Nie pozostało bez odpowiedzi. Po prostu te ~70 zł to nie są wcale droższe tylko tańsze właśnie. O jeszcze tańszych nie słyszałem. Za to o sporo droższych - owszem.
Wersja do druku
dzięki kolego - upewniłeś mnie w tym. i tak sie miałem do ciebie odezwać bo kiedyś zadawałeś podobne pytania na forum i byłem ciekawy jak ci poszło. Żyłem nadzieja ze jakis phottix czy velbon ma cos w swoich magazynach ale skoro nie to nie.
pytanie : jak sie sprawuje sruba przymocowująca płytke do aparatu czy statyswu - Benro jest na imbusa bez żadnego motylka do ręcznego przykręcania .
Prawda. Zadawałem takie pytanie w czasach, kiedy płytki Benro były nie do dostania a nie uśmiechało mi się płacić za płytkę Markinsa 50 Euro. Ostatecznie jednak tak zrobiłem.
Śruby sprawują się hmm.. normalnie. Tyle, że ja przykręciłem płytki raz (jedną do puszki, drugą do pierścienia od obiektywu) i tam sobie siedzą. Ostatnio odkręcałem płytkę jak zmieniłem body (pół roku temu).Cytat:
pytanie : jak sie sprawuje sruba przymocowująca płytke do aparatu czy statyswu - Benro jest na imbusa bez żadnego motylka do ręcznego przykręcania .
Płytkę Benro, którą miałem w komplecie z głowicą czasem przykręcam do lornetki lub kamery (mała, amatorska kamerka do filmowania moich brzdąców). Śruba też działa normalnie, natomiast ta płytka jest o tylko gorsza od pozostałych, że nie ma rantu, który zapobiega przed obracaniem się aparatu na płytce.
Kilka dodatkowych uwag:
Miałem mieszane uczucia od długości tego Manfrotto, więc porównałem go (fizycznie) z Benro C-268 m8 i wygląda to tak (wg mnie):
-statyw Benro znacznie lżejszy, poręczniejszy, mały po złożeniu, ale bardzo niski co przy krajobrazach (wysokie trawy, zboża, krzaki) ma dla mnie duże znaczenie, nieraz brakowało mi wysokości statywu, więc ta opcja jednak odpadła...; statyw ten jest tak lekki, że az trudno mi sobie wyobrazić jego stabilność na łąkach, w wysokich trawach, itd (oczywiście ja to tak widzę, mogę sie mylić)
- statyw Mf jest dłuższy po złożeniu (znacznie, niestety), cięższy, ale w moim przekonaniu jednak solidniejszy i stabilniejszy, dodatkowo dokupiłem wysuwane kolce i chyba bedzie OK; no i oczywiście jest znacznie wyższy co jest dla mnie bardzo ważne w terenie; do długości po złożeniu musze sie przyzwyczaić...
Ad głowic:
- głowica Benro B-1 miała dziwną przypadłość; otóż po lekkim dokręceniu gałki do blokady panoramowania cała głowica obracała sie skokami, zamiast płynnie, ocierając jakby o tą śrubę; myślełem, ze to feler tej sztuki więc chciałem zamienic na inną, ale po sprawdzeniu telefonicznym w kilku sklepach okazało się, ze wszystkie jakie tam były robiły tak samo w większym lub mniejszym stopniu, dziwne...
Ponieważ B-1 jest trochę mała do statywu Mf 055 (średnica głowicy znacznie mniejsza od płytki statywu, dodatkowo te problemy więc zmieniłem ja na Benro B-2 i .... jest duuuuzo lepiej - głowica wieksza, jakby solidniejsza, pewniejsza (średnica kuli robi swoje), gałka blokady panoramownia chodzi lepiej; jestem zadowolony...
Takie sa moje spostrzeżenia, pozdrawiam
pilne!
potrzebuję dokupić NOGI do głowicy, mam do dyspozycji dwie głowice marki Manfrotto model 503 i 501 czyli bardzo podobne. Potrzebuję do nich dokupić DZIŚ lekkie nogi, najlepiej do 300zł, ktoś może polecić coś kompatybilnego?
Głowicę biorę z całego statywu, ale nogi są za ciężkie do noszenia, więc chętnie dokupię coś mobilnego.
Witam
Szukam statywu o następujących parametrach:
waga - ok. 1.5kg + głowica
udźwig - 40D + 70-200 2.8
wysokość ok. 160cm
głowica kulowa z funkcją panoramy
możliwość zdjęć makro (min wysokość ok 10-15cm)
ważne żeby był stabilny
cena - do 800-1000zł
zastosowanie: do makro, krajobrazu oraz czasami wyjazd w Tatry
znalazłem coś takiego:
1. Travel Angel A-269m8
2. Benro A-650 EX
3. Sherpa Pro 531 lub 631
Zobacz ten, moze bedzie Ci pasowal?
Vanguard Alta Pro 263AT i glowica SBH100
Dobrym wyborem jeśli chodzi o statyw jest IMHO Velbon Sherpa 600R. To średnia półka cenowa ok 350zł, wysokość 170cm, głowica PH-157Q z wymienną płytką.
od jakiegos czasu przymierzam sie do sherpy 600R ;/
niestety problem tkwi w tym ze po obroceniu obiektywu ( foto pionowe ) aparat obraca sie w prawo - wizjer jest po prawej - jestem 'prawooczny' i z tego wzgledu nie widzi mi sie mazac nosem po wyswietlaczu ;/
czy jest moze glowica PH-157Q obracana w lewa strone ? a jesli nie, to czy czy znacie podobne glowice ( 2 kierunki jedną wajhą jak w/w ) ?