2 załącznik(ów)
Odp: Aparaty foto a smartfony
(moje, S22) Fotografowanie smartfonem, test terenowy, cz.1
A. Ogólne
To dziwne uczucie gdy po kilkudziesięcioletnich wyjazdach z plecakiem z aparatami, obiektywami wyjeżdża się bez aparatu/obiektywow, ba bez plecaka.
Byłem w miejscach gdzie dużo ludzi fotografowało a tych co robili to klasycznymi (różnych typów) aparatami była śladowa ilość i w dodatku byli to ludzie głównie w wieku pogwarancyjnym.
Zarówno wśród fotografujących smartfonami jak i fotografujących aparatami byli tacy którzy fografowali wszystko i ciągle.
Wszystkie zdjęcia robiłem "z ręki", "testowałem" oprogramowanie ExpertRAW (jpg 2-5 MB, dng 19-42 MB) oraz z wielu trybów specjalistycznych tylko tryb nocne (jpg 2-5 MB)
Miałem wyłączoną transmisję komórkową, synchronizacja z OneDrive zaczynała się wieczorem automatycznie po powrocie do hotelu. Praktycznie po kolacji można już była oglądać/sciągać zdjęcia na tablecie
Bardzo dobrze sprawdził się uchwyt do fotografowania zarówno jako wygodny sposób trzymania smartfonu i jako spust migawki ale także jako dodatkowy/zapasowy powerbank.
Po intensywnym całodziennym fotografowaniu poziom naładowania aku w smartfonie był w okolicach 20%, wyjazd po kolacji na "zajęcia" nocne to po prostu uruchomienie ładowania bezprzewodowego z uchwytu.
B. Zakres "foto optycznego"
S22 przy swoich 4 obiektywach zapewnia optyczne pokrycie zakresu 13mm - 480mm i dalej w smartfonie powiększanie cyfrowe do 2400mm.
Zdjęcia podczas oczekiwania na pociąg, jpg wprost z aparatu, kolejno 13mm, 24mm, 70mm, 240mm i 480mm.
Załącznik 9159
Załącznik 9160
jp
2 załącznik(ów)
cd, długi koniec skali, jpg ze smartfona
240mm
Załącznik 9161
480mm
Załącznik 9162
jp
^^ Straszne akwarele. Dodatkowo świeci.
Z dng też to tak strasznie wygląda?
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Kurczę, zaskoczyłeś mnie. Nie miałem pojęcia, że ten samsung taki słaby. Chyba, że wrzuciłeś te zdjęcia dla jaj.
Żałujesz już decyzji?
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
^^ Straszne akwarele. Dodatkowo świeci.
Z dng też to tak strasznie wygląda?
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Trudno powiedzieć, w ACR(PS) na profilu pod A7R3 wygladają kolory z S22 dziwnie.
Muszę stworzyć profil pod S22, wygląda na to że dla kazdego z obiektywów inny.... i tyle.
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Kurczę, zaskoczyłeś mnie. Nie miałem pojęcia, że ten samsung taki słaby. Chyba, że wrzuciłeś te zdjęcia dla jaj.
Żałujesz już decyzji?
Rozumiem Twój ból
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Rozumiem Twój ból
jp
Zapytałem całkiem poważnie i wyjątkowo bez złośliwości, czy żałujesz decyzji o fotografowaniu telefonem w podróży. Bo chyba widzisz znaczącą różnicę. Chyba, że ratowałeś się mając także aparat, a komórkę wyłącznie testowałeś...
Chciałem zaprotestować patrząc na miniaturki, ale pobrałem duże jpg. 4000x6000 czyli 24 Mpx. No i tu masakra. Dobre światło (strach co nocą!!!), a detalu jak na lekarstwo. To wygląda jak max 6 Mpx interpolowane w górę. Co oni robią z tak upakowaną matrycą? Soft Samsunga dba o krawędź, stąd zdjęcie wygląda pozornie dobrze (jak jest małe).
JP ty naprawdę kiedyś miałeś Sony i szukałeś najlepszych obiektywów do niego. Porównywałeś ostrość szkieł z DXO, chwaląc, że w rankingu mają więcej ostrych szkieł niż Canon czy Nikon. Teraz zachwalasz coś co daje mniej detalu niż najgorszy obiektyw kitowy. Nie widziałem jeszcze takiej wolty.
2 załącznik(ów)
Re: Aparaty foto a smartfony
To może wycinek ze 100% kadru pokazanego przez JP i wykonanego smartfonem w idealnych warunkach oświetleniowych?
Dla tych wszystkich, którzy nie widzą różnicy pomiędzy fotami z Samsunga a matrycami z DSLR i ML.
Załącznik 9164
Załącznik 9165
4 załącznik(ów)
Re: Aparaty foto a smartfony
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
S22 przy swoich 4 obiektywach zapewnia optyczne pokrycie zakresu 13mm - 480mm i dalej w smartfonie powiększanie cyfrowe do 2400mm.
Zdjęcia podczas oczekiwania na pociąg, jpg wprost z aparatu, kolejno 13mm, 24mm, 70mm, 240mm i 480mm.
jp
@jan pawlak
Nawiasem pisząc - dowolny kompaktowy ultra zoom wygrywa w cuglach z Twoim smartfonem
Np. Nikon COOLPIX P1000 (125-krotny zoom optyczny, ekwiwalent w FF 24–3000 mm). Galeria próbek Nikon Coolpix P1000 https://www.dpreview.com/sample-gall...ery/1674052998
Przykładowy wycinek ze 100% kadru z Nikona P1000 (Matryca 1/2.3-cala BSI CMOS 16 Mpix) miażdży Twojego smartfona pod względem oddania szczegółów
Załącznik 9166
a tu całe zdjęcie
Załącznik 9167
pełny kadr
https://s3.amazonaws.com/files.dprev...cfd0f09786cab0
Załącznik 9169
i
wycinek ze 100% kadru
Załącznik 9168
Odp: Re: Aparaty foto a smartfony
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Wygrać wygra ale nie ma trybu nocnego :)