mi tu zalatuje średnim, czy przez kwadrat czy b&w ale... pozytywnie :)
(ta, nie ma to jak konstruktywna krytyka:mrgreen:)
Wersja do druku
Chyba trochę za małe GO.
Hmm...
a na włosach to nie łupież :-)) ani przeostrzenie
Zazwyczaj takie zdjęcia robi się baardzo symetrycznie. Odbiegłeś od tego schematu i jak dla mnie - jest gorzej. Do tego nie wiem czemu ten kadr taki szeroki... Fota lekko niedoświetlona.
Za ciemno.
AmatorKrak, jakby trochę posiedzieć nad tym zdjęciem i skadrować inaczej to byłoby całkiem całkiem.
rozjasnilem sobie mocno monitor - juz calkiem ladnie to zdjecie wyglada;) popraw lekko kadr i bedzie super;)
Krytyke potulnie przyjmuje! Zdjecie rozjaśniłem, wykadrowałem centralnie i wygładziłem nos i czoło. Zdecydowanie lepiej :-) Dzieki za uwagi, wystarczyło zrobić proste rzeczy a ja znów kombinowałem heheheh. Micles i pozostali dzieki :-)
http://img195.imageshack.us/i/img362...3625p2s.th.jpg
Lepiej- tak- ale nie zdecydowanie. Troszkę lepiej. Kadr i tak, nadal (jak dla mnie) jest zły. I nadal (jak dla mnie) za ciemno.
"rogi" nad głową z tła po lewej i po prawej przeszkadzają.
Pozwoliłem sobie zająć się Twoim zdjęciem:
Kadr bym tak widział- ciasny i bez jasnego tła. Moja propozycja nie jest może mistrzostwem świata ale myślę ze tak jest znacznie lepiej. Wiem że to bardzo mocny crop z oryginalnego zdjęcia...no cóż kadruje się aparatem a nie photoshopem, ale jeśli już mamy ratować zdjęcie którego nie da się powtórzyć no to nic innego nie pozostaje.
Czasami warto jednak zrobić rzeczy bardziej skomplikowane :)
Mam na myśli Twoje rozjaśnienie. Jakiego softu używasz? Ja to zrobiłem w PS Poziomami z użyciem masek aby bardziej rozjaśnić oczy i ich okolice.
Niektórych miejsc wcale nie rozjaśniałem, myślę że zdjęcie zyskało na głębi dzięki temu. Nie jest idealnie bo szczegółów w czerni- brwi, nad oczami i włosy w lewym górnym rogu-nie wydobyłem (o ile z tego jpg teraz się da- ja nie umiem na szybko z jpg -gdyby był RAW to co innego)
Pędzle jak widać na różnych przeżroczystościach.
A ustawienia suwaczków takie:
Poziomy 1 -czarny 0 / szary 1,19 / biały 190 (przy przeźroczystosci całej warstwy 80%)
Poziomy 2 -czarny 9 / szary 1,54 / biały 232 (100%)
Nie chciało mi się już retuszować skóry. Zrób niedoskonałości na czole i "worki" pod oczami, ale ostrożnie żeby plastyku nie zrobić. Twój retusz ledwie zauważalny. W ogóle mam wrażenie że mniej ostre wszystko jest, jakbyś blurem pojechał po całym zdjęciu.
Można też trochę kolory poprawić, chyba za żółto na twarzy jest.
Naprawdę warto podbić kontrast całego materiału który widać po lewej, żeby to nie było blade różowe, tylko czerwone- intensywne jak materiał po prawej.
Zdjęcie ma potencjał :) Jakby coś to pytaj :) Pozdrawiam.
Po raz kolejny liczę na konstruktywną krytykę :)
Modelka - Iga - i jedno z kilku zdjęć z Parku Sołackiego (tak, widać to na zdjęciu, prawda?:mrgreen:). Retuszu żadnego nie było, jedynie wywołanie na poziomie lr + ostrzenie w ps.
brakuje mi ciutke drugiego oka i byłoby fajnie :)
ejj umówimy sie keidyś na sesje? tzn modelka + my
Zdjęcie przyjemne, mięciutkie, dobre światło. Za gunią - brakuje drugiego oka.
Ej ej, poczekajcie na mnie, za 2 tygodnie przeprowadzam się do Poznania, to wezmę swoją DIY 80kę i będziemy walczyć na promienie świetlne :P
Dodam może jeszcze drugą klatkę. Zauważyłem, że zbyt dużo robię "headshotów" więc staram się pracować nad jakimiś zdjęciami całej sylwetki :)
Ładna modelka, tylko w tym drugim zdjęciu chyba brudne buty przykuły zbyt moją uwagę ,)
Znowu nie ma oka :D
Bardzo prosze o konstruktywna krytyke i uwagi:)
1.
2.
Rosicky nr1 plus za oryginalność, ciekawie jest.
Nr2 nie podobają mi się cięcia przedramion i trochę nie podoba mi się jej lewy policzek, lewe ramię i obojczyki (taki kolor i ten jakby szum-chyba przez obróbkę uzyskałeś?) ale ale z drugiej strony to wszystko plus ramiączka, zgarbienie, "bałagan w biuście" że tak powiem :D i tonacja nadają specyficzny klimat. Jest inaczej. Dla mnie ogólnie pozytywnie :P Pokaż coś jeszcze.
witam pana :D co do pierwszego to sie nna digu wypowiadałam, drugie jakoś mnie denerwuje, moze ta "chropowatośc"
Nom, ładnie. Jakościowo, oświetleniowo. Jedynie głowa za bardzo w lewo leci chyba.
Nie ma co siedzieć. Podstawy obróbki chociażby często wspominana książka Scotta Kelbiego, zresztą na której wyuczył się sam założyciel wątku :) Bardzo łatwa i przyjemna. Dla początkujących i tych bardziej zaawansowanych jak najbardziej wymagana pozycja.
Po za tym mimo wszystko warto myśleć jest jak zrobić po prostu dobre zdjęcie
Jak mawiał Zack Arias " Jeśli robiąc zdjęcie pomyślisz naprawi się w Photoshopie, puknij się w łeb oznacza to, że jesteś leniwy"
To powyższe jest źle kadrowane, niezadbane kompozycyjne.....
Chwilka w photoshopie !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Rosicky
Dwójeczka świetny klimat nic bym nie zmieniał w tym zdjęciu
Klasa Kucza! A tak na marginesie: gdzie w PhotoShopie znajduje się funkcja "Nizoral"? ;)
Dzieki Marcin, Krucza przynajmiej wiem nad czym pracować (czyli wszystkim) pojawie się niedługo z czymś nowym.
Do cienia pod uchem (na dużej fotce) bym się przyczepił...
a tak to to co zwykle - "ja się nie znam" :mrgreen:
witam
Co powiecie o mojej probie? wiem ze blenda weszla w kadr ale imho jest to i tak najlepsze ujecie z ostatniej sesji. Niedlugo kolejna i chetnie bym sie dowiedzial co powinienem poprawic.
pozdrawiam
ladne naturalne swiatelko, rzeczywiscie szkoda blendy na twarzy.
no i troche za mocno rozmyles skore. gdyby blendy nie bylo, i mniej agresywny blur to by sie fajnie ogladalo:)
No jeśli na najlepszym ujęciu blenda wlazła Ci w kadr to cóż... ćwicz dalej...
Witam
To sa moje pierwsze foty na forum. Prosze o cenne uwagi. Amator jestem, wiem jak zrobic cyclorame, a robienia zdjec caly czas sie ucze :-)
QED.1
QED.2
Z gory dziekuje
QED
qedpl 1. Nieostre
Podczas wczorajszej sesji przeszkadzało mi tylko słońce i upierdliwi przechodnie, Trzeba było uciekać przed słońcem, to taki przedjesienny plener :)
Konstruktywne oceny wskazane ,)
Oczy za bardzo wyłupiasto wyszły. Obróciłem o 180 stopni i twarz stała się ok, ale już mi się fizyka trochę nie zgadzała, więc obróciłem o kolejne 90 i dla mnie to byłby jakiś kompromis.
To może coś bardziej odwrotnie ,)
Wisiorki poza GO zazwyczaj wyglądają brzydko (tak jakby miała tam naciętą skórę albo blizny albo inne ciekawe rzeczy :D). Reszta ok. Troszkę bym kropek jeszcze powymazywał.
to może ja się też dołączę z prośbą o ocenę
Ewa
enter mogłeś zostawić czubek głowy lub ciąć go odważniej. Nie podoba mi się światło- zwróć uwagę na cienie na twarzy (za nosem i w kąciku oka) Zakłóca odbiór mały przepał (na ramieniu- na zdjęciu powyżej piersi)
Dosyć fajne ciepłe zdjęcie, wiec modelka mogłaby nie być ubrana w kolorystycznie "zimną" i tak wzorzystą bluzkę- to trochę nie pasuje- odcina się od reszty. To ostatnie zdanie możesz potraktować z przymrużeniem oka :D
poniżej jest z nieobciętym czubkiem głowy, bez przepału na ramieniu, ale trafił mi się dość jasny punkt w tle i mnie trochę rozprasza - cieni w trakcie nie zauważyłem więc jedynie co to mogę je wyczyścić delikatnie w szopie
niestety na kolor bluzki tego dnia nie miałem wpływu poza żółtą/na żółtym więc wybrałem ten
jasny punkt w tle można odrobinę przyciemnić i będzie lepiej:)
Hej
W moim pierwszym poscie na tym forum podczepie sie pod ten watek ze zdjeciem do oceny. To byla moja pierwsza (modelki zreszta tez) pozowana sesja w zyciu. Wiem, ze robie jeszcze sporo bledow i musze sie duzo nauczyc (na pewno na temat oswietlenia i doboru tla). Lepiej jednak uczyc sie gdy ktos obiektywny wytknie bledy.. A zatem:
blazejs - Generalnie jest nieźle. Kadr jest ok, oczy zwracają uwagę, oświetlenie jest dobre. Tło niestety jest nieciekawe i obróbka widoczna na granicy włosów z tłem. Czekam na więcej... :)
Ciesze sie, ze mnie nie zrownaliscie z ziemia juz przy pierwszym zdjeciu (jeszcze... ;-)). Wlasnie na tlo musze na pewno uwazac, zapominam o tym kiedy wpadam w trans. Obrobka na laczeniu wlosow to burn, chyba naduzylem - nie jestem jeszcze przyzwyczajony do tego ze zdjecia sie obrabia. Jeszcze miesiac temu robilem tylko na filmie i uwazalem, ze to co mam na filmie to efekt finalny - tylko krowa nie zmienia pogladow.
Za radami wlodala przygotowalem jeszcze taka wersje:
W wersji , którą widziałem cera była lepsza . Tutaj przekaz , najprawdopodobniej , zmienił lekko wyraz fotki . Ale tak jak napisłem - zdjęcie nie służy do wąchania . I to co pisaliśmy - o tle i przejściach . Dla mnie OK - tylko więcej fotek z takiej sesji . Zazdroszczę modelki . :lol: