Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
miałem podobnie, już kupiłem 16-35 4L :mrgreen: może jeszcze upgrade monitora zrobię albo pojadę w jakieś ciekawe miejsce albo i to i to :mrgreen:
To są pierwsze zalety matrycy w nowym 6d, które dostrzegam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
w d750 af wcale nie jest wielce szerzej i nie wszystkie pkt są krzyżowe
A co mnie Nikon obchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ja już nie zamierzam kupować mojego "głównego" aparatu bez:
- zauważalnie wyższego DR na bazowym ISO niż 6d (bo po co)
- szybkiego AF w LV jak DP:p (bo taki mi potrzebny)
- gibanego ekranu (bo nie i już)
- dotykowego ekranu (bo i tak innych nie będzie)
- gps (chyba, że czyta sprawnie z telefonu np. przez BT)
Jeszcze zapomniałem dodać:
- baterii typu 1000+ zdjęć CIPA (bo mam stany lękowe związane z wyczerpywaniem się baterii)
Co obecnie niestety eliminuje wszystkie bezlusterkowce. Natomiast nie eliminuje serii EOS M jako drugi "mały" aparat.
Ostatnie "de-piątki" Canon przedstawiał co 4 lata,
a 6D czekał na następcę 5 lat.
Czyli można żyć nadzieją, że za 3 lata 5D V nie będzie kosztował 16 tys
albo że za 5 lat 6D III będzie miał nową matrycę. -Podejrzewam, że może to jednak być matryca z roku 2017 z którą nie zdążyli na premierę 6D II. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
za 5 lat 6D III będzie miał nową matrycę. -Podejrzewam, że może to jednak być matryca z roku 2017 z którą nie zdążyli na premierę 6D II. ;)
Skoro większość rasowych fotografów nie widzi wad tej obecnej to po co zmieniać to co dobre :mrgreen:
Biadolą tylko malkontenci, którym się nie chce focić albo nie umieją.
A może paskudny, kropkowaty szum będzie trendy i po problemie. Zresztą jakim problemie, wszystko jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Skoro większość rasowych fotografów nie widzi wad tej obecnej to po co zmieniać to co dobre :mrgreen:
Biadolą tylko malkontenci, którym się nie chce focić albo nie umieją.
A może paskudny, kropkowaty szum będzie trendy i po problemie. Zresztą jakim problemie, wszystko jest ok.
Może byś pokazał ten paskudny kropkowaty szum co wychodzi z rawów 6d2 w LR, i to jeszcze do 1600 (bo ten zakres Cię interesuje?) bo ja nie widziałem nic osobliwego. Oglądałem różne źródła w sieci, ale sam nie próbowałem. Nikt też poza Tobą nie narzekał na dziwnie paskudny szum - a może masz jakieś linki? 6dii wydawał się być lepszy na wyższych iso niż np. 80d, ale może faktycznie jakieś kombinacje suwaczków LR coś tam robią z szumem.
Nie widziałem też wiele kombinowania z odszumianiem w puszce.
Czy jakikolwiek Canon ma lepszy szum na wyższych ISO niż 6dii?
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Może byś pokazał ten paskudny kropkowaty szum co wychodzi z rawów 6d2 w LR, i to jeszcze do 1600 (bo ten zakres Cię interesuje?)
Raczej liczyłem, że każdy zainteresowany sam oceni wywołując u siebie.
No ale:
Dwa pierwsze RAWy pochodzą z galerii na dpreview, a ostatni z tego linku:
IMG_6174.dng (24,19 MB) - uploaded.net
Proszę Cię +100 cienie i + 1,5 EV w Lightroomie z matrycy Canona. Czego się spodziewałeś? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Ostatnie "de-piątki" Canon przedstawiał co 4 lata,
a 6D czekał na następcę 5 lat.
Czyli można żyć nadzieją, że za 3 lata 5D V nie będzie kosztował 16 tys
albo że za 5 lat 6D III będzie miał nową matrycę. -Podejrzewam, że może to jednak być matryca z roku 2017 z którą nie zdążyli na premierę 6D II. ;)
już nie kosztuje :) ostatnio ktoś podawał na forum cenę za kupiony u naszych przyjaciół zza odry :mrgreen: jesteśmy obywatelami europy
canony zwykle nie tanieją (np 6D trzymał cały czas cenę bo to jest doskonały aparat :mrgreen:) ale rynek zweryfikuje zarówno cenę 5DIV jak i 6DII, 6DII pewnie nawet szybciej
a ogólnie to mnie się nie spieszy aparat mam dobry, nawet dwa i analoga też - mam czym się bawić, kupować nie muszę, a producent w kapitalistycznej gospodarce sprzedawać musi i słupki muszą rosnąć - to nie ja wypełniam raporty sprzedaży i wysyłam do centrali, mnie d... od siedzenia nad excelem i myślenia co z tym zrobić nie będzie bolała
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Proszę Cię +100 cienie i + 1,5 EV w Lightroomie z matrycy Canona. Czego się spodziewałeś? :)
Może chociaż poziomu ze starego 6D? Przed chwilą pokręciłem podobnie w LR na kilku rawach z 6D i takiej kaszany nie zobaczyłem. No ale być pewien na 100% to musiałbym mieć identyczne zdjęcie wykonane oba aparatami.