Odp: [koraf] Nepal/ Mont Blanc .
Trzymaja poziom chociaz wydaje mi sie, że 30-stce przydałoby sie ciekawsze jeszcze światło (wydobycie tych domów w tle albo jeżeli bardziej ważny jest pierwszy plan to kolorów wody i glonów?). 29 ma chyba potencjał na lepszy kadr, może bez relingów i też z lepszym światłem? Ale to tylko takie luźne uwagi.....:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
Trzymaja poziom chociaz wydaje mi sie, że 30-stce przydałoby sie ciekawsze jeszcze światło (wydobycie tych domów w tle albo jeżeli bardziej ważny jest pierwszy plan to kolorów wody i glonów?). 29 ma chyba potencjał na lepszy kadr, może bez relingów i też z lepszym światłem? Ale to tylko takie luźne uwagi.....:)
Dzięki za uwagi :D, co do światła na Lofotach na początku marca, jest ono inne niż u nas tzn. tam max. wysokość słońca = 1/3 tego co u nas ;), ostatnie (30) było robione samyangiem 14/2.8 (testowałem szkło) z dość długim czasem naświetlania 1/13 sek., jak wiadomo w takim UWA pierwszy plan jest najbardziej widoczny, domy już niestety nie załapały się na światło, a nie chcę przeginać w PS. Natomiast 29 było robione sigmą 35/1.4 na @=5.6 (testowałem szkło przez tydzień) ok. 11:35 i to co wyszło widać .
29. poprawione
30. poprawione
31.
Wg. mnie - 29 i 30 znacznie lepiej, teraz jest fajnie, nawet światło ciekawie wyszło na 30-tce (szkoda, że zniknęły pierwowzory - można by podyskutować...)
--- Kolejny post ---
Wg. mnie - 29 i 30 znacznie lepiej, teraz jest fajnie, nawet światło ciekawie wyszło na 30-tce (szkoda, że zniknęły pierwowzory - można by podyskutować...)
Cytat:
Zamieszczone przez Max13
Dzięki za uwagi do nowych, nie chcę wstawiać już starych ;). Pozdrawiam serdecznie :D.
Dość ciekawie wyszło - niby banalne ale przez układ kolorów i swiatła (zwłaszcza niebieski plus pomarańcz) daje ciekawy efekt. Pytnie : czy wyrównywać (poziomować) do linii wodu czy linii koloru pomaranczowego??:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
Dość ciekawie wyszło - niby banalne ale przez układ kolorów i swiatła (zwłaszcza niebieski plus pomarańcz) daje ciekawy efekt. Pytnie : czy wyrównywać (poziomować) do linii wodu czy linii koloru pomaranczowego??:)
Widać od razu wprawne Twoje oko :D, właśnie zależało mi aby pokazać na tym zdjęciu ciszę, banalny spokój o poranku, w ciekawym świetle i kolorach jak zauważyłeś. Zdjęcie jest zrobione pod pewnym kątem, i pomimo, że równałem do poziomu daje lekkie złudzenie, że leci w prawo. Zestawienie kolorów jak się domyślasz nie jest przypadkowe.