Jesteś pewien? :mrgreen:
DxOMark - Compare cameras side by side
Zobacz na wykresy i zaznacz screen wtedy masz porównanie piksel w piksel.
Wersja do druku
Jesteś pewien? :mrgreen:
DxOMark - Compare cameras side by side
Zobacz na wykresy i zaznacz screen wtedy masz porównanie piksel w piksel.
Measurements -> Dynamic Range -> Screen
Widocznie patrzyłeś na wykresy w których były dane z obu aparatów przeskalowane do 8MPx
Dzięki, znalazłem. Po prostu nie zauważyłem, gdzie jest opcja screen.
Natomiast mając dalej problemy ze znajdywaniem nie wiem, z czego tam wynika, że jest albo nie jest przeskalowane do 8MPx :) - u mnie ruszając suwakiem zmienia się jakość, ale nie wielkość zdjęcia.
Link dał mi generalnie odpowiedź na porównanie jakości tonalnej i kolorystycznej.
Takie pytanie teoretyczne - jesli robię zdjęcie prze Live View, to kłapnięcie migawki pomimo niezrobienia zdjęcia nabija licznik aparatu ? Pytam, ponieważ liczba zdjęć faktycznie zrobionych a liczba odczytana przez serwis różni się o jakieś 3500.
A co w tym dziwnego? Przecież mechanizm migawki wykonuje jeden cykl.
A czasem jedno foto na LV nie liczy migawke 2x w shutter count? Bo w trakcie kadrowania na LV juz mamy migawke otwarta, wciskajac spust migawka musi opasc (wylacza sie matryca), ponownie sie podniesc na czas jaki trzeba aby zrobic foto (matryca ON), opasc i podniesc sie ponownie wracajac do trybu LV?
Czy zle mysle? :)
Możliwe, ale tu chodzi o zliczanie przebiegów zużywających migawkę, więc to by było logiczne.
Zatem całkiem możliwe, że jedno zdjęcie na LV = 2 klapnięcia migawki.
Zamówiłem, zapłaciłem :)
Więc niebawem podzielę się wrażeniami.
...ehh byleby szybko zapomnieć o cenie.
Kiedy juz zaczniesz pracowac tym sprzetem, szybko zapomnisz o cenie. Jak dla mnie, ten aparat to niezwykla latwosc osiagania zamierzonych efektow. Nawet jesli ma jakies wady, to sa drobnostki ktore nie uniemozliwiaja korzystania z jego mozliwosci. I nie jest to laurka pochwalna, bo oddalem poprzedni model, ktory mimo podobienstwa jednak nie spelnil moich oczekiwan. I na koniec oczywista oczywistosc :) : nie aparat stanowi o istocie fotografii, tylko operator, ale ten sprzet nie ogranicza fotografa. I koniec z wymowkami, ze gdybym mial lepszy aparat... :)
Aparat daje rade w kazdych warunkach potwierdzam, i cena tez juz jest przystepna, ktos jesli sie decyduje na taki aparat raczej nie powinien myslec o cenie ?
Nie trzeba zapomninac tez o dobrych szklach do tego body, by wyciagac jak najwiecej.
O cenie zapomnisz. U mnie również odezwał się wąż w kieszeni jednak po pierwszym weselu nie zamieniłbym go na żaden inny. Współpraca z 5dIII to czysta przyjemność :-). Jedynie teraz muszę przyzwyczaić się do kilku spraw, ale to drobnostki :)
--- Kolejny post ---
O cenie zapomnisz. U mnie również odezwał się wąż w kieszeni jednak po pierwszym weselu nie zamieniłbym go na żaden inny. Współpraca z 5dIII to czysta przyjemność :-). Jedynie teraz muszę przyzwyczaić się do kilku spraw, ale to drobnostki :)
To tak na szybko pierwsze spostrzeżenia. Zalety są oczywiste (super jakość i w ogóle), więc nie będę powtarzał.
Ale powiem co mi przeszkadza - sposób powiększania zdjęć na wyświetlaczu. Trzeba najpierw lewym kciukiem włączyć ogólnie powiększanie a potem prawym wskazującym kręcić kółkiem. To jakaś niepotrzebna komplikacja. Na pewno się przyzwyczaję, ale w porównaniu do prostoty powiększania w 40D (po prostu prawym kciukiem) zdziwiło mnie takie rozwiązanie.
Mam również mieszane uczucia do blokowanego pokrętła opcji fotografowania. Wiem, że się to przydaje, bo mi nie raz w 40D się niechcący przekręciło, ale mogłoby być jakieś wygodniejsze lub z opcją: chcę blokować / nie chcę blokować.
Akumulator - ładuje się nie 1,5h jak w 40D ale 2,5h więc myślałem, że jajko zniosę czekając po przyniesieniu sprzętu na możliwość pobawienia się nim :)
To oczywiście są są drobiazgi, ale uczciwie piszę o nich zgodnie z tematem wątku. Jak wspomniałem, pewnie za chwilę się do nich przyzwyczaję i zapomnę :) ...bo o cenie już w zasadzie zapomniałem.
A i jeszcze jedna sprawa. Powiedzcie mi z czego wynika, że po wyciągnięciu akumulatora obraz w wizjerze się pociemnia i jest nieostry. Pierwszy raz się spotkałem z takim zjawiskiem. Przecież układ optyczny jest czymś niezależnym od zasilania (przynajmniej w lustrzankach, z którymi do tej pory miałem do czynienia).
Ok, święta przede mną - mam nadzieję, że się pobawię nim do woli, bo na razie to tylko w domu na szybko mogłem.
Takie rozwiązanie jest od dawna np. w Nikonach.
Masz tam jakiś przepuszczalny LCD nanoszący elementy w wizjerze.
Jak odepniesz zupełnie zasilanie (wyjęcie baterii) to nie jest on spolaryzowany i pojawia się drobna kaszka oraz ogólnie się ściemnia.
Wsadzenie baterii polaryzuje go w tryb przepuszczalności.
Uprzedzając pytanie... pobiera to prąd porównywalny do prądu samorozładowania się akumulatora więc zupełnie nie wpływa na żywotność.
Nie jestem pewien czy czegoś nie pokręciłem ale dawno temu mając jeszcze D80 Nikona czytałem że tak jakoś jest to rozwiązane.
Pierwsza sprawa - powiększenie na początku też mi przeszkadzało, ale daje się dość fajnie skonfigurować w menu. Ja ustawiłem sobie podgląd 1:1 w miejscu ostrzenia co pozwala jednym kliknięciem "lupki" sprawdzić czy AF trafił. Poprawność naświetlenia widać w "ujęciu ogólnym".
Druga sprawa- nie bardzo rozumiem co Ci przeszkadza w blokadzie, ona również daje się skonfigurować w menu, aż do tego stopnia, że można wybrać, że nie będzie blokowała żadnego pokrętła :) w trybach PASM. Blokuje wtedy tylko w trybie A+.
Trzecia sprawa - kolega dobrze napisał - matówka jest zintegrowana z ekranem ciekłokrystalicznym i to on się wyłącza po wyjęciu baterii - masz to opisane w instrukcji.
Ogólnie IMO to właśnie konfiguracja jest najmocniejszą strona tego aparatu, ... nie licząc AF.
No mi chodziło o tą mechaniczną :)
Ale dzięki za odpowiedzi.
Fakt :oops: Kolega napisał "blokowanego pokrętła opcji fotografowania" zamiast trybów fotografowania, a na dodatek ja przeczytałem "blokady pokrętła opcji fotografowania" i założyłem że chodzi mu o blokadę kółek nastaw, a tą blokadę da się skonfigurować. Tak to jest jak ktoś szybko i nieuważnie czyta :wink:
Zauważyłem że pilot RC6 nie wybudza aparatu z trybu uśpienia
Jest jakiś sposób na to oprócz wyłączenie autowyłączenia?
Mi brakuje trochę więcej wartości minimalnego czasu naświetlania w trybie AUTO ISO. Fajnie, że w ogóle coś takiego canon wreszcie zrobił (nikon miał chyba od zawsze), ale ja potrafię na długiej ogniskowej nawet przy 1/250s rozmazać. Mógłby tu być dowolny wybór a nie wybór kilku czasów zaprogramowanych przez canona.
Poza tym puszka bardzo fajna i też nie żałuję zakupu. Trzeba sie przyzwyczaić do uchwytu pionowego w gripie, bo dżojstik jest trochę niżej niż w aparacie, ale po kilku razach jest OK.
Czy miał ktoś kłopoty z zainstalowaniem z załączonej płytki oprogramowania na viście? Na win7 mi poszło, ale na laptopie wywala (tylko eos utilities się udało).
Przecież nie zawsze chodzi o drżenie ręki, czasami obiekt rusza się szybko w niewielkiej odległości + długa ogniskowa w celu wyizolowania z tła. Też mi brakuje chociaż 1/320s, a najlepiej tak jak napisał kolega Canon mógłby zostawić wybór użytkownikowi. Dziury między czasami są też bez sensu. Ostatnio miałem tak, że 1/60 to było za mało - obiekt leciutko poruszony (1/80 była by ok), a 1/125 niepotrzebna - było ciemno i od razu ISO szło do góry. W takiej sytuacji odpuszczam autoiso.
Bardziej chyba nervosol ;), bo ze statywem przecież nie ma sensu wszędzie chodzić. Mi chodzi o to co też zauważył fro. Zawsze wyjściem jest tryb M, ale wtedy więcej trzeba przestawiać a AUTO ISO w tym trybie nie ma sensu jak chcesz dać korektę na +, co zawsze robię, bo canon ma tendencję niedoświetlać.
Co prawda był już trochę poruszany temat kart, ale chciałbym prosić o pomoc w wyborze, ponieważ spotkałem się ze sprzecznymi opiniami.
Którą CF i którą SD polecicie a którą odradzicie? Jaka prędkość to minimum a jaka to niepotrzebne przepłacanie?
Czy faktycznie obecność karty SD automatycznie spowalnia kartę CF?
Przy zapisie naprzemiennym znacznie przyspieszać czas zapisu powinna.[Dlatego są różne typy kart].Przy innych rodzajach zapisu,nie opóżnia bo i czemu.Cytat:
Czy faktycznie obecność karty SD automatycznie spowalnia kartę CF?
Ja używam głównie Sandiski .Jeszcze się nie zawiodłem więc nie eksperymentuje z innymi.
Prędkość karty ważna w zależności od rodzaju fotografii,nie zawsze więc.
[Nie mam 5d3 ale mam dwa gniazda w jedynce.IMHO jest podobnie.]
I owszem. Tryb "autoISO" w wersji "Made in Canon" ma jeszcze szerokie pole do poprawy.
Ogolnie karty SD wydaja sie byc wolniejsze niz CF, ale sama obecnosc takiej karty w slocie jesli jest nie uzywana raczej nie wplywa na szybkosc zapisu na CF, bo niby dlaczego miala by wplywac?
Nie bardzo już pamiętam, najlepiej zerknij sam, ale chyba z testu na Dpreview wynikało, że szybkie SD powyżej class10 nie dawały praktycznie żadnego przyrostu, natomiast w CF było tak, że im szybszą wkładali tym było szybciej.
No, racja ale.....nie do końca.
Używam obu kart do zapisu równoległego (mam duże pojemności, zapisuję w RAW), więc czas limituje mi wolniejsza karta.
Porządku pilnuję na karcie CF (zrzucanie na dysk, formatowanie,..) aż pojawia się komunikat, że druga karta pełna ........ to ja formatuję.
I konsekwentnie zrzucam (tylko z CF, jak na razie nie było potrzeby uzyć SD) poprzez LR na podwójny dysk zewnętrzny na którym mam też kopię katalogu LR
jp
Jesli zapisujesz na 2 kartach jednoczesnie to ograniczeniem bedzie ta wolniejsza, ale gdy zapisujesz na CF a SD jest nie uzywana to wydaje mi sie ze nie ma ona nic do gadania w kwestii transferow karty CF.
Ok, ja po prostu na szybko czytając artykuł Masz lustrzankę Canon EOS 5D Mark III? Zapomnij o kartach SD | FotoManiaK.pl opacznie zrozumiałem, że SD sama z siebie będąc włożoną ograniczy jakoś możliwości CF.
To tylko jeszcze doradźcie prędkości kart (biorąc pod uwagę zdjęcia seryjne w raw) i będę zobowiązany :)
Idąc za pomiarami prędkości zamieszczonymi tutaj:Rob Galbraith DPI: Canon EOS 5D Mark III
zainwestowałem w Lexar 1000x 32Gb. Działa :wink:
Masz lustrzankę Canon EOS 5D Mark III? Zapomnij o kartach SD
W tym linku jest dokładnie to co Ci napisałem wyżej - SD powyżej class10 nie dają żadnego przyrostu prędkości.
18 RAW w szybkiej serii masz zawsze bo tyle wchodzi do bufora, jeśli potrzebujesz więcej to kup jak najszybszą CF. UDMA7 i czym szybszą kupisz tym szybciej będzie się opróżniał bufor.
Jan Pawlak - Czacha ma rację - używając zapisu równoległego spowolniłeś zapis, w Twoim przypadku za bezpieczeństwo kopii zapasowej płacisz wolniejszym zapisem. Jednak dla większości osób nie ma to znaczenia (w tym dla mnie :) ), sama pojemność bufora jest w sam raz.
Ja mam SD 16 i CF 32 robię w raw i używam Autom. przeł. karty
Na jednej skończy to na drugiej zaczyna. Chyba metoda standard jest jeszcze lepsza jak skończy się jedna przełączyć na drugą. Lub w razie potrzeby np przy serii. Zapis wielokrotny to chyba przy popsutych kartach dla pewności.
Z tego co pamietam przelaczenie pomiedzy kartami po zapelnieniu jednej odbedzie sie dopiero po zwolnieniu spustu migawki i ponownym nacisnieciu. Wydaje mi sie, ze nie da sie tego zrobic "ciurkiem", czyli trzymajac non stop spust migawki przeskoczyc na 2ga karte. Ale moge byc w bledzie, nie przygladalem sie zbytnio temu.
dlatego włączyłem Autom. przeł. karty
Piszę o automatycznym przełączaniu karty. Zapelnij jedna z kart niemal do konca, wlacz tryb seryjny, wcisnij spust do konca i rob serie zdjec bez puszczania spustu migawki. W momencie gdy zapcha sie karta wydaje mi sie ze aparat nie przelaczy sie sam na 2ga az nie puscisz spustu migawki - po prostu przestanie robic zdjecia.
To w sprawie kart się wyjaśniło.
Zmieniając temat - odniosłem wrażenie, że wyświetlacz (którego po przejściu z 40D jakość zabija) nieco ociepla podglądanego rawa. To przy rawach oczywiście nie ma znaczenia, ale jakoś przypadkiem to zauważyłem porównując z podglądem na 40D i laptopie.
Uwazam ze to nie istotne jak wyswietla kolory ekranik w aparacie - dla mnie mogl by byc i czarno bialy ;)
Dziś padły pierwsze strzały do ptaków ze 100-400. Współpraca piątki z tym tele jest dobra, a biorąc pod uwagę, że jeszcze nie opanowałem szerokiego zagadnienia AF to myślę, ze będzie coraz lepiej :)