takie 100% to nie jest ale takie małe na 12 to tak, wole to niż Samyang 8mm bo tam jest manual
Wersja do druku
takie 100% to nie jest ale takie małe na 12 to tak, wole to niż Samyang 8mm bo tam jest manual
chyba nie od kilkunastu i nie po lekkim ;]
8mm/5.6 -
Focus at the hyperfocal
distance, 1.98 ft
Depth of field extends from
0.99 ft to infinity
30cm styka;)
no to nie kilkanascie :D , zenitar slabiej wypada chyba
Jaka kombinacje obiektywow staloogniskowych uwazacie za najbardziej praktyczna na slubie/weselu (majac do wyboru 3 obiektywy)?
Ja wybrałbym zapewne: 50mm - odpowiednia odległość do nieprzeszkadzania młodej parze, 85 do portretów i coś szerokiego np. 15 do 20 mm aby można było podejść bliżej. Szkiełka o jasności min 1.8, lepiej jakby to było 1.4
Wolę jednak zoomy, takie przyzwyczajenie. Zbieram powoli i zamieniam szkiełka na solidnej klasy. Pierwszy zakup to Canon 24-105 L, zbieram na Canon 70-200 f/4.0 L
Wybór taki, ponieważ mam już dość focenia na ślubach itp. za stary na to jestem, szybko się męczę. Dodatkowo cyfrowe zdjęcia rozleniwiają, w analogu zanim cykłem długo myślałem i nie miałem praktycznie odrzutów, teraz jest gorzej.
Ja dużą większość zdjęć na weselu robię za pomocą 30/1.4 i 85/1.8.
Temat ten ma już swój wątek na tym forum i tam znajdziesz bardzo dużo przydatnych informacji.
Ja tylko dodam że szkła zależą od rodzaju puszki bo inne będą na pełnej klatce a inne w crop'ie.
Ogólnie potrzeba 35mm, 85mm i cos szerokiego. Więcej na ten temat poczytasz w wyżej wspomnianym wątku.
MI 50mm na FF srednio pasuje wiec uzywałbym 24L 35L i 85 1.8 albo L... :P
Jest o tym setki stron na forum.
Ja na cropa polecam sigme 20 1.8 co daje 32mm(lub s30 1.4) i do tego 50 1.4 lub 1.8 ktora da ci 80mm. Dla mnie tandemik swietny na poczatek.
Jedyny problem z cropem to znlesc cos niedrogie szerokiego. Albo manualna rybka i prostowanie albo cos ala sigma 10-20 ale to juz troszke kosztuje i tez trzeba popszebierac.
Sluchajcie, dziekuje Wam za odpowiedzi i za link, do 20d mam w tej chwili 17mm i albo dokupie 24 i 50 albo 28 i 85, a moze 35 i 85....
Jedna puszka 35mm druga z 85mm i jazda. W torbie przyda się jeszcze coś szerokiego i spawara na szczególne okazje.
a zamiast martwić sie AF w ciemnościach nie lepiej załozyć lampe ze wspomaganiem AF?
Przeciez można z poziomu aparatu wyłączyć błysk a wspomaganie bedzie nadal działało
piisigma
35 i 85 to szkla pod full frame wiec na cropa bedzie za wasko. 35 musisz zastapic czyms co da ci ta ogniskowa na cropie czyli cos z przedzialu 20-24(chyba ze sigma 30) a 85 sie nada jesli bedziesz mial tez 50 bo 85 moze byc za waskie w niektorych momentach lub gdy kosciol nie jest wielki.
ART
Powiedzial bym ze nie jest zle. Wiekszym problemem jest tu FF BF. Trzeba sobie wybrac dobra sztuke. Specjalista nie jestem ale uwazam ze szkielko sie sprawdza.
jak zawsze wszystko zalezy od przyzwyczajen no i oczywiscie od samego kosciola
kosciol to jak przedmowcy ~35mm (obraczkowanie, zdjecia z bliska) + 85mm, jak duzy kosciol to i 135mm bedzie fajnie cos z boku pstryknac, trzeba miec cos szerszego do paru zdjec panoramy kosciola, ~24mm na FF powinno starczyc
jesli chodzi o wesele to nie wyobrazam sobie nie miec 16mm na pelnej klatce, im szerzej tym lepiej
plener to wlasciwie sama 85mm mozna zrobic
Dublowanie tematu imo...
http://canon-board.info/showthread.php?t=5085
Sebcio80
Mysle ze niepotrzebnie mieszasz tutaj z ogniskowymi dobrymi po FF'a. Pytanie padlo od osoby z cropem a jesli ktos jest poczatkujacy moze nie zawsze rozumiec roznice dzialania szkiel pod cropem a FFem.
ART
Dokladnie nie bylem ale tylko ze wzgledu na BF'a jak pewnie wyczytales. Szkla wkoncu nie poslalem do serwisu bo bede kupowal nowa puszke i noz potem znowm bedzie cos zle. Ogolnie to nie wiem jak to jest ale przyzwyczailem sie zeby powtorzyc fotke z 2 razy wtedy zawsze trafie na to co chce. Optycznie szklo to rewelacja. Z bliska ostra i trafia przepieknie. W ciemniejszych warunkach z odleglosci kilku metrow jest gorzej.
Tak jak pisalem komunie przeszlo i bylem zadowolony i juz nie narzekam.
Za szko zaplacilem 220f uzywka wiec nie przebierane. Za ta cene za takie szklo poprostu nie moge narzekac nawet jesli czasem wychodzi ten BF. Kiedys bede mial kaske i nowa puszke to pewnie sobie ja posle do serwisu. Puki co nie widze takiej potrzeby.
Mad_mac - dziękuję za informację.
wiesz, staram sie tu kierować logiką, że ktoś kto chce zarabiać na fotografii a zwłaszcza robić zdjęcia ślubne, ktore wymagaja sporo wprawy przy samym fotografowaniu jak i obrobce i są dla pary BARDZO ważna pamiatką ma podstawowa wiedze o fotografii, a roznice miedzy cropem i FF jest to wiedza BARDZO podstawowa
Polecacie szkiełko 70-200 f/4.0 L do portletów czy wystarczy 50 f/1.8 II
Czy warto zostać przy 50 mm na APS-C to jest 80, wtedy by było f/1.4, z kolei zoom to zoom
rano zapodam ci bez lampy bo teraz ide sie klasc, chcesz rawa czy jpaga?
Jaca9
Kup 85 1.8 jesli to ma byc do slubow bo przynajmniej w kosciele tego wiecej pouzywasz. Sam jak bede mial kase to 85 kupie bo to chyba idealne szkielko zeby bez zwracania na siebie uwagi gdzies fotke z boku trzasnac.
Tylko że 85 pod croppa to jest już 136 a to mało nie jest.
35 dolców, sensowna cena. Gdyby ktoś zamawiał to poproszę jedną sztukę ;).
Coś by się znalazło :)
Oczywiście ja tam byłem dla przyjemności, a nie pracy więc mogłem odjechać trochę ekstremalnie, stąd 135-ka.
Ale muszę przyznać że nie było tak źle i w sumie byłem bardzo zadowolony z efektów końcowych :)
Mogę wystawić kilka zdjęć, ale dopiero za kilka dni.
Fajnie, chętnie zobaczę
Czy te szele ktos bedzie zamawial moze ? Bo ja nie mam doswiadczenia w zakupach z usa ;] , chetnie bym takie cos przygarnal bo w koncu jakies sensowne rozwiazanie na 2 body i to z lampami spokojnie.
No chyba w naszym piknym kraju mozna takie cos dostac ?
Zróbmy zrzutkę, 5 sztuk chyba można spokojnie zamówić bez cła, koszt przesyłki dzielony na 5 też zrobi się sensowny.
Tyle że trzeba by poprosić jakiegoś forumowego kolegę z USA o wysyłkę od siebie bo większość sklepów do pl wysyła w chorych cenach.
http://www.adorama.com/OTDHR.html?se...o=DUAL+HARNESS
ale takie szelki z marynarką to kiepsko pewnie będą wyglądać ;)
niestety przez wakacje troche kasy uciekło i nie starczy na stałke Sigmy 20 f/1.8 :(( chyba jakis zoom lykne, Tamron 17-50 ?? Tylko trzeba trafic na dobry model lub nowy, jak jest z gwarancja Tamiego?
Wąsko ale generalnie da się zrobić wszystko co trzeba. W kościele można odejść dalej, w zabawie zawsze można wyczekać i zrobić gdy się zrobi luźniej na sali. A cała reszta bez problemów. Przykładów nie pokazuje bo jak je zobaczyłem przed chwila w archiwum strony to się załamałem, muszę to powywoływać raz jeszcze bo obrobione są tragicznie.
testował lub miał ktoś Tokine 16-50 f/2.8 warta zachodu, czy lepiej Tamiego 17-50?