Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Ciekawe porównanie, zwłaszcza, że Sigma tutaj wyszła dużo lepiej pod względem rozmycia tła, niż wynikałoby to z poprzednich porównań. Co innego ostrość, wiadomo, że 50L demonem ostrości nie jest, ale bokeh i plastyka to jego atuty (przynajmniej tak było dotychczas).
Cytat:
Zamieszczone przez
lysy1980
Ja kupiłem w Polsce za 2900zł :-)
możesz podzielić się info gdzie?
Ja tez ciekaw jestem. Zawsze jest opcja Australii, ale wtedy z gwarancja problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
zaraz znowu będzie, że spisek ;) ostrość, bokeh no i jeszcze ta praca pod światło
No L poległa. Sigma daje dużo ładniejsze tło. Nie takie nerwowe. Aczkolwiek jakby Canon spuścił cenę L do 2k PLN to byłby ciężki wybór. :) Ale prędzej wypuści 50L mk II za 7k PLN, a to wycofa. :(
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
No L poległa. Sigma daje dużo ładniejsze tło. Nie takie nerwowe. Aczkolwiek jakby Canon spuścił cenę L do 2k PLN to byłby ciężki wybór. :) Ale prędzej wypuści 50L mk II za 7k PLN, a to wycofa. :(
50L mkII za 7k - taka mała podwyżka? optymista, wszystkie nowe elki są dużo droższe od starych myślę że 9k to będzie w sam raz.
Ta nowa Sigma gra jak 1.2... Jeżeli ktoś jest zdesperowany i lubi wybierać z kilku szt., to ma L'kę Premium za połowę ceny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ciekawe porównanie, zwłaszcza, że Sigma tutaj wyszła dużo lepiej pod względem rozmycia tła, niż wynikałoby to z poprzednich porównań. Co innego ostrość, wiadomo, że 50L demonem ostrości nie jest, ale bokeh i plastyka to jego atuty (przynajmniej tak było dotychczas).
Czego więcej chcieć od porównań, zawodowiec, porównał elke (ponoć wyjątkowo ostrą), dwie sigmy, i plastikową wytłoczkę. Ktoś pisał w tym wątku że sigma ma nerwowy bokeh :) - po tym teście pewnie zmieni zdanie i napisze że lubi bokeh z charakterem (czyli nerwowy). Najlepszy stosunek ceny do wydajności ma plastikowa wytłoczka,ostrość 50A wypadła dość przytłaczająco (oględnie mówiąc) dla konkurencji.
Dla mnie największym problemem 50L są ukazane w teście monstrualne flary, nie zawsze wyłażą, ale pojawiają się w nieoczekiwanych momentach. W 50 Art jak widać jest wzorowo.
Jeszcze dodam, że zajrzałem na Allegrosz i zauważyłem w sezonie 4 oferty z używanymi 50L. Będzie pewnie jak w przypadku 35 Art i 35L, albo wprowadzenia C 24-70 II - wtedy pamiętam kupiłem atrakcyjnie pierwszą wersję, potem ceny znowu wzrosły (chodzi o egzeplarze w dobrym stanie). Ten ciepły zafarb w Sigmie nadal jest widoczny, ale nie traktuję tego jako wadę. Bardzo ostra jest ta 50 Art, ale bardziej uśmiecha mi się piękne zachowanie w obrazowaniu pod światło, to ogromny atut.