Pokaż zdjęcie które lubisz
Naprawdę nie wiem jaki jest urok tego że to aparat sklada a nie Ty na kompie. Ok może zoszczedza to czas edycji ale serio czy to takie wazne czy zrobi to aparat czy komputer? Próbowalem kiedys robic te hdry w puszce, zanim sie to poustawia to czas sie traci w terenie. No ale każdy ma swoje preferencje..
Z funkcjonalności aparatowej, z której korzystam w terenie jest trimowanie filmów i zapis przycietego filmu w bezstratnej jakosci. 4k/120 zajmuje mase miejsca, a czesto sie okazuje że film jest o polowe za dlugi i warto go przyciąć. Na kompie zajmuje to sporo czasu. A co ciekawe w R5II wycięli tą funkcję [emoji53]
Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
kompletnie sie nie rozumiemy, panoramy robię raz na ruski rok, a hdrów nigdy - tu nie chodzi o to czy robisz w kompie czy w apararacie - robisz tam gdzie musisz lub tam gdzie chcesz, chodzi o to ze nasza ulubiona firma wycina istniejącą dobrą funkcjonalność podmiejąc ją na namiastkę funkcjonalności - proponuję skoncentrować się na multiekspozycji bo o tym był oryginalny post i tu nastąpiło obcięcie funkcjonalności najprawdopodobniej spowodowane "wspaniałymi właściwościami optycznymi" nowych obiektywów - hdry, panoramy to inna opowieść na inny wątek, edycja filmów w aparacie - też chętnie poczytam ale to nie ma związku z tym co napisałem.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
kompletnie sie nie rozumiemy, panoramy robię raz na ruski rok, a hdrów nigdy - tu nie chodzi o to czy robisz w kompie czy w apararacie - robisz tam gdzie musisz lub tam gdzie chcesz, chodzi o to ze nasza ulubiona firma wycina istniejącą dobrą funkcjonalność podmiejąc ją na namiastkę funkcjonalności - proponuję skoncentrować się na multiekspozycji bo o tym był oryginalny post i tu nastąpiło obcięcie funkcjonalności najprawdopodobniej spowodowane "wspaniałymi właściwościami optycznymi" nowych obiektywów - hdry, panoramy to inna opowieść na inny wątek, edycja filmów w aparacie - też chętnie poczytam ale to nie ma związku z tym co napisałem.
aj, zwracam honor, właśnie się douczyłem o multiekspozycji, byłem przekonany że to jest tożsame z hdr :D ok, ja nie robię takich rzeczy w ogóle, ale mogę sobie wyobrazić, że w puszce zajmie to szybciej niż wołanie RAWa a potem dłubanie layerów w psuju :)
Na to samo chciałem zwrócić uwagę: wielokrotne naświetlanie (multiekspozycja) to nie hdr. I jakby jedną z cech jest pewna przypadkowość efektu końcowego. Dlatego "w puszce" wydaje się fajniejsze.
No i sam fakt kastrowania funkcjonalności.
Znowu w panoramie większa kontrola jest pożądana.
ej, wg instrukcji jest multiekspozycja w R6 i R5:
https://cam.start.canon/pl/C003/manu...ng-1_0270.html
to nie działa?
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
R5 to stary korpus - działa po staremu czyli dobrze ale ponoć nie ze wszystkimi obiektywami (nie wiem nie mam takich obiektywów ;) i pewnie nie kupię)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
aj, zwracam honor, właśnie się douczyłem o multiekspozycji, byłem przekonany że to jest tożsame z hdr :D ok, ja nie robię takich rzeczy w ogóle, ale mogę sobie wyobrazić, że w puszce zajmie to szybciej niż wołanie RAWa a potem dłubanie layerów w psuju :)
i jeszcze w takim razie polecam bo jak ogladać to coś konkretnego
https://www.pepventosa.com/gallery.h...&vimeoAlbumID=
https://www.pepventosa.com/gallery.h...&vimeoAlbumID=
te rzeczy akurat są robione w kompie - bo w takim procesie trudno wymusić kontrolę ale nie każdy robi to w tak ekstremalny sposób jak Pep Ventosa
uwielbiam nieostre zdjęcia - sposobów jest sporo multiekspozycja to tylko jeden z nich
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Naprawdę nie wiem jaki jest urok tego że to aparat sklada a nie Ty na kompie. Ok może zoszczedza to czas edycji ale serio czy to takie wazne czy zrobi to aparat czy komputer?
wazne gdzie to to nie jest. chociaz nie wiem jak LR sobie z tym czyms radzi, czy nie musialbym PS-a odpalac.
dla mnie jest jedna roznica funkcjonalna - jestem aktualnie na wyjezdzie. wroce w weekend, zgram foty, mniej wiecej za 3 tygodnie dojde do wywolywania wyjazdu. czy bede pamietal ze te konkretne kilka ujec mialo byc do polaczenia w jedna ekspozycje? moze tak, zapewne nie. jak mam to w aparacie, to nie musze sie w nic bawic.
innym takim uproszczeniem zycia jest dla mnie przyciecie kadru. LR przejmuje z EXIF-u informacje, ze zdjecie mialo byc 16:9 czy 4:3. fajne, bo po kilku tygodniach czesto nie pamietam, ze takie bylo zalozenie.
czego natomiast LR nie czyta i czego mi brakuje, to ze zdjecie mialo wklikany Picture Style czarno-bialy. wiec jesli na czas przy imporcie sobie go nie zaflaguje (u mnie domyslnie kolorem zielonym) to chwile potem LR przeleci go standardowym profilem importu i jego mononchromatycznosc idzie sie kochac. duperela, ale jak w sezonie poznojesiennym siadam do backlogu LR i przychodzi mi wykanczac jeszcze wakacyjne plenery... to ni czorta nie pamietam ktora klatka byla kadrowana w monochromie.
dla mnie takie ficzery oszczedzaja (lub nie) sporo czasu. GPS wbudowany w aparat (a nie poleganie na g* appkach i jeszcze bardziej g* antenkach w smarkfonach, ktorych dokladnosc siega w porywach do 10m, wiec regularnie tu w NL pinezki mi laduja w wodzie :D ), lykanie tagow proporcji kadru, wielokrotne ekspozycje w RAW... kazdy z nich przydaje mi sie kilka razy w miesiacu. w odroznieniu od wpychanych mi przez gardlo ficzerow wideo, z ktorego ostatnio korzystalem jakos w 2013 roku :mrgreen:
https://live.staticflickr.com/65535/...b4afdaa0_b.jpg
To zdjęcie które przez długi czas chciałem zrobić, musiałem do tego dojrzeć.
Trudno było je wykonać, bo sama jaskinia to wiadomo, ciemno, mokro, zimno, ale i wszystko na linach i modelka i ja.
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Ekstra !