeby GWARANTOWALI taką cenę. Podejrzewam, że mieliby listy chętnych dłuższe niż podaż. A i "inostrańcom" też bardziej by się opłacało kupować u nas :)
Reasumując: w Polsce powstanie fabryka tanich Canonów produkująca na potrzeby rzeczonej hurtowni komputerowej:rolleyes:
Oj Arturs, Arturs...
piszę co widzę w cenniku a nie to co mi się wydaje - z reguły wahania cenowe w tej hurtowni nie są zbyt duże (a to jedna z 3-4 największych hurtowni sprzętu komputerowego w Polsce) i skoro wystawili taką cenę..
Przez kilka lat handlowania z nimi nie przypominam sobie żeby drastycznie podnosili na róznie rzeczy cenę więc może i tak - jestem łatwowierny i "ulegam jakimś somnambulicznym wygibasom sprzedawców wirtualnego produktu :)" jak byłeś to uprzejmy określić.. chociaż przypomnij mi kto wczoraj do późna w nocy wrzucał sample z tego jak to określiłeś wirtualnego produktu ? może kojarzysz czasem kto to był panie Hyde czy może dr Jekyll ;)
Więc tak - hurtownia to ABC Data żeby było wiadomo o czym mówimy..
w Action sprawdzę jutro.. więc jeśli "innastrańce" zechcę kupować u nas to podejrzewam że chętnie będą sprzedawać..
po drugie to cena HUROTOWA nie dla klienta z ulicy - żeby kupić tam cokolwiek musisz podpisać z nimi umowę i kupować stale miesięcznie za jakąś kasę itp. poza tym jeśli masz w stanach cenę ca 7900 (DETALICZNĄ) to jeśli cena HURTOWA jest na poziomie 7100 co daje około 12% marży to owszem - wg mnie to jest bardzo prawdopodobna cena, hesja dał podobną (imfoto - trochę ponad 7600 brutto).. taka marża zwłaszcza przy zapotrzebowaniu na ta puszkę jest całkiem przyzwoita i dlatego też porównując cenę którą ty podajesz jako detaliczną ta którą widziałem w hurtowni wydaje mi się bardzo prawdopodobna.. i te 2000$ za które canon będzie sprzedawał im puszki też jest jak najbardziej możliwe bo dla hurtowni też musi coś zostać i jeśli podzieli się zyskiem pół na pół ze sprzedawcą detalicznym to każdy będzie zadowolony..
Poza tym zamiast się cieszyć że kilka źródeł podaje niską cenę to narzekasz co zwłaszcza w kontekście Twoich zachwytów nad puszką jest dosyć dziwne
Reasumując.. oj Photographus Photographus :mrgreen:
Arturs
W Action nie sprawdzaj. Nie ma tam piatek.
Co do ABC potwierdzam w 100% to co napisal Arturs. Za powazna firma zeby bawic sie z kupujacymi. Jesli na jakis towar jest ustalona cena i mozna go zamowic to poza ewentualnymi roznicami kursowymi cena nie powinna sie zmienic. Nie wiadomo tylko kiedy bedzie dostawa.
Pisałem już przecież, że znajomy handlowiec oferował mi 5dmkII bez FV za 6800....Arturs więc się nie mija z prawdą. Po co miałby to robić?
Tenże handlowiec zapewniał mnie, że w hurcie już nie ma...Ale ja czekam dzielnie na spadek ceny starej, bo chce kupić zdrową używeczkę:)
no jak to poco - nabiłem sobie licznik ;)
no właśnie z tym może być różnie - jeszcze jest dostepność ale jeśli chodzi o nowego "starego" 5D to podobno kończą się zapasy i przy tych cenach "na wejściu" MK2 może szybko zniknąć z rynku - w lipcu z fakturą VAT z oficjalnej dystrybucji CP kosztował mnie około 6000 co przy obecnej cenie "na wejście" nowego modelu sugeruje raczej wymianę na nowy niż to co np. było z 40d/50d że w zasadzie można kupić nowe oba modele..
Artursie Drogi!
Dla mnie produkt jest wirtualny jeśli nie można wejść do sklepu i go kupić. To chyba oczywiste.
Ja wczoraj w nocy wrzucałem (jako Hyde i dr Jekyll jednocześnie) fotki z egzemplarza przedprodukcyjnego a nie kupionego w sklepie czy innej hurtowni.
Twoje wyjasnienia nt. ceny hurtowej, może i logiczne - dla większości forumowiczów nieprzydatne. Jakoś trudno mi wyobrazić, że nagle wszyscy, aby kupić 5DMII za 7100 brutto pędzą podpisać umowę z ABC Data i kupować stale miesięcznie u nich produkty za jakąś kasę:shock:
Nie narzekam na niską cenę. Po prostu kpię z Twojej łatwowierności.
No tak, tylko co będzie, jeśli masz rację:confused:
Cóż, przyjdzie oczywiście przeprosić. I z wielką chęcią to zrobię, o ile twoje rewelacje się potwierdzą.
Ale co z kolei będzie, gdy całkiem realna - podana przez przedstawiciela Canona - cena 8500 zł brutto sie sprawdzi? Cóż wtedy Królu Artursie?;)
Pozdrawiam
A co jeśli 5dmkII okaże się rakotwórczy?
co do zakupów w ABC dacie czy innej hurtowni to wiadomo że nie będą ludzie się masowo się rejestrować.. ale - każdy kto ma komputer pewnie go gdzieś kupił.. ma zaprzyjaźniony sklep / kolegę itp. i jest duża szansa że tam kupują - i jak odpowiednio "zagada" to może kupic z niedużym narzutem.. pewnie mniejszym niż duże sklepy.. skoro taki towar robi się "masowy" a gwarancję i tak żytnia realizuje to w zasadzie bez różnicy gdzie się kupi - jeśli nie będzie dużego ryzyka BF/FF itp. to w zasadzie wszystko jedno..
To nieładnie tak kpić z kogoś..
Nie jestem obrażalski, nawet jak okaże się że na wejściu cena będzie poniżej 7000 to Ci wybaczę i nie będę się napawał moralnym "zwycięstwem" bo to śmieszne, więc przeprosiny konieczne nie będą ;)
Nic... nie potnę się.. wtedy będziesz triumfował, że miałeś rację a my błądziliśmy.. Napiszę pochwalnego posta że jesteś debeściakiem ;) bo wiedziałeś lepiej niż my...
tylko co z tego wynika? że Canon więcej zarobi - nie wiem czy to powód do zadowolenia.. zauważ że jestem jednym z kilku osób które podają zbliżoną cenę..
Poza tym całe te 3000 postów to w dużym stopniu dywagacje i zestaw pobożnych życzeń - od AF i innych począwszy na cenie skończywszy..
I ja też pozdrawiam..
A wspomniałem gdzieś choć słowem, że mój znajomy kupuje we wskazanym przez Artursa sklepie? Ceny mogą się zatem różnić, jak sądzę.
Czytanie ze zrozumieniem nie boli. Już nie ma (w/g handlowca) 5dmkI, jeszcze nie ma 5d mkII. Do niezbyt skomplikowane jak sądzę.
Rozumiem, ze sobie obydwaj żartujemy - i chwała! Lepsze to niż bezsensowne pyskówki, których w tym wątku nie brakuje. Wierz mi, cam chcialbym jeszcze z tysiączka urwać z ceny jaką zaproponował mi Canon - i nie omieszkam się potargować :)
Ale biorąc na logikę - jak tylko da sie wziąć nowa piątka za 8 tysków - to będzie całkiem przyzwoicie. Takie jest moje zdanie po macaniu wczorajszym przedsprzedajnej puszki (która zresztą parę razy się zawiesiła :) )
Życzę wszystkim jak najmniej wydanej kasy na 5DMII. I ciekawych zdjęć zrobionych następczynią kochanej starej piąteczki.:lol: