No to macie tu taj Panowie zdjęcie z lepszym cieniem na nosku w dwóch wersjach... :rolleyes:
Wersja do druku
No to macie tu taj Panowie zdjęcie z lepszym cieniem na nosku w dwóch wersjach... :rolleyes:
może rób w RAW'ach?:wink:
jak dla mnie 1 całkowicie nie wpada w gust, modelka wyszła na zdjęciu strasznie "rozciągnięta";/ może to przez ogniskową...nie wiem, ale coś nie bardzo.
2 ciekawa;) osobiście lubię takie ujęcia;) chociaż mogłeś ciut niżej aparat przesunąć i złapać więcej dłoni a oczy przesunęłyby się bardziej w kierunku mocnego punktu. Takie moje zdanie;)
Panmateusz przeciez w ps'ie duzo da sie z foty wyciagnac.
2 bardzo fajna. 1 modelka wyglada naprawde yyyy nie wiem jak to okreslic, poprostu zle.
3 za ciemno.
A co to za lampionik? Softboxik czy co?
CrazyEyesDogg
W kolorze ciekawiej ale te odstajace kosmyki na czobku glowy to bym wygumowal.
to ustaw sobie wyswietlacz na przyciemniony, a ekspozycje na +1/3 EV
Panmateusz, nie wierz wyświetlaczowi, jeśli chodzi o światło i kolory, tylko patrz na histogram, czy nie ma przesunięcia w lewo, lepiej już żeby był w prawo (oczywiście bez wchodzenia na "ścianę", czyli w przepalenia). Przeczytałem w jakiejś mądrej książce, że tak trzeba. U mnie się sprawdza, z tym że robię raczej landszafty niż portrety.
Jaaaki rzeźnik! Joke :mrgreen:
Wytknijcie 'błęda' Panowie :D
Ja też prosze o wskazówki i konstruktywne opinie.:)
Ogólnie ok, jedyne co mi się w oczy rzuca to... no właśnie - oczy: jakies takie dziwne, wampirze... może trochę jestem przeczulony na tym punkcie no ale... cóż, to tylko moja subiektywna opinia - tematu zbyt wąskich(/szerokich) źrenic lepiej tu nie poruszać :mrgreen:
Heey że haaa wszystkim ^^ Nowe fotki:
Nr 1 jaka taka za ciemna ta modelka wyszla.
Nr 2 sam nie wiem... foto ok ale ten jezyk mi sie totalnie nie widzi.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co powiecie na to?
Dopiero w domu zauwazylem ze go byla za mala.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To i ja coś dorzuce
gadget_zary - te plamki na twarzy trzeba było wystemplować, na pewno o wiele lepiej by to wygłądało :)
Mi też wytknijcie "błenda" bo mam różne opinie na temat tego zdjęcia :P
Patrycja
Właściwie to chciałem napisać to co micles. Morderczy wzrok i zbytnio wygładzona skóra pani do szyi wygląda jak manekin, dopiero dalej jak człowiek :-P
Poza tym technicznie nie ma do czego się doczepić, światło bardzo przyjemne :-)
Wrzuć surowe jeszcze raz do PSa i nie rób takiej forsownej obróbki na twarzy i będzie gites!! :-)
E co Wy tam gadacie, fajny plasticzek, ale jak juz koledzy powiedzieli tylko na twarzy. Zrob jeszcze raz i na calym ciele taki plasticzek jak na twarzy i bedzie malinka.
też tak myślę;) ale oczywiście zależy do czego to ma być, bo rozumiem, że nie do albumu ze zdjęciami dla rodzinki.
ja się sam osobiście trochę wstrzymywałem przed hmm "chwaleniem sie" ale pomyślałem, że czas na krytykę, bo dalej na znikomej wiedzy i doświadczeniu jechać nie można. Dlatego teraz dwa zdjęcia z wypadu "do babci na urodziny";)
przepraszam za ramki ale już wcześniej zostały zastosowane "dla rodzinki" i szczerze..nie miałem chęci na usuwanie z lenistwa ;/
1) tutaj młodzian
2) i dla odmiany osobista starsza pani;)
Ja na portretach się nie znam, ale IMHO lenistwo zabiło wszystko: wielkie ramki (drut kolczasty? :p ) i wychodząca z nich wielka, czarna winieta absolutnie odciągają wzrok od treści.
A jak się już przyjrzeć tej treści, to mogłeś "młodziakowi" dać mniej zepsutą truskawkę albo ją wystemplować
Dokladnie. Winieta przesadzona.
No to prosze o krytyke.
1
2
3
4
dzieki, tak myślałem, że winety za dużo;/ obiecuje poprawe, co do truskawki - faktycznie widać, że jakas "taka" na przyszlość będę bardziej uważać co dzieci biora do ust;
chciałbym się rownież zrechabilitować i coś bez ramki, bez wielkiej winety. niestety znów "mała poczwarka"
1) trochę kadr mi nie podchodzi - konkretnie brak symetrii i ten ?słup? po prawej
3) fajny pomysł;) ale ten parasol i ubranie modelki ni w ząb jak dla mnie do siebie nie pasują.
1. jakoś szaro.. poszukaj wątku VanMurdera na temat jak można robić BW.. jako portret to niebardzo mi pasuje - centralny kadr.. kobieta całą sobą mówi - "skończyłeś już?".. Jeśli szukałeś symetrii to nie pasuje kolumna po prawej stronie. Mierne.
2. w sumie te same błędy co do BW.. brakuje mi rozmycia poza modelką.. na pochwałę chyba tylko zasługuje w miarę dobre miejsce cięcia nóg.. choć mogło być ciut niżej..
3. w ogóle nie wiem co powiedzieć.. znów te centralne kadry.. nuda i słabe
4. najlepsze z całej serii.. ale znów centralny kadr.. przesunąłbyś zdjęcie w lewo (więcej płota) i byłoby lepiej... do tego modelka stoi jak kaczka.. przejrzyj zdjęcia inych autorów gdzie modelki się opierają rękami o ścianę, to będziesz wiedział jak dziewczyne ustawić..
Ogólnie słabe zdjęcia.
i lipa juz nie moge edytowac:cry:
a moje? co o nim sądzicie?
Nie będę gorszy i też coś wrzucę ;)
Micles Twoje zdanie już znam... :P
ostrość przed oczy uciekła
To i ja cos wkleje i poprosze o uwagi
wczoraj i ja dorzuciłem tu zdjęcia, dlaczego zostały usunięte?
troszkę modelka się pomazała hehe :P
Fajna twarzyczka na tym ostatnim :D
ale brzydkie cienie pod oczami wyszły...
ja bym wolała kolor
To ja też poproszę o krytykę... i porady oczywiście też :)
Dzięki za konstruktywną krytykę :) Przydała się :)
Po przejrzeniu 200 stron z wątku jeszcze raz dziękuję za poradę - następnym razem 500 razy się zastanowię zanim wstawię "byleco" ;)
Wrócę jak przećwiczę do bólu te portrety, które jak na razie mnie odstraszają trudnością ich robienia (przynajmniej dla mnie).
Pozdrawiam
a czytania z dnia na dzień coraz więcej xD sam jeszcze raz przeczytam xD
Witam, proszę o opinie i ew. doradztwo.
Na ostatnim kadr podoba mi się, kolorki ładnie nasycone jednak zbyt rozmyte albo za mało ostre na twarzy.
Po raz kolejny podepnę się pod wątek. Jak na razie nikt mnie stąd nie wyrzucił, a tytułem wątku można wybronić wszelkie błędy ;-)
Chciałem wrzucić jedno zdjęcie ale jako, że dziewczyny były dwie to i dwa kadry będa :)
->talarczyk
na pierwszym zdjęciu dłubałeś coś przy oczach?
jedynie wyostrzyłem lokalnie dla weba (delikatnie). Na całości zdjęcia zasosowałem podobną obróbkę do tej opisywanej przez VanMurdera w sposobie na b. dobrze wyglądające b&w czyli w b. dużym uproszczeniu - podbicie suwaczka brightness i blacks.
Trzymajcie chłopaki: