nie. Jaki profil icc?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Albo inaczej . Jaką masz drukarkę?
Wersja do druku
nie. Jaki profil icc?
Albo inaczej . Jaką masz drukarkę?
Chyba jednak tak. Nie ma znaczenia jaki się użyje profil. Nie tu leży problem. Aby wydrukować takie wredne rzeczy jak ów Pantone trzeba zmienić urządzenie wyjściowe z RGB na CMYK. Słowem zamiast sterownika drukarki i profilu, materiał przgotować jako CMYK i wysłać do RIP'a.
Więc masz drukarkę cmyk?
Jeśli tak to nie fakt . Tego koloru nie wydrukujesz
Ja pytałem o drukarkę, która jest w stanie wydrukować gamut AdobeRGB
Kilka słów wstępu: Drukarki są z punktu widzenia sterownika urządzeniami RGB, pomimo że drukują atramentami/tonerami CMYK. Robi się tak dlatego, że monitor jest RGB i w ten sposób najłatwiej uzyskuje się zgodność kolorystyczną. Brudną robotę, konwersję RGB->drukarka robi sterownik i algorytmy w nim zaszyte. Jest bardzo ograniczona możliwość wpływania na ich zachowanie. Stąd kolory źle konwertowalne z RGB nie wychodzą na dobrze wydrukach. Aby uzyskać kolory drukarskie, do których Pantone się jak najbardziej zalicza, robi się cały proces konwersji krok wcześniej. Symulację RGB->CMYK robi się na monitorze a drukarkę steruje alternatywnym "sterownikiem", który jest transparentny dla materiału. Jest to o tyle istotne, bo ten sam materiał idzie na duże maszyny i nie można sobie pozwolić na konwersje poza kontrolą.
Epson Pro 4900, 7900, 9900, 11900.
Sprawdziłem epsonowski profil ''epson_mk_solution pyramid'' i PS nie wyświetla alarmu dla tego koloru wiec powinien sie wydrukowac.Dziwne
11900 ?? czy Pan wie o czyms o czym ja nie wiem ?? kiedy bedzie dostepne??
I po co dla 9900 konwertować do cmyk skoro ta maszynka ma wieksze mozliwosci
To prawie jak podłaczenie Bluraya do starego ruskiego Rubina
Nadal nie rozumie Pan problemu. Szkopuł w tym, że są kolory zapisane jako RGB których nie można 1:1 przeliczyć na CMYK. Mówiąc inaczej najbliższy podobny kolor CMYK'owy będzie miał całkiem inne koordynaty RGB. Bład jest w konwersji a nie gamucie.
Słuchy chodzą, że niebawem. Epson zmienił już prawie całą linię.
Ale po co na cmyk . Epson 9900 nie jest drukarka cmyk
Swoją droga ciekawe czy konwertujac zawsze na cmyk drukarka bedzie uzywac koloru ''orange'' jaki posiada?
Jest drukarka CMYK drukuje kolorantami CMYK i przy uzyciu rip'a staje sie pelnoprawna drukarka CMYK. Swiat nie konczy sie na druku zdjec i trzeba miec kontrole jak sie drukuja pewne kolory zeby np loga nie wychodziky inne.
Jak wyjdzie 11900 i cena bedzie zblizona do 11880 to bedzie istny KILLER