Odp: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?
Czy mogę bezpiecznie kupić w sieci bez sprawdzania czy powinienem kilka sztuk sprawdzać 85/1.8 żeby wybrać ten najlepszy. W teście na optycznych pisze jako wada: niepowtarzalność egzemplarzy.
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Czy mogę bezpiecznie kupić w sieci bez sprawdzania czy powinienem kilka sztuk sprawdzać 85/1.8 żeby wybrać ten najlepszy. W teście na optycznych pisze jako wada: niepowtarzalność egzemplarzy.
Powinieneś dokładnie wyselekcjonować spośród (przynajmniej) 30 egzemplarzy :p
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Powinieneś dokładnie wyselekcjonować spośród (przynajmniej) 30 egzemplarzy :p
dzięki za pomoc :(
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
dzięki za pomoc :(
Żartowałem. Znam przynajmniej 10 osób posiadających ten obiektyw i żaden z nich nie wykonywał jakiejś ekwilibrystyki przy zakupie...z tego co wiem. Z drugiej strony jednak nie mogę (nikt nie może) Ci zagwarantować, że będziesz jednym z nielicznych szczęściarzy, któremu się trafi wadliwy egzemplarz.
Teraz to Ci dziękuję na poważnie :D . Wiem, że nikt mi tego nie zagwarantuje ale mam już jakiś pogląd. U mnie go nie dostanę. Do Krakowa muszę jechać 100 km więc dodatkowe koszty. Poza tym jak ja to w sklepie sprawdzę. Przecież musiałbym zgrywać na kompa, żeby wszystko dokładnie móc ocenić. :D
Jeśli kupujesz nowy to masz możliwość przy zakupach wysyłkowych zwrócić towar w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. A więc kup, przetestuj w w/w terminie i jak się nie spodoba to odeślij.
Wysłane z mojego GT-I9000
Dobrym sposobem w takich wypadkach jest zakup używanej, sprawdzonej sztuki.
Jednak na chwilę obecna zakupiłem canona 50mm i powiem, szczerze jest super :DDD
Mam bardzo podobny dylemat, przy czym mnie najbardziej zastanawia jedna kwesta, mianowicie AF, w którym szkle AF będzie szybszy i celniejszy ?