Re: Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberhardt
Dalsza część wpisu po bandzie i na bana, ale tak lubię. Szczególnie liczę na @
Jacek_Z. Nie każdy jest tak ustawiony fotograficznie jak @
candar, że mu nałapią "najładniejsze" w okolicy, ubiorą, pomalują, oświetlą i tylko zagwiżdżą, żeby przyjechał i sfocił. Dobrym sprzętem, rzecz jasna...
@Eberhardt
Dziękuję za tyle ciekawych informacji na mój temat. Bardzo interesująca teoria i ciekawe na czym została oparta. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Masz dostęp do dziewczyn które są niezbyt fotogeniczne, czyli nie robią się ładniejsze na zdjęciach niż są w rzeczywistości. Dziewczyny są tego świadome, Ty widocznie nie.
Może Twój syn ma jakieś fotogeniczne koleżanki w szkole, które sprawdziłyby się lepiej przed obiektywem niż żona wraz z pozostałymi członkiniami rodziny plus sąsiadka?
@mkamelg
Od początków fotografii istnieje zasada, że fotograf oceniając zdjęcie nigdy nie komentuje osób na nim się znajdujących. Komentujemy wyłącznie aspekty techniczne techniczne wykonanego zdjęcia. Tyle.
Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Od początków fotografii istnieje zasada, że fotograf oceniając zdjęcie nigdy nie komentuje osób na nim się znajdujących. Komentujemy wyłącznie aspekty techniczne techniczne wykonanego zdjęcia. Tyle.
Idealnie w punkt [emoji846]...
Jeżeli chodzi o aspekty techniczne, idzie to w lepszym kierunku, masz jakieś cenne uwagi[emoji4]?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Podglądam czasem ten wątek i wbrew co niektórym widzę postępy u fotografa, jak również u modelki.
Cytat:
Zamieszczone przez
RHF
Podglądam czasem ten wątek i wbrew co niektórym widzę postępy u fotografa, jak również u modelki.
Dzięki, ja napewno widzę postęp mojej żony jeżeli chodzi o pozowanie, napewno ma więcej luzu [emoji846] ( ale nie może być zbyt wielu obcych osób w pobliżu) .
2 załącznik(ów)
Takie małe porównanie.
Kolego Pezet uważam, że oboje robicie postępy. Pracuj ze swoją ładną żoną dalej!
Na dowód wstawiam dowód. Jeśli Andrzej się obrazi to usuniemy załącznik, ale myślę, że nie ma nic przeciwko.
Załącznik 5837
i
Załącznik 5838
Re: Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Takie małe porównanie.
Kolego Pezet uważam, że oboje robicie postępy. Pracuj ze swoją ładną żoną dalej!
Na dowód wstawiam dowód. Jeśli Andrzej się obrazi to usuniemy załącznik, ale myślę, że nie ma nic przeciwko.
Załącznik 5837
i
Załącznik 5838
Dokładnie tak! Bardzo mi miło, że przywołałeś moje zdjęcia. Również uważam , że kolega Pezet robi obecnie bardzo dobrą robotę i widać bardzo duży progres od początków na forum.
@robertskc7 dziękuję bardzo, podniosłeś moje morale porównaniem do zdjęcia Andrzeja [emoji4].
@candar bardzo ale to bardzo mi miło, czytać Twoją opinię [emoji16].
Jeszcze raz powtórzę co już pisałem, że są tutaj na forum osoby dzięki którym ten progres zrobiłem.
Pozdrawiam je wszystkie.
Wg mnie postęp jest widoczny i zdjęcia się same bronią.
Oczywiście modelka robi robotę, dużo zależy od niej samej, od makijażu, uczesania.
Fotograf musi wydobyć to coś z niej żeby zdjęcie było "inne niż wszystkie", lepsze.
@Pezet85 widać tutaj dobrą obróbkę, kolorystykę, technicznie coraz lepsze są zdjęcia. Każdy może mieć swój własny styl i nie każdemu będzie się on podobał. :roll:
Ja też uważam, że jest postęp i to duży w kwestii obróbki, kolorów, po "modelce" też widać coraz większą wprawę (szczególnie, że jak pisał autor to jednak amatorka ;)) niemniej jeszcze IMHO do przemyślenia kadry, dla przykładu:
165 - ucięty łokieć i wg mnie lepiej wyglądałby w takim przypadku kadr pionowy
166 - kawałek ciała ręki w lewym dolnym rogu, który trochę razi; można by skadrować lekko wyżej lub nawet stemplem nanieść tam kawałek bluzki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
165 - ucięty łokieć i wg mnie lepiej wyglądałby w takim przypadku kadr pionowy
166 - kawałek ciała ręki w lewym dolnym rogu, który trochę razi; można by skadrować lekko wyżej lub nawet stemplem nanieść tam kawałek bluzki ;)
Dzięki Bangi...w zdjęciu 165 rzuciło mi się w oczy dopiero po Twojej uwadze i w 100% masz rację. W tym drugim przykładzie mogłem się cofnąć 0,5m i było by ok, zależało mi na poziomym kadrze (tak miałem w głowie) [emoji846].