-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tmwstw
Coś na co niedawno zwróciłem uwagę a chyba nigdzie nie widziałem by było o tym mówione: dostępność punktów AF zależy od obiektywu.
Już od pierwszej prezentacji R na różnych stronach Canona pojawiło sie dość enigmatyczne określenie obszaru AF: 100%x88% "z kompatybilnymi obiektywami". Gdzieś wspomniano, ze chodzi o wszystkie RF i nowe EF ale na jakąś listę nie natrafiłem.
-
No, że jest jakieś ograniczenie to wiedziałem. Bardziej chodziło mi o tą różnicę mniejszy/jeszcze mniejszy obszar - M50 dostał więcej punktów niż poprzednicy i też ma aktywność obszarów zależną od obiektywu, ale tam z tego co wiem są tylko dwa, w R co najmniej trzy.
Wciąż jest większe pokrycie niż w lustrze, więc na dobrą sprawę nie ma na co narzekać :) Ot, ciekawostka.
-
Czy ktoś używa lub miał okazję używać R z sigmą 24 1.4 art? Mam kilka pytań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Czyżbyś chciał zapytać dlaczego zdjęcia są niedoświetlone z ww zestawu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Czyżbyś chciał zapytać dlaczego zdjęcia są niedoświetlone z ww zestawu?
Nisko mnie oceniasz ;) ciekawi mnie jak działa AF w tym zestawie. Z 24L nie działał :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Nisko mnie oceniasz ;) ciekawi mnie jak działa AF w tym zestawie. Z 24L nie działał :)
Z opowieści dobrych ludzi, znajomych latających przy kotlecie odpowiem Ci że 24L działa w porównaniu do Sigmy 24A na 5d. Z R nie znam nikogo. Na grupie matka spróbuj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
.....Na grupie matka spróbuj.
A to ta grupa jeszcze istnieje? :D myślałem, że założyciele mają wy*^%#ne już na nią.
-
Mnie dziwi, info, że 24L z R źle działa. Jedyne body na którym działa dobrze moje 24L II to właśnie R.
Swoją drogą, sprzedaję bo zamieniam na TS-E.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Mnie dziwi, info, że 24L z R źle działa. Jedyne body na którym działa dobrze moje 24L II to właśnie R.
Swoją drogą, sprzedaję bo zamieniam na TS-E.
Być może miałem jakąś walniętą sztukę. Nie przeczę. Krążą opinie, że pewna parta obiektywów miała problemy z wbudowanym układem AF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Jakbym posiadał ten obiektyw to już byś wszystko o nim wiedział jak pracuje pod R-ką. Niestety go nie posiadam, znalazłem tylko taki filmik na YouTube.
https://www.youtube.com/watch?v=lVIh8w8cuRI
Tak jak widać obiektyw działa i zajebiście dobrze izoluje postać od tła. Ma tylko jeden feler, a mianowicie jego AF na początku trochę sobie poluje czy jak to się tam określa. Facet opublikował ten filmik w końcówce listopada 2018 roku, więc obiektyw pracował pod jakąś starą wersją firmware. Całkiem możliwe iż pod najnowszą wersją firmware wygląda to już znacznie lepiej.
https://www.sigma-global.com/en/down...opups/a_24_14/
Cytat:
Mounts Canon
Ver. 2.01
Update Date 2019.06.20
● It has corrected the phenomenon whereby the selection range of AF frame (AF point) becomes narrower depending on the camera attached.
-
I juz mam dylemat...zainwestować juz w 1DX MKIII czy poczekac na R5. Oczywiscie fotografia sportowa w temacie. Hmmm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelloon
I juz mam dylemat...zainwestować juz w 1DX MKIII czy poczekac na R5. Oczywiscie fotografia sportowa w temacie. Hmmm
Mamy specyfikację z plotek i 4 potwierdzone info z zapowiedzi. Na papierze wygląda kozacko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelloon
To dosyć proste. Jeśli na już to jedynka, jeśli nie ma pośpiechu to czekaj :).
Jak znam Canona to R5 nie będzie w pełni zastępował jedynki i odwrotnie więc pewnie najlepiej będzie mieć oba :lol:....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak znam Canona to R5 nie będzie w pełni zastępował jedynki i odwrotnie więc pewnie najlepiej będzie mieć oba :lol:....
Chyba OVF nie da się zastąpić. To co pokazuje EVF przy serii z trudem da się polubić. Jest dystans do rzeczywistości. No chyba, że taka seria 20fps jest już jak film.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Niezależnie od tego że to są aparaty dla innych celów/użytkowników
to 1Dx to już wersja 3, sprawdzona "w bojach", poprawiona/ulepszona, bardzo dopracowana
A R5 to praktycznie "prototyp", tak na prawdę to dopiero wersja 2 będzie "dobra."
jp
-
bez ... myślałem że R to prototyp ile można wypuszczać prototypów :mrgreen:
a R5II będzie "słaba" bo canon bo wepchnięciu wszystkiego co ma (bo najwyraźniej czuje że musi bo zobaczył ścianę lub dno w podsumowaniach publikowanych przez CIPA) do R5, przy R5II już nie bedzie musiał i z radością powróci do polityki jak tu coś dać aby nie dać :) czyli jak sprzedać po raz fafanasty 18megapikselową matrycę zombie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
A R5 to praktycznie "prototyp", tak na prawdę to dopiero wersja 2 będzie "dobra."
O! I już mamy rzetelną diagnozę 8-). R5 to prototyp - nikt go nie miał w ręku, nawet nie wiadomo czy istnieją działające ostateczne produkcyjne egzemplarze, nie znana jest szczegółowa specyfikacja ale forumowi eksperci już wydali wyrok :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
O! I już mamy rzetelną diagnozę 8-). R5 to prototyp - nikt go nie miał w ręku, nawet nie wiadomo czy istnieją działające ostateczne produkcyjne egzemplarze, nie znana jest szczegółowa specyfikacja ale forumowi eksperci już wydali wyrok [emoji38]
:D no w sumie to mogą zmienić zdanie i dać całkiem inna nazwę i bebechy.
Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Cenie sobie obie nerki :)
--- Kolejny post ---
A czy ktos z Was, szanowni koledzy, podpinał już jakies tele >300mm pod R? Jak to jest w praktyce? Domyslam się, że jeden dyskomfort to małe gabaryty R
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Chyba OVF nie da się zastąpić. To co pokazuje EVF przy serii z trudem da się polubić. Jest dystans do rzeczywistości. No chyba, że taka seria 20fps jest już jak film.
W R jest stop klatka po focie, ale sa bezlusterkowce ktore nia maja tego dziwnego laga i optyczny wizjer przy nich to przezytek. Wierze ze R5 bedzie pozbawiony tej wady.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelloon
Cenie sobie obie nerki :)
--- Kolejny post ---
A czy ktos z Was, szanowni koledzy, podpinał już jakies tele >300mm pod R? Jak to jest w praktyce? Domyslam się, że jeden dyskomfort to małe gabaryty R
Podpinam regularnie C 100-400, zero dyskomfortu, co prawda mam grip, ale bez gripa też było OK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelloon
Tu gościu zaczął od podpięcia gripa. Chyba będzie konieczny.
https://www.youtube.com/watch?v=lmrkGHu4Krc
-
Demonizowany problem. Po prostu inaczej się pracuje. Główne podpiera się ręką cięższy obiektyw. Ja nie korzystam przy bezlustrze + 100-400 z gripa. Piszę o sony, ale to chyba bez znaczenia.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelloon
Patrząc na to co masz wypisane w sygnaturze i na to co widać na Twoim awatarze, osobiście nie miałbym żadnego dylematu i bez zastanowienia zainwestowałbym w 1DX Mark III.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelloon
Ja podpinałem 300/2.8 is przez tc2iii - aparat faktycznie trochę mały, ale na monopodzie/satywie nie ma problemu używać. Być może większe dłonie będą miały mniej wygodnie (mój rozmiar to 9).
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
W R jest stop klatka po focie, ale sa bezlusterkowce ktore nia maja tego dziwnego laga i optyczny wizjer przy nich to przezytek. Wierze ze R5 bedzie pozbawiony tej wady.
W eRce stopklatkę po focie można wyłączyć. Chyba, że chodzi Ci o obraz wyświetlany podczas naświetlania sensora..
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Mam mały problem, puszka przekroczyła 10000 klapnięć, nieopatrznie włożyłem kartę z przed pół roku i licznik skoczył mi o 5000 kl. Czy jest sposób, aby wrócić do aktualnej liczby.
PS.Przez rok (w 2018) byłem w S, jak pokazała się R-ka to wróciłem. Z początku żałowałem tego posunięcia uznając je za przedwczesne. Aktualizacja softu do 1.4 znacząco poprawiła mi nastrój. Nie będę się powtarzał dlaczego, już o tym pisałem. Chciałbym tylko dodać, że przy tym przebiegu matryca jest czyściutka, w S gruszka powinna być w wyposażeniu fabrycznym.
Mam nadzieję, że ten gadżet (zasłanianie matrycy po wyłączeniu) pozostanie w R5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Mam mały problem, puszka przekroczyła 10000 klapnięć, nieopatrznie włożyłem kartę z przed pół roku i licznik skoczył mi o 5000 kl. Czy jest sposób, aby wrócić do aktualnej liczby.
PS.Przez rok (w 2018) byłem w S, jak pokazała się R-ka to wróciłem. Z początku żałowałem tego posunięcia uznając je za przedwczesne. Aktualizacja softu do 1.4 znacząco poprawiła mi nastrój. Nie będę się powtarzał dlaczego, już o tym pisałem. Chciałbym tylko dodać, że przy tym przebiegu matryca jest czyściutka, w S gruszka powinna być w wyposażeniu fabrycznym.
Mam nadzieję, że ten gadżet (zasłanianie matrycy po wyłączeniu) pozostanie w R5.
Jak to licznik skoczył. Może tylko numeracja na karcie? Czym sprawdziłeś przebieg?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Jak to licznik skoczył. Może tylko numeracja na karcie? Czym sprawdziłeś przebieg?
Słuszna uwaga, źle się wyraziłem, zmieniła się numeracja zdjęć. Czy można wrócić do poprzedniej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Słuszna uwaga, źle się wyraziłem, zmieniła się numeracja zdjęć. Czy można wrócić do poprzedniej?
Zmienić kartę na poprzednią? Jak nic nie pomoże, to już chyba nic nie zrobisz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Zrób fotę, podmień nazwę (liczbę) pliku na mniej więcej tą co był (na kompie) i body powinno kontynuować od następnej ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Zrób fotę, podmień nazwę (liczbę) pliku na mniej więcej tą co był (na kompie) i body powinno kontynuować od następnej ;)
Niestety operacja okazała się nieskuteczna, ale dziękuję Bangi.
-
Numeracja i tak sie sama zresetuje jak jej licznik dobije do limitu, nie przywiazuj do tego uwagi i sortuj w/h daty wykonania ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Niestety operacja okazała się nieskuteczna, ale dziękuję Bangi.
Hmm... to być może jeszcze coś w exif trzeba by pogrzebać.
-
To ja jeszcze mam pytania o AF:
-Czy w trybie Eye-AF da się ograniczyć pole, z którego AF ma „łapać” ok? Dla przykładu – załóżmy że mam w kadrze dwie osoby. Mógłbym mieć „łapanie” tylko w centrum? Czyli celuję sobie na wybraną osobę centralnym punktem i potem, trzymając wciśnięty do połowu spust, przenoszę kadr, a aparat cały czas śledzi wybrane oko?
-Czy da się zablokować punktowy AF na danym motywie? Tu znowu przykład: Mam wybrany tylko pojedynczy punkt pomiaru ostrości. Chwytam w centrum, dajmy na to, nieruchomą piłeczkę. ;) Czy AF może trzymać się przez cały czas wciśnięcia spustu tej piłeczki, dopóki będzie ona gdziekolwiek w kadrze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aciek_l
To ja jeszcze mam pytania o AF:
-Czy w trybie Eye-AF da się ograniczyć pole, z którego AF ma „łapać” ok? Dla przykładu – załóżmy że mam w kadrze dwie osoby. Mógłbym mieć „łapanie” tylko w centrum? Czyli celuję sobie na wybraną osobę centralnym punktem i potem, trzymając wciśnięty do połowu spust, przenoszę kadr, a aparat cały czas śledzi wybrane oko?
-Czy da się zablokować punktowy AF na danym motywie? Tu znowu przykład: Mam wybrany tylko pojedynczy punkt pomiaru ostrości. Chwytam w centrum, dajmy na to, nieruchomą piłeczkę. ;) Czy AF może trzymać się przez cały czas wciśnięcia spustu tej piłeczki, dopóki będzie ona gdziekolwiek w kadrze?
A.) Mozesz ustawic aby szerokie pole sledzenia twarzy/oka ropozycznalo ostrzenie od punktu wyswietlanego na ekranie. Ustawiasz sobie palcem punkt w dowolny miejscu kadru (moze byc w centrum) i pozniej kazde sledzenie itd bedzie rozpoczynalo sie od tego miejsca. Masz to w menu.
Mozesz tez wskazac palcem na ekranie obiekt ktory aparat ma sledzic i tez powinien go trzymac w ramach rozsadu ;)
B). Nie, musisz miec szerokie pole AF aby aparat przekazywal sobie obiekt w kadrze gdy ten sie przemieszcza, lub ty zmieniasz kadr trzymajac dociscniety spust migawki. Mozesz tez uzyc przycisku AF-ON ustawionego odwrotnie czyli jako AF-OFF. Gdy go przytrzymasz pomimo wcisnietego spustu migawki aparat przestanie ostrzyc, a ty mozesz se przekadrowac w tym czasie i zrobic fote.
-
Witajcie!
Moje poniższe pytania pewnie już znalazły odpowiedzi w wątku, ale no...ten, tego, 289 stron to jest za dużo, żeby cokolwiek znaleźć - w związku z tym je zadam, ale najpierw umieszczenie w kontekście:
Jestem posiadaczem 5D3, za 2 miesiące będę w sytuacji, w której bardzo, bardzo niesłitaśnie byłoby, gdyby mi mój staruszek padł, a jednocześnie będzie wystawiony na ciężkie warunki 'środowiskowe' typu wysoka temperatura, wilgotność.
Zastanawiam się, co by było, gdyby moje pstrykadełko padło w takim momencie. Do niedawna miałem 2 body, teraz tylko jedno - pojawia się wobec tego myśl, na razie teoretyczna, o dokupieniu dodatkowego body...być może właśnie EOS R.
Moje pytania:
- czy ktoś, na podstawie własnych doświadczeń, jest w stanie porównać AF 5D3 z R-ką? Zarówno statyczny, jak i powiedzmy trochę dynamiczny?
- jak wygląda współpraca R-ki z obiektywami z dslr (oczywiście uwzględniając przejściówkę)? Czy są może jakieś wyjątki, które mogłyby nie zadziałać właściwie?
- jak szybko można zmieniać punkty AF maziając po tylnym LCD z przyłożonym okiem do wizjera? Z tego, co widziałem na jutubach, wybierak działa po prostu wolno.
- jak precyzyjny jest AF punktowy? Da się z nim precyzyjnie pracować z np. ostrzącym na oko 85L2?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Witajcie!
Moje poniższe pytania pewnie już znalazły odpowiedzi w wątku, ale no...ten, tego, 289 stron to jest za dużo, żeby cokolwiek znaleźć - w związku z tym je zadam, ale najpierw umieszczenie w kontekście:
Jestem posiadaczem 5D3, za 2 miesiące będę w sytuacji, w której bardzo, bardzo niesłitaśnie byłoby, gdyby mi mój staruszek padł, a jednocześnie będzie wystawiony na ciężkie warunki 'środowiskowe' typu wysoka temperatura, wilgotność.
Zastanawiam się, co by było, gdyby moje pstrykadełko padło w takim momencie. Do niedawna miałem 2 body, teraz tylko jedno - pojawia się wobec tego myśl, na razie teoretyczna, o dokupieniu dodatkowego body...być może właśnie EOS R.
Moje pytania:
- czy ktoś, na podstawie własnych doświadczeń, jest w stanie porównać AF 5D3 z R-ką? Zarówno statyczny, jak i powiedzmy trochę dynamiczny?
- jak wygląda współpraca R-ki z obiektywami z dslr (oczywiście uwzględniając przejściówkę)? Czy są może jakieś wyjątki, które mogłyby nie zadziałać właściwie?
- jak szybko można zmieniać punkty AF maziając po tylnym LCD z przyłożonym okiem do wizjera? Z tego, co widziałem na jutubach, wybierak działa po prostu wolno.
- jak precyzyjny jest AF punktowy? Da się z nim precyzyjnie pracować z np. ostrzącym na oko 85L2?
Wystarczy ze odpalisz dowolny film na YT pokazujacy prace na R i poznasz odpowiedzi na swoje pytania ;) Ogolnie nie ma czego porownywac w kwestii szybkosci, ostrosci, powtarzalnosci. Reszte doczytac w tym watku i zobaczysz na YT ;)
-
Mam problem ze znalezieniem filmików na YT opisujących wrażenia użytkowników wyższych modeli EOS dslr po przejściu na R.
Właściwie to pierwszy filmik, jaki mi się wyświetla na liście na YT, po wpisaniu hasła "EOS R" ma tytuł "Don't buy the Canon EOS R in 2020!" :>
Mam też problem ze znalezieniem filmiku pokazującego, jak szybko można zmieniać punkty AF poprzez mazianie po LCD. Tak, są filmiki pokazujące, że można. Przeczytałem instrukcję obsługi, wiem że można. Wiem, że można zawęzić obszar aktywny do jakiegoś obszaru, itd.
Próbowałem "doczytać wątek", ale na 289 stron, dosyć duża część to bryndz***nie się w temacie promocji, cen i czynności (również) o zabarwieniu erotycznym w stosunku do sprzętu Sony. Ciężko jest się przez to przebić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Mam problem ze znalezieniem filmików na YT opisujących wrażenia użytkowników wyższych modeli EOS dslr po przejściu na R.
Właściwie to pierwszy filmik, jaki mi się wyświetla na liście na YT, po wpisaniu hasła "EOS R" ma tytuł "Don't buy the Canon EOS R in 2020!" :>
Mam też problem ze znalezieniem filmiku pokazującego, jak szybko można zmieniać punkty AF poprzez mazianie po LCD. Tak, są filmiki pokazujące, że można. Przeczytałem instrukcję obsługi, wiem że można. Wiem, że można zawęzić obszar aktywny do jakiegoś obszaru, itd.
Próbowałem "doczytać wątek", ale na 289 stron, dosyć duża część to bryndz***nie się w temacie promocji, cen i czynności (również) o zabarwieniu erotycznym w stosunku do sprzętu Sony. Ciężko jest się przez to przebić :)
"Don't buy the Canon EOS R in 2020!"
Jestem tego samego zdania a dokładniej : nie kupuj pierwszej wersji żadnego typu aparatu szczególnie ML teraz gdy technologia ta jest w fazie szybkiego rozwoju.
Z różnych powodów te wersje są "jakie są".
To są praktycznie "prototypy" do szerokiego testowania (aparatu, zaspokojenia oczekiwań/potrzeb) przez użytkowników, a z marketingowego punktu widzenia sukces, mamy nowy typ na rynku, jesteśmy np. przed konkurencją.
Tak było np. w Sony z A7, A7S, A7R, A9, ......
W wyniku doświadczeń dużej rzeszy użytkowników w różnych realnych sytuacjach zdjęciowych, dłuższej eksploatacji itd. pojawiają się w miarę szybko wersje 2 które są znacznie lepiej dopracowane i lepiej dostosowane do naszych potrzeb.
jp
-
@jagular - wybacz ale chyba słabo szukałeś, zresztą pisząc o tym, że watek ma 289 str... sam wiesz, trochę słabo, ale mimo wszystko postaram się pomóc jak mogę:
- nie miałem 5d3, ale porównując AF R-ki z 6d2 pod względem precyzji jest bezapelacyjnie lepiej, pod względem prędkości jest wg mnie podobnie, generalnie OK.
- współpraca z obiektywami DSLR Canona jest rewelacyjna,
- wybierak mam ustawiony pod zmianę ISO, a palcem sunę po ekranie by wybrać gdzie ma się ustawić AF,działa to sprawnie choć wymaga pewne wprawy.
- jest zaje... precyzyjny, nie ma porównania do DSLR (chyba, że DSLR używasz tylko w trynie LV) - akurat na ten temat jest cała masa filmów an YT...
-
Miałem 5dmIII.
Powiem jedno. AF w DSLR to jest jakiś żart - jeżeli chodzi oczywiście o precyzję i pokrycie kadru. Nie trzeba walić kilku zdjęć w każdym ostrząc zeby byc pewnym, że któreś trafiło. No chyba, że masz obiektyw f/4.0... Brak precyzji AF wielu tłumaczyło, że papierowa głębia ostrości, że pewnie się poruszyłeś, że pewnie obiekt się poruszył, itd. G...no prawda. To po prostu niedoskonałość osobnego sensora AF. Jak ostrość zbiera z matrycy to jest OK. Generalnie nie wazny jest takze rodzaj światła - po prostu trafia. Nie robie zdjec sportowych i dla mnie szybkość "prototypu" R jest OK.
-
Panowie, dziękuję za odpowiedzi.
Wygląda na to, że to jest sprzęt warty uwagi już teraz, kwestia co najwyżej nauczenia się nowej ergonomii (której się boję, ~10lat z piątkami i jedynkami pewnie zaboli na początku i wprowadzi zamieszanie :/) i budżetu, oczywiście.
@jan pawlak
Ogólnie rzecz biorąc, wraz z upływem czasu coraz mniej poważnie podchodzę do czekania na przedmioty. Czekać to można na śmierć :P
Jeżeli jakiś sprzęt spełni nasze wymagania już teraz, i mamy budżet (co, przy rosnących cenach sprzętu dla zaawansowanych+ ma coraz większe znaczenie), to trzeba tego sprzętu używać teraz.
Za rok będzie nowa wersja. Za półtora roku będzie dostępna w cenach przyziemnych. Wtedy pojawi się reklama marka n-tego, który będzie jeszcze lepszy.
Na ile wyceniasz półtora roku życia? Nie cofnę się w czasie mając R mark II i nie poprawię kadrów, których nie zrobiłem.
Więc, jeżeli tylko jest ten nieszczęsny budżet i sprzęt już teraz działa wystarczająco dobrze, to właściwy czas nadszedł.
Nie czekajmy na sprzęt idealny. Używajmy sprzętu wystarczająco dobrego.
-
Pozostań przy tym filmie: "don't but" i zastosuj się do wskazówek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Jak tak ujowo działa ten internet, to jak chłopie znajdziesz dobra oferte na eRkę?
Kup aparat znanego producenta rtv, najlepiej w sklepie który znasz. Inaczej jeszcze się zgubisz wychodząc do miasta).
-
No cóż, pozwolę sobie odpowiedzieć.
Wątek ma prawie 300 stron i jest wypełniony treściami czasami bardzo swobodnie zogniskowanymi na EOS R. Właściwie taką treść właśnie sam tworzę odpowiadając na szyderę jaśnie państwa szanownego :)
Skoro nie ma sensu zadać w nim (wątku) pytania o podstawowe cechy aparatu, skoro wszystkie odpowiedzi są na jutubach, to dlaczego wątek nie został jeszcze zamknięty? :)
Dziękuję za troskę w dziedzinie znalezienia dobrej oferty - pozwolę sobie jednak nie skorzystać, znalazłem opcję na poziomie niższym, niż 2/3 najniższej ceny w sklepach foto/rtv.
Nie mam też problemu z gubieniem się w mieście, nawet takim, co ma 20+ mln mieszkańców, więc nie, dziękuję, nie potrzebuję przewodnika.
Pozdrawiam gorąco.
Forum, jak widać, trzyma dalej poziom, hehehe.
-
Koledzy - bez złośliwości proszę.
A faktem jest, że netykieta forumowa (nie tylko tutaj) nie lubi pytań o rzeczy, które już były wałkowane, a pytający udaje, że nie potrafi znaleźć czegoś, co relatywnie prosto można znaleźć ;).
Pomimo to odpowiedzi i tak zostały udzielone i to chyba najważniejsze ;)
-
Dziękuję.
Próbuję sobie wyobrazić użytkowanie tego aparatu i mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie (tak, szukałem!!!!): ze względu na to, że interfejs jest tak bardzo oparty na dotyku - jak aparat (a w zasadzie jego LCD i ten górny pasek-gładzik) zachowuje się, jeżeli jest mokry? Przykładowy scenariusz to duża temperatura + obfite ilości naszego potu (przepraszam), czy lekka mżawka.
Pytanie wynika z tego, że niektóre urządzenia z interfejsem dotykowym wariują, jak mają mokre ekrany.
-
Aparaty ML generalnie bardzo słabo sobie radzą w wysokich i niskich temperaturach. Zawieszają się, zwalniają z reakcją. Tu dslr radziły sobie znacznie lepiej. Gładzik olej, bo go nie będziesz używał praktycznie wcale. Servo ze śledzeniem i ramką na środku. Preferowane ustawienia i tyle. Przesiadka kompletnie bezbolesna i przyjemna dla kieszeni. Szkła masz po EF a baterie z 5d pasują.
Chcesz coś więcej pisz priv. Tu mam dosyć gówno burzy od pewnych osób. Mam ten aparat od ponad roku. 5dIII tez miałem.