Zdecydowanie w 85mm.
Wersja do druku
Zdecydowanie w 85mm.
50/1,4 miałem dwa razy, kupowane były bez żadnego testowania i przebierania i oba idealnie ostrzyły. Sprzedałem ale tęsknię do niego bo jak na mój gust to plastykę ma ten obiektyw rewelacyjną:-) 85/1,8 też miałem okazję kupić i też w ciemno bez wybierania, i znów idealnie ostry. Sprzedałem szybko bo wcześniej miałem 85L i widziałem że "plastycznie" nie dorównuje L-ce. Ale ostrość i w ogóle stosunek ceny do jakości to po prostu rewelacja.
W kwestii bokehu można mieć różne gusta, ale oczywiście większa ogniskowa z pewnością w tym względzie działa na korzyść 85mm. Dla mnie ten obiektyw świetnie obrazuje nieostrości.
AF lepszy w 85mm jak już zdążyłeś przeczytać :)
Lepszy bokeh? W czym lepszy, jaki jest gorszy? ;> Mniejsza głębia? --> Online Depth of Field Calculator
85-tka ma prawdziwy USM, 50-tka ma Micro USM - to tak technicznie patrząc.
Wielkich różnic w celności pomiędzy nimi nie ma z mojego punktu widzenia. W szybkości natomiast przewagę ma 85-tka
Co do bokeh - bardziej "rozlane" nieostrości będziesz mieć z 85mm
Ja natomiast preferuję obrazek z 50mm na f1.4 - na pełnej klatce - robi wrażenie
Do bliższych portretów polecam jednak 85/100mm - obrazowanie jest znacznie łatwiejsze do opanowania niż z 50-tką
Chodzi o to, że przy względnie dużym polu widzenia ma się bardzo małą GO przez co rozkład planów wygląda efektownie.
Żaden ze mnie portrecista, ale używam 85/1.8 (na ff) i do pełni szczęścia (do moich amatorskich zastosowań) brakuje mi tylko większej ilości użytecznych (czyli krzyżowych) punktów AF w puszce. Sam obiektyw spisuje się rewelacyjnie - i w scenach statycznych i dynamicznych (np. koszykówka na hali). Nie wiem czy 50/1.4 tak dobrze dałaby radę na hali (do sportu).
Powtórzę opinię coponiektórych, ale mając 70-200/2.8L w temacie portretów na FF w zasadzie nie mam więcej pytań. 85/1.8 sprzedałem, bo się kurzyło. 50/1.4 mam, bo wypada... Gdybym jednak miał na cropie wybierać spośród tych dwóch ostatnich, to zdecydowanie 50/1.4. Bardziej uniwersalnie. Pozdr.