Moze kwestia rozmiaru i wyostrzania, zapomnialem o limicie 800px i musialem troche zmniejszyc zdjecie do wstawienia na forum.
Wersja do druku
Moze kwestia rozmiaru i wyostrzania, zapomnialem o limicie 800px i musialem troche zmniejszyc zdjecie do wstawienia na forum.
1. bardzo fajna, ale wszystko za małe.. min 650pix na krótkszym boku zdjęcia maja miec...
i nie martw się- twój poziom nie ejst niski
Niestety nie mogę już edytować, a o minimalnych wymiarach nie doczytałem. Dzięki za zwrócenie uwagi, może Vitez nie wywali ich ;-)
To moze i ja zaryzykuje :P Robilem taki maly test oswietlenia i auto-portretu (bo nikogo nie bylo chetnego na testy w nocy). Krzyczec zeby dotarlo! ;)
Hej, to chyba najlepsze miejsce zeby sie spytac was o opinie na temat ponizszych zdjec :)
Tezet-gdynia - po za ringiem w oczach to nic specjalnego w tym świetle ni widzę ;)
Wiem ze w auto ciężko się kadruje - ciaaasno wyszło :)
GrYzLy -na pierwszym okrutne te przepały na twarzy i kołnierzu...eh szkoda bo bardzo fajnie cieplutko, przytulnie by było
drugie w porządku
Przepały no i WB spomarańczowiał. A szkoda, bo dobre, dobre.
U mnie też za pomarańczowo, szczególnie na twarzy...
Co powiecie na to? Jakieś uwagi? Co jest nie tak?
40d & 79-200 f/4
Dzięki i pozdrawiam! ;)
Na drugim brakuje mi jakoś ostrości.
A tak to myślę, że poprawne :).
Pomijając już to, że jestem uczulony na Photography, ale w Twoim wypadku, to już wygląda po prostu jak Demotywator...
Michu (Pentax) ;) Chyba za dużo czasu tam spędzasz, btw dzięki za opinię o ZDJĘCIACH :]
A na to na co jesteś przeczulony niestety nic nie poradzę - nie jestem lekarzem :)
Pociągnę Offtopa by ostrzec - używanie i odmienianie mojego nicka jakby miał ź bardzo mnie wkur* . A poza tym ma tyle samo sensu jakby np Twojego nicka pisać, wymawiać i odmieniać jakby był np ąirhead.
Widziałeś kiedyś jakikolwiek wyraz zaczynający się na V z polskim znakiem diaktrycznym w środku?
Widziałeś w ogóle V w polskim alfabecie?
Koniec OT.
Jako, że temat dawno nieporuszony wiec postanawiam go troszkę odświeżyć i dodaję fotografię. Proszę o ocenę.
Raczej starałbym sie fotografować na innym tle.
Kolega nie wie, że na cba.pl jest blokada hotlinkowania.
kiepski kadr, cięcie palców dłoni dobrze nie służy
To może i ja poddam się krytyce?
http://fc02.deviantart.net/fs45/i/20...y_viedymin.jpg
20d + C 50/1.8
(wiem - mogłem retuszować - ale jakoś czasu nie było i chęci, i chyba ostrość ciutkę z oka uciekła ;()
hehe Samson Miodek- postać z jednej z moich ulubionych książek :)
Więc Samsonie według mnie tą całą czuprynę można było ciąć tak w 3/4 czoła...za dużo masz tej góry, jest za "ciężka" dominuje- kadr jest słaby....no może że to zdjęcie reklamujące szampon albo salon fryzjerski :D
Ostrości na oku nie ma ,ale już tam- głębia ostrości jest za mała, lepiej gdyby drugie oko też się w niej znalazło.
Retuszować to tu nie ma za dużo co- o ile mam na myśli wygładzanie twarzy idt. Zrobić lepszy BW, to jednak mogłeś się postarać, znaleźć czas i chęci przed zaserwowaniem nam tego tutaj :p Konwersja do czarno białego mi się nie podoba jest szaro szare a nie czarno białe.
aha i szybko zamień to zdjęcie na mniejsze rozmiarem zgodne z regulaminem bo poleci :)
Tak mniej wiecej do stycznia miałem monitor z czasów amigi bodajże ( z całym szacunkiem do amigi). Więc przerabiałem a BW tak by na tym monitorze wyglądało dobrze :P Na oryginalnych trochę lepszych i ostrzejszych wygladało to jak hmmm szkoda gadać :D Poleć mi kilka wskazówek do lepszego BW a bedę kombinował ;)
Zdjęcie zmniejszone ;)
Pozdrawiam :)
Na forum w Tips & Tricks #72 VanMurdera i któraś lekcja ACR z #70 Janusza Body. Warto :)
Też zależy co się komu podoba... ale dla mnie to już jest miło jak na tym zdjęciu, levelami poprawisz histogram-
Białym suwakiem w okolice 220, szarym 1,20 a czarnym 20 albo i 30-40
Pozdr!
http://fc09.deviantart.net/fs70/i/20...y_viedymin.jpg
Nie wiem czy poprawnie wykadrowałem. Hitogram wg Twoich zaleceń MarcinG..
Z tutorialem VanMurdera kombinowałem już. Ale efekt końcowy jeszcze przemyślę. Do Janusza Body muszę przebić się przez te filmiki ale też będę knuł.
Dzięki ;)
P.S. Czarno białe bo boję się kolorów...
Zabrałem się za portreciki, proszę o jakieś uwagi co i jak poprawiać na przyszłość:
Numerować.
Na pierwszym oczy różne - dziwnie się to ogląda.
Drugie - pojedynczy pionowy badyl - po co. Jak już wyłanianie się zza gałęzi, to lepiej kompozycyjnie. Do tego okulary ciut za nisko osadzone - nachodzą na oczy - psują odbiór.
Na tym bez okularów wyszedł duży nochal, a pomiędzy rzęsami lewego oka dziwne przejaśnienia.
Czwarte ok.
Dziwny koloryt twarzy na tych fotach, i moim zdaniem ciut za jasna twarz.
Troche za jasna twarz do tego jeszcze jasne tło.
Tak przy okazji mozesz mi powiedziec jak zrobić podobną barwę zdjęć jeśli chodzi o ten zafarb?
Dzięki Micles :)
Shadowman, niestety nie mogę, pomieszałem jakoś suwaczkami w LR i tak wyszło :)
MoonGirl
Po co dłoń, uzbrojona w biżuterię zajmująca prawie pól kadru?
Dłoń, pierścionki i aż 2 bransoletki (celowo chyba na sile założone w tym miejscu bo to trochę grawitacji przeczy) :) skutecznie odwracają uwagę widza - przeważają, przytłaczają to co chyba tu powinno być najważniejsze czyli oczy.
Jeśli już- to można jakoś elegancko ułożyć dłoń na brodzie, policzku, tutaj jest po prostu pieść przyłożona do ust.
Jest nieostre.
Zalecałbym też mniejszą głębię ostrości (tu jest aż 5.6 na przysłonie)
Zdecydowanie 18-50mm f/3.5-5.6. Widzę to po blikach w oczach.
Zbyszko666- jest ok, właściwie mógłbym napisać to samo co parę postów wcześniej- o pierścionkach i bransoletkach- wychodząc wtedy na jakiegoś biżuteriofoba :D
Ciasno z lewej, brzydkie to cięcie.
Tym razem kolor (wirtuozem PSa to ja nie jestem :P jeszcze ;) )
Witam. Jestem dosyć początkujący w portretach. Często brakuje mi pomysłu (kreatywności by złapać motyw mojej modelki). Proszę o porady, nawet jeśli to ma być tylko krytyka.
1.
2..
3.
4.
5.
6.
sympatyczna, usmiechnieta twarz modelki dodaje wiele tym zwykłym zdjęciom:)
Zwykłe, fakt. Moje modelka szybko się niecierpliwi i rzadddkkooo kiedy da sobie zdjęcie w ogóle zrobić (a to z dołu nie, z tej strony nie, itd).
Ujęcie portretowe z dołu to teoretycznie bardzo zły pomysł też bym się nie zgodził :lol:
a teraz na poważnie- trochę się jej nie dziwię, niezbyt korzystnie ją pokazujesz...
Nie wiem czy w kwestii szkieł ogranicza cię kit... według mnie ogniskowe rzędu ~50mm nie nadają się do takich zbliżeń. Podejście do modelki blisko z krótką ogniskową kończy się przerysowaniami - duży nos itd.- widać to szczególnie na nr4.
Twoje kadry są ciasne, kompozycyjnie nieciekawe- na 4 ucięta broda, na 6 czubek głowy, 5 centralnie i nie znajduję nic dobrego w takim kadrze- np. przy pokazaniu symetrii byłoby to zjadliwie.
Nie panujesz nad światłem- na 6 i 3 dziewczyna ma czarną plamę zamiast oka...Wszystkie zdjęcia są stanowczo za ciemne i szaro-szare a nie czarno-białe (z wyjątkiem mocno kontrastowego nr.3)
Ze szczegółów to np. plama światła na brodzie na 1, zasłonięte oko na 1 i 2.
Nie rozumiem w ogóle ostatniego zdjęcia- poza? kompozycja? światło? o co chodzi?
Z tego wszystkiego najbardziej podoba mi się nr.3
Napisałeś że trudno współpracuje Ci się z modelką ok- ale może pokażesz nam zdjęcia z 3, 4 ,5 sesji jakie z nią zrobisz, gdy już przekona się i wyluzuje, "odblokuje"? Sympatyczny uśmiech jest to prawda- to plus tych zdjęć ale jednocześnie to za mało żeby uznać je za dobre.
Poczytaj coś o kompozycji i ekspozycji, oglądaj zdjęcia innych, rób swoje bardziej "świadomie", a na pewno będzie lepiej.
Pozdrawiam!
Dzięki, biorę to wszystko pod uwagę. Co do zdjęć- 6,3,2 ustawiałęm je w LR na B&W. Sęk w tym że jej np. te zdjęcia się podobają, nie ma do nich awersji itp- ogólnie ma problem by się dać sfotografować. Odblokować ją ciężko. 4- akurat była robiona na kicie jeszcze wtedy na końcu ogniskowej. W każdym razie- dzięki. Mam jeszcze dwa:
1. (wiem że nie ostre, mam wrażenie że już przepaliłem jej twarz? )
2.(nie dała sobie zdjąć torebki i wiem- źle uciachałem, bo na łokciach).
robiłem je wg. poradnika na waszym serwisie jeśli chodzi o B&W. Czekam na krytykę :)
Czemu robisz komuś zdjęcia "na siłę"? Zarejestruj się na maxmodels, znajdź pannę co to chce być focona i poćwicz z taką.
To nie jest na siłę. Ona lubi jak jej się robi zdjęcia, sama sobie też czasem robi. To nie jest tak że ją "biorę" i mówi- robię Ci zdjęcia. Ja nie naciskam wcale. Problem polega na tym, żeby zrobić pierwsze zdjęcia i jak ma kiepski dzień to może 3 i koniec (mimo iż chciała z założenia).Jak dobry- to dalej.