Odp: [RobertON] przyroda, pejzaże i inne
Aby nie zaniedbywać ptaszków.
326) Modraszka zwyczajna - tak myślę...
327) Coś zwykłego na badylu
--- Kolejny post ---
328) Ostatnio spotykam dzięcioły, ale są bardzo wysoko, choć czasem w ciekawych miejscach.
329) Swobodna wizja dzięcioła w wersji kolorowej
--- Kolejny post ---
330) Wersja B&W - nie wiem, może jest lepsza w odbiorze
Modraszka świetna, "czapka " zmienia nasycenie koloru w zależności od światła, normalnie jest niebieska( modra,stąd nazwa). Wróbelek też ładnie ujęty:)
Nie zdążyłem. Dzięcioł raczej w kolorze, a cyknąć go z niskiej perspektywy jest ciężko. Rzadko schodzą na dolne części drzew. Masz teraz szansę na strzyżyka i mysikrólika. Są maluśkie, ale prześliczne:)
331) Krótki set z dzięciołami - słychać je w całym lesie, ale wypatrzyć nie tak łatwo i płochliwe stwory :)
332) Obrabiają drzewa
333) Siedzą sobie u góry
334) Latają od drzewa do drzewa
RobertON
dałbyś trochę informacji: body,szkło,ogniskowa.
tak to trudno chwalić a ganić nie warto.
Ile PP poszło na fotki ?
Trudno zrobić z bliska, bo bardzo ostrożne i są dość wysoko.
Zrobione Canon 300/4L + TC x1,4. RAW wołany w DxO Optics Pro 8 z presetu High ISO export do TIFF bez ostrzenia.
Później PSE wstępnie ostrzone USM - zmniejszenie do galerii, ostrzone akcją Ultra-Sharpen i już.
Warunki nie były najlepsze ISO musiało być dość wysokie 1250-1600-2000 załączone z Magic Lantern w słabiutkim body 1100D.
Zauważyłem, że wysokie ISO mniej szumi w 1100D niż w 50D, a poza tym 50D to większy klocek.
Robert, te ostatnie fotki ptaków są ładne, ale nie wiem, czy nie za mocno wygładzone...
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
czy nie za mocno wygładzone...
Niestety to efekt odszumiania... popróbuję innej metody. Jakoś na ISO nie ma rady, chyba, że FF - już o tym myślę.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Niestety to efekt odszumiania... popróbuję innej metody. Jakoś na ISO nie ma rady, chyba, że FF - już o tym myślę.
A wszyscy dookoła piszą, że do ptaszków, samolotów itp, to tylko crop. Pogubić się można. I weź tu bądź mądry.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
A wszyscy dookoła piszą, że do ptaszków, samolotów itp, to tylko crop. Pogubić się można. I weź tu bądź mądry.
Eeech, jakiegoś cropa sobie zostawię, ale myślę nad 6D. Będę miał okazję porównywać "jakość" szumu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
myślę nad 6D. Będę miał okazję porównywać "jakość" szumu :)
No na pełnej klatce taki EF300/4 + TC 1.4, to dopiero pazurki by pokazał. Jeśli chodzi o 6D, to tam ISO jest bez ograniczeń, więc nie miałbys za bardzo czego z czym porównywać;)
Ja ze swojej strony mogę tylko polecić.