Może poniższy lin rozjaśni nieco Twoje rozterki
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Wersja do druku
Może poniższy lin rozjaśni nieco Twoje rozterki
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Mój laptop niestety ma tylko wyjście d-sub. Czy to będzie jakiś problem? Czy wystarczy przejściówka na DVI i będzie śmigać?
Port d-sub to "analog" więc stracisz sporo na jakości sygnału... zresztą sam poczytaj:
http://www.pcworld.pl/news/128318/D.Sub.czy.DVI.html
Co do kalibracji - nec pw221 to monitor szerokogamutowy więc w rachubę wchodzi tylko spektrometr:twisted: , ale możesz kupić już skalibrowany egzemplarz( od forumowych kolegów :-D)
jest sens, ale do lapka trzeba dokupić stację dokującą z wyjściem DVI
Pytanie tylko czy do mojego starocia jakąś stację znajdę, bo szybkie poszukiwanie wykazało, że do tych z wyższej półki najłatwiej dostać, ale pomysł ciekawy. Dziękuję!
Witam Serdecznie,
Czytam ten ogromny wątek :mrgreen: i mówiąc szczerze nie wiem, czy powinienem pisać tu czy założyć nowy wątek o monitorach 'nie profesjonalnych' (może to byłby dobry pomysł?)
Otóż, zamierzam kupić monitor do laptopa (HDMI), do tej pory radziłem sobie starym CRT na którym rzeźniki wypadały jako tako - dotąd wszystko było proste... :neutral:
Zastanawiam się nad trzema modelami, które mają matrycę pseudo IPS, w niskim przedziale cenowym, kolejność nie przypadkowa:
1. LG Flatron W2220P / s-ips 1680 x 1050
2. Dell 2209wa / s-ips 1680 x 1050
3. HP zr22w / s-ips 1920 x 1080
Monitor ma służyć, głównie do amatorskiej ew. stockowej obróbki fotografii, codziennej pracy biurowej, ostatecznie, aby 2-3 razy w miesiącu obejrzeć też jakiś film...
Pytania:
1. czy ta różnica rozdzielczości ma jakiekolwiek dla mnie znaczenie, czy można całkiem olać fullhd?
2. czy są osoby, które używają tych monitorów, lub widziały jak pracują?
Domyślam się, że padną tu opinię jak w poprzednich latach (wątek zaczął się w 2007), że za 1000 zł to kompletnie nic nie można kupić, ALE
trafiłem w sieci na wiele pozytywnych opinii dot. szczególnie pozycji 1 i 2
i dlatego mimo wszystko odważyłem się zapytać.
Czytając ten wątek zauważyłem, że nie raz pojawia się pyt. o monitor w granicach 1000 pln - może więc rzeczywiście wydzielić wątek, dot. tej grupy sprzętu i tej grupy konsumentów, np. monitory w przedziale 1000-1500 PLN (pytam bo wcześniejsze próby założenia takiego topika przez innych kończą się wskazaniem na google, wskazaniem na TEN wątek, zamknięciem tematu)
Nie każdy przeznaczy na monitor 2000-3000 zł, szczególnie jeśli ten nie zarobi na siebie, a niejeden woli inwestować w szkła... więc może jest sens przeczesać trochę ten segment produktów i ten przedział cenowy - może coś da się z tego wykrzesać... :-D
Przecież obecny tego właśnie dotyczy w ogromnej większości.
FullHD to termin telewizyjny, nie ma żadnego związku z monitorami. Rozdzielczość im większa tym lepiej, ale proszę zwrócić uwagę na rozmiar w pionie, bo to on decyduje o wrażeniu wielkości.
Bingo!
W Internecie znajdzie Pan pozytywne opinie dosłownie o wszystkim.
Skoro, ów "niejeden" widzi sens w kupnie lepszych szkieł to dlaczego nie widzi w lepszym monitorze? Przecież właśnie na nim po raz pierwszy zobaczy wyniki swojej pracy. A trzeba wiedzieć, że tani monitor daje nawet gorsze zniekształcenia obrazu niż tani obiektyw.
tego się właśnie obawiałem... :???:
uwierz proszę, że sens ów niejeden na pewno widzi...
nie widzi za to środków na koncie... :-P
A czy widział Pan może mimo wszystko jak świeci ten LG?
Tak czy owak dziękuję za opinię! nie wiem co ze mną będzie...:mrgreen:
a trafo w CRT już coraz dziwiniejsze odgłosy wydaje :mrgreen:
pozwolę sobie zapytać o jeszcze jeden model
NEC EA191M
Dlaczego zatem napisał Pan cyt: "a niejeden woli inwestować w szkła...". Jak rozumiem szkła rozdają za darmo?
Widziałem większość monitorów jakie są na rynku i powtarzająca się opinia "nie ma nic godnego uwagi poniżej ok 1500-1700 zł" się nie zmienia. Oczywiście jak Pan jakiś w nich wbije do głowy to i zakupi, ale będzie to zły zakup.
Świetnie Pan to sobie wydedukował... gratuluję! :mrgreen:
Dzięki Andrus!
a z tą czernią jak to jest? rzeczywiście mocno srebrzy?
bo czytałem, że ten LG miał być konkurencją właśnie dla owego DELL'a, i czerń mieli tam poprawić... (choć wiadomo, że ta technologia ma swoje ograniczenia) stąd zastanawiam się również nad LG...
ktoś jeszcze używa podobnych monitorów?
To nawet nie dedukcja tylko obserwacja faktów i priorytetów. Przecież Pan wie, jakie każdy ma "ciśnienie" jak się pojawiają się nowe zabawki foto. Nikt nie ma oporów przed wydaniem kilku tys na body, prawda?
PS. Główną wadą 2209 jest potworna jaskrawość. Na minimum ma ok 140-150 nitów, czyli gotuje oczy na twardo. To są monitory zaprojektowane do pracy w dzień, w jasno oświetlonych biurach.
no srebrzy, srebrzy, pod katem nawet jak dla mnie bardzo, siedzac na wprost jest ok (albo sie juz przyzwyczailem)
do della skusily mnie tez rewelacyjne warunki gwarancji
odnosnie lg to nic niestety nie wiem ;)
to fakt ;) Zapomnialem przed kalibracja, ze jest cos takiego jak "przywroc ustawienia fabryczne". Bylem swiecie przekonany, ze w standardzie kontrast jest na 50 i tak sie skalibrowalo do 120 nitow ;) (a ze spektrofotometr jest ponad 100km ode mnie... to tak zostalo)
Regulator kontrastu jest fabrycznie na 50 i tak powinien zostać. Jeśli jednak kalibracja "zbiła" jaskrawość z minimalnej o 20% to oznacza jednocześnie że bardzo dużą korektę wprowadzono do karty graficznej. W skrócie: Źle. Monitor w takim stanie nie wyświetla poprawnie płynnych gradientów ani szarości.
06.11. w krakowskim RCS szykuje się bardzo fajna impra - NEC day, z udziałem p. Wojtka Koska z NEC Display Solutions GmBH, NECzka PA301W (pokaz przedpremierowy!!!) i resztą rodziny PA/Spectraview Reference (no i ja też będę). Serdecznie zapraszam i gorąco polecam, szczególnie że p. Wojtek to naprawdę fachura i wie o technologii LCD znacznie więcej niż ja i p.Tomasz razem wzięci. Ilość miejsc ograniczona, więc rejestrujcie się jak najszybciej!
http://www.rcs2.pl/webpage/pl/nec-day.html
Tom01:
napisz prosze do amatorskiej (no moze troche bardziej zaawansowanej amatorskiej ) obrobki zdjec w domu co kupic z 22/23 cali do ceny 1000 pln, jesli nie wskażesz nic do tej kwoty bede skazany na zakup NEC P221W choc juz cena mnie nieco przeraza ;o/
Pzdr
Prawie 3000 postów na ten sam temat a ludzie non stop, uparcie zadają to samo pytanie jakby w nadziei, że może w końcu, po pięćsetczterdziestymszóstym razie ktoś się zlituje i zdradzi tę od lat skrywany sekret o istnieniu cudownego monitora do koloru za 799zl.
Bo o tak skrajne lenistwo - szanowny przedmówco - jak niechęć do przeczytania wypowiedzi sprzed dosłownie 9 (dziewięciu!) postów raczej Cię nie podejrzewam... :???:
nowart .... netowy napinaczu, mam Ci na zdrowie swoich dzieci przyrzekać ze przeleciałem ponad 100 stron tego tematu poswiecajac prawie 2 godziny??? ...i nie znalazlem jednoznacznej dla mnie odpowiedzi na moje pytanie! stad pytam, bo kto pyta nie bladzi a kto nie pyta (czytaj Ty) ten ....!
nie pasuje? nie czytaj, nie komentuj i...odpierwiastkuj sie
i to nie tylko moje zdanie acz wielu raczkujacych na tym forum, ze 90% osob majacych ponad 500 postow na tym forum nabila je w 90% komentarzami w stylu nowarta
bez odbioru wiec swego posta, ktorego pewnie zaraz napiszesz wsadz sobie w swoją mega spostrzegawczosc w wyszukiwaniu... swoich problemow...
_fiolek - przeczytałes tyle stron i straciłeś tyle czasu, ale ciągle nie możesz przyjąć do wiadomości, że w tej cenie nie znajdziesz nic co nadaje się do obróbki foto. Taki post był juz wczoraj i albo umknał Twojej uwadze, albo zupełnie czytasz bez zrozumienia. link do kliku postów wstecz.
i jeszcze jeden link na mva.pl
Życzymy Tobie i Twoim dzieciom dużo zdrowia.
Jeden z nas stwierdza fakty, drugi - fakt - strasznie się napina. Ciekawe kto.. :mrgreen:
Musisz mieć jednak straszne problemy z czytaniem ze zrozumieniem, skoro po ponad dwóch godzinach intensywnego studiowania tego wątku nie wydedukowałeś faktu, jaki na każdej stronie przedstawiają fachowcy w tej dziedzienie, choćby sprzed paru wypowiedzi:
... i wielu, wielu innych.
Zatem owocnego, dalszego poszukiwania :lol:
szanowni koledzy... nie ma się co spinać...
rozumiem intencje osób, które starają się uporczywie wbić do głowy każdemu, że monitor za 1-1,5K nie nadaje się do niczego, a już na pewno do fotografii...
wiem, że użytkujecie od lat lepszych monitorów i po prostu coś takiego jak samsungi i lg nie mieści się Wam w głowie... :mrgreen:
- to zrozumiałe i każdy powinien wiedzieć o tym co jest dobre a co nie... i dobrze, że mamy tego świadomość dzięki waszym cierpliwym i wytrwałym wypowiedziom tudzież tłumaczeniom ciągle od nowa...
Widziałem w swoim życiu razy kilka profesjonalne studyjne monitory i to co one potrafią, szczególnie jeśli chodzi o reklamę i ludzką skórę... i uwierzcie nie jestem wrogiem tego sprzętu... :mrgreen: ba, nawet bardzo chętnie bym sobie go na biurku postawił... tylko, że:
jest grupa osób, która po prostu nie ma wyboru... i z pewnych względów do tej grupy należę ;) nie mając środków na nic porządnego... i tego panowie nie zmienicie, bo nie od Was to zależy...
nie dziwcie się zatem proszę, bo pytania o taki monitor jako 'zło konieczne' będą się powtarzać i wracać jak bumerang ku waszej coraz to większej irytacji... bo zawsze będzie ktoś, kto musi kupić coś, co nie do końca się nadaje do 'naszych' celów...
i tutaj złota rada 'lepiej nie kupuj nic' i 'ciułaj dalej' jednak nie do końca się sprawdza... bo jak komuś stary crt właśnie pada... to nie kupienie niczego nie będzie korzystnym rozwiązaniem, chyba że o to idzie aby się więcej na forum nie pojawiał :-D bez monitora trudno zabrać głos :mrgreen:
dlatego proponowałem osobny wątek, dla tych, którzy chcą podyskutować o tym, co z tego szajsu w przedziale 1-1,5 K wybrać... (choćby przejściowo)
tym bardziej, że jest wiele osób, używających takich właśnie wyświetlaczy z wcale nie złym rezultatem. Podejrzewam, że wiele jest takich osób i na tym forum, jednak w tym wątku wolą się nie odzywać, bo zostaną zakrzyczani przez niewątpliwych znawców tematu, tudzież właścicieli lepszego sprzętu... szkoda, że tu eliminacja odbywa się na zasadzie: 1000 zł co za gówno, nawet nie spojrzę, nawet nie dotknę... a feee :mrgreen:
Zastanawiam się nad zakupem Eizo SX2262W cyba gdzieś okolo 3.300zl cena na dzień dzisiejszy.
Czy w tej cenie wziąc coś lepszego czy jest to dobry wybór, fotografia oczywiście.
Nieco tańszy NEC PA231W, lub nieco droższy NEC PA241W.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W zakładanym przedziale cenowym mieści się zupełnie przyzwoity NEC P221W.
Oprócz niego jest kilka znośnych wyświetlaczy - jest jeden budżetowy, 20" Eizo i dosłownie kilka 21'5-23" NEC, DELL oraz HP na budżetowych matrycach eIPS, które od biedy się nadadzą. Jest to jednak wątpliwej jakości masówa, jeden jest taki - drugi sraki, ciężko więc cokolwiek z czystym sumieniem polecać.
Trochę tak. Tłumaczę do znudzenia, że naprawdę nie ma nic ciekawego w monitorach hipermarketowych a jako kontrargument słyszę, że polecam tylko profesjonalne. Profesjonalne i to zupełnie najtańsze zaczynają się od 3-5 tys zł, a 7 tys zł to norma.
Jak już wcześniej wspomniałem jeśli użytkownik wbije sobie do głowy jakiegoś Samsunga czy LG to szuka wszelkich argumentów aby go kupić. Nie jestem ojcem takiego delikwenta, nie trzeba mnie "urabiać" abym w końcu dla świętego spokoju pozwolił za zakup. Chce ktoś kupić, jego sprawa. Moje poradniki i listy monitorów można traktować wyłącznie jako dobre rady. Jeśli ktoś nie chce, jego portfel, jego oczy, jego sprawa.
Przecież to jest forum fotograficzne, więc ten fakt determinuje pewien próg jakościowy monitorów, o których tu mówimy, prawda? Przecież nikt nigdy nie powiedział, że fotografia to tania zabawa...
Owszem, uważam, że można dyskutować sobie do woli o panelach nawet za 3 stówki ale nie będzie miało to już jakiegokolwiek związku z fotografią, nawet tą amatorską.
Muszę przyznać przykład świetny :-D naprawdę!
mnie nadal jednak chodzi już tylko o to, że to ja będę skakał... i pozostaje pytanie, który parasol będzie najlepszy z tych, jakie mam ze sobą :twisted:
ale Pan mi chyba nie odpowie... nigdy Pan przecież nie skakał z parasolem...
nie chcę Pana urobić i nie oczekuję, że mnie ktoś pogłaska po główce mówiąc "tak Adasiu, to będzie super dobre"
ale może ktoś powie, że z tym ogrodowym wielkim parasolem mam większe szanse na przeżycie, o albo z tym ogromnym, który reklamuje piwo :mrgreen:
i tylko o to mi chodzi... nic więcej...
oczywiście żartuję, i proszę w żadnym razie nie odbierać moich wypowiedzi jako uszczypliwe. A przykład naprawdę świetny, uśmiałem się - można go jak widać idealnie zaadoptować na potrzeby sytuacji 8)
A właśnie że "skakałem". Popełniłem w przeszłości wszystkie błędy jakie może popełnić początkujący i jeśli przestrzegam przed nimi, to po to aby ktoś nie tracił na nie czasu i pieniędzy. Pierwsze publikacje w kolorze przygotowywałem na monitorze monochromatycznym, więc sądzę że doświadczenie daje mi niejakie umocowanie w tematyce koloru. ;)
Odpowiem Tobie inaczej. Czy wybierzesz tanią parasolkę za 4.99zl z marketu, czy markową, niezmiernie wytrzymałą parasolkę na włóknie szklanym za grubo ponad 200zl, efekt skoku będzie identyczny :)
Równie tragiczny jak wyniki porównania wydruku pliku obrabianego na LG za 899zł z Samsungiem za 799. Na jednym możesz mieć bużkę modelki przypominającą kolorystyką trupa, na drugim świński róż. Kolejność dowolna. Podobnie z zieleniami, błękitami i wszystkim co istotne na fotkach.
Oczywiście możesz robić to wszystko na oślep, jakośtam postarać się go skalibrować, wywoływać w jakimśtam labie pliki i jakośtam starać się przy następnej obróbce brać poprawkę na bolączki monitora. Ale to praca po omacku, bez jakiejkolwiek gwarancji uzyskania takich wydruków jakich oczekujemy.
W najbliższych dniach kupuję NEC PA231W. Czy fabrycznie nowy egzemplarz bezwzględnie wymaga kalibracji ?
Proszę się zapoznać z tym: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=98
Z innej beczki. Czy prawda jest ze nalezy edytowc zdjecia tylko na pelnym ekranie? Majac takiego 27' lcd to troche trza sie oczami nabiegac, ale mowia ze to lepiej dla zdjecia. Ze niby jasniej ciemniej lepiej widac na pelnym niz tylko mniejszym okienku.
Jest to z jednej strony prawda, z drugiej - kompletna bzdura.
Oglądając zdjęcie w powiększeniu lepiej widzimy różnice pomiędzy walorami barwnymi - człowiek tym lepiej dostrzega różnice między kolorami/odcieniami, im większą powierzchnię żółtej plamki (obszar siatkówki o największym zagęszczeniu czopków) dana plama barwna oświetla. Istnieją nawet dwa modele kolorymetryczne - CIE1931 dla obserwatora standardowego 3 stopnie i CIE1964 dla obserwatora standardowego 10 stopni, stworzone odpowiednio drogą obserwacji mniejszych i większych próbek barwnych.
Dodatkowo - jeśli zdjęcie wypełnia cały ekran, a ten znajduje się na ciemnym tle, bądź w ciemnym/mrocznym otoczeniu, to więcej widzimy w cieniach.
Jednakowoż to, co zobaczymy na mocno powiększonym zdjęciu oglądanym w ciemności na pełnym ekranie ma niewiele wspólnego z tym, co zobaczymy na odbitce oglądanej zwykle na tle o średniej jasności. Precyzyjna ocena barw powinna zatem zwykle odbywać się w 1:1, oraz na tle o średniej szarości. W przeciwnym razie będziemy zawiedzeni brakiem informacji w cieniach, które widzieliśmy w czasie obróbki w błędnie dobranych warunkach, oraz będziemy cyzelować niuanse barwne, które w docelowej skali są niezauważalne.
W związku z powyższym - jeśli planujemy wykonywać duże powiększenia, to im większy monitor, tym lepiej. Ja np. jestem zachwycony swoją 30-tką, bo w całości mogę na niej oceniać powiększenie 60x40cm w skali 1:1
Przy dużych monitorach trzeba przyzwyczaić się do stylu pracy z oknami, a nie na pełnym ekranie. Przy przekroczeniu pewnej powierzchni ekranowej zaczyna powstawać rzeczywista analogia z biurkiem. Kiedy na biurku leży kartka, czasie pracy skupiamy się nad nią, nie usiłujemy za wszelką cenę ogarnąć wzrokiem całego biurka prawda?
Czy u którego z kolegów piszących tu na forum można kupić skalibrowany już monitorek?