http://allegro.pl/item1177139310_can...on_polska.html
to drugie zdjecie rzadzi :) skad oni wytrzasneli ten fotomontaz?
Wersja do druku
http://allegro.pl/item1177139310_can...on_polska.html
to drugie zdjecie rzadzi :) skad oni wytrzasneli ten fotomontaz?
Na stronie "o mnie" napisał że "ŚREDNIO 15-20 dni roboczych" więc równie dobrze zgodnie z tym zapisem może przysłać w terminie 45 dni roboczych (ok. 60 kalendarzowych). Wydłużający się z czasem termin oczekiwania logicznie wynika z konstrukcji tego przekrętu. Ponieważ z czasem gość ma coraz większe straty na dopłacaniu do sprzedaży więc musi znaleźć więcej nowych kupujących którzy zasilą piramidę co zabiera więcej czasu.
O tym że jest to przekręt świadczy:
1. Absolutny brak możliwości odbioru osobistego.
Tłumaczenie że wysyła firmą kurierską z magazynu nie wyjaśnia czemu otc_poznan nie chce się zgodzić na to żeby firma kurierska przesłała towar z magazynu do otc_poznan skąd klient mógłby sobie odebrać osobiście.
2. Wymóg 100% wpłaty jako gwarancji odbioru sprzętu. Wpłacenie zaliczki np. 5% wartości sprzętu powinno być wystarczającą gwarancją ale otc_poznan się na to nie zgadza.
W tej chwili gość przyzwyczaja potencjalnych kupujących że oczekiwanie na towar jest długie. Kiedy zniknie, większość będzie naiwnie czekać te 45 dni roboczych, a on będzie mieć czas żeby się gdzieś zaszyć z kasą.
Proponuję spojrzeć na najnowsze komentarze sprzedawcy otc_poznan. Już nie jest tak różowo jak kilka tygodni temu...
Faktycznie otc_poznań dostał pare negatywów, ale wszystkie ze względu na długi czas, a nie brak towaru.
Poza tym znacznie rozszerzyli ofertę foto, niedawno widziałem tylko 7D, teraz kilka obiektywów, 550D, nikony, nawet sony nex. A ceny po prostu piękne.
fakty oglądaj :)
Szansa żeby coś u otc_poznan kupić jest tylko pod warunkiem że nie jesteś właśnie na dole piramidy i oczywiście masz ochotę poczekać 2 miesiące na sprzęt a w tym czasie on się z kasą nie zwinie. Patrząc na historię sprzedaży w komentarzach na koncie gościa można zauważyć że swój przekręt rozkręca już ponad pół roku co jest długim okresem czasu, w sam raz do zwinięcia się. Można też policzyć sobie ile w tym czasie wygenerował straty i w związku z tym jaki musi mieć dwumiesięczny obrót żeby zaspokoić obecne roszczenia co będzie też w przybliżeniu kwotą z jaką gość się zwinie kiedy przestanie wysyłać sprzęt do klientów. Szacuję że ok 0,5mln PLN.
Jest jeszcze drugi wariant że to pralnia pieniędzy. Gość prowadzi na niby sprzedaż, która generuje stratę ale w ten sposób legalizuje kasę ją ma ze sprzedaży. Strata jaką jest różnica między jego ceną zakupu a ceną sprzedaży na Allegro jest kosztem legalizacji brudnej kasy. W takim przypadku kupując u OTC robi się świetny interes :-). Niestety długi czas oczekiwania na towar wskazuje na to że pralnia to raczej nie jest.
Na dzień dzisiejszy gość ma przed sobą od 6 miesięcy do 8 lat więzienia za zorganizowanie systemu tzw. lawinowej sprzedaży plus kilkuset kupujących którzy w momencie gdy nagle przestanie wysyłać towar staną się ofiarami wyłudzenia i wystąpią z pozwem zbiorowym o odszkodowanie. I jeszcze mały bonus czyli na karku Urząd Skarbowy, który nie da mu spokoju już przez resztę życia.
Ktoś jeszcze ma ochotę kupić coś u OTC? :D
Mam bardzo podobne spostrzeżenia i tutaj ze względu na sprzedaż poniżej jakichkolwiek najbardziej okazyjnych hurtowych cen zakupu innych spostrzeżeń być nie może jak wałek / pralnia.
Zastanawiam się jednak, czy ktokolwiek z kolegów, koleżanek poinformował o tych spostrzeżeniach Allegro... ?
MZ Allegro się też przygląda temu wałowi ale 100% pewności nie mam.
Ciekaw jestem czy się gość wykręci, czy uda mu się zniknąć... :)
Na pierwszy rzut oka to OTC nie popełnia żadnego przestępstwa ponieważ uprzedza o czasie oczekiwania na towar, a sam towar cały czas podobno dostarcza. Przestępstwem za to jest z pewnością tzw. lawinowy system sprzedaży, jednak na to dowodów wprost żadnych nie ma. Dopiero sąd mógłby wydać nakaz wejścia na jego konto na wniosek UKS lub wydziału PG Policji i po jakiejś analizie pewnie wyszłoby że gość swojej kasy od początku nie miał a wcześniejsze zakupy realizuje z pieniędzy tych którzy kupują w tej chwili.
Ale dopóki gość płaci prowizję od sprzedaży to Allegro konta mu nie zamknie. Kiedyś walczyłem z jednym oszustem, który próbował wymusić na mnie przyjęcie z powrotem 100% zgodnego z opisem towaru i szantażował negatywem. Allegro zablokowało mu konto ale po bliższym przyjrzeniu, okazało się że miał jeszcze 6 kont, których już mu zamykać nie mieli najmniejszej ochoty więc oszust działał dalej a Allegro spokojnie kasowało sobie prowizję.
Tak samo jest w tym przypadku. OTC ma dosyć spory obrót i płaci duże sumy prowizji. Dopóki płaci to kompletnie nic mu nie zrobią bo to nie w interesie Allegro. Takich afer już było kilka i zawsze po jakimś czasie wszyscy o tym zapominają a także od nowa znajdują się frajerzy, którzy chcą wierzyć że da się kupić aparat 20% taniej niż hurtowa cena zakupu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT:
poprawka: sąd na wniosek prokuratora na wniosek UKS lub PG.
mnie w tym wszystkim nie pasuje jedna rzecz, oszustów znikajacych bylo juz sporo, na allegro i nie tylko, i cale nabijanie sobie pozycji na rynku i zaufania wygladalo zawsze jednak inaczej, kazdy ktory znikal z kasa byl (do czasu) bardzo wiarygodny, realizacja zamowien byla szybka, kontakt byl idealny itd, taka osoba przez zwinieciem interesu zachowywala sie nienagannie i nie bylo mowy o tym aby miala negatywne komentarze czy to na allegro czy np na forach internetowych, tu jesli ma to byc przekret, to schemat jest inny, i samo to ze piszemy o tym jest troche dziwne, bo takie rzeczy robi sie z zaskoczenia,
a jesli sprzedawca doplaca poki co do towaru to jest juz naprawde sporo stratny i nie jestem pewny ze robiac przekret to mu sie zwroci, w tej chwili na allegro ma 3 oferty kupna tylko,
poza tym ten ktos sprzedaje tylko bardzo drogi sprzet, a najwieksze przekrety robily sie jednak na tanszym, najtansze lustra i zaawansowane kompakty,
co do cen i zrodla towaru, to na pewno mamy tu do czyniania z czyms nielegalnym, w zadne magazyny nie wierze, chyba ze mowa o magazynach w USA lub Chinach... mniej wiecej wszystko by pasowalo cenowo do towarow sprowadzanych bez cla (chociaz w takich ilosciach i tak duze tv to chyba nie mozliwe) ale dziwi w tym wypadku niby Polska gwarancja, sam ostatnio kupilem na allegro myszke za 270zł, ktora w Polsce najtaniej kosztuje 340zł, ewidentnie myszka sprowadzona z USA bez cła, oczywiscie w tym wypadku nie mam gwarancji
Ale przecież każdemu trzyma kasę przez 2 miesiące, policz sobie ile w tym czasie sprzedał aparatów i telewizorów.
Przez taki czas samych gratów foto spokojnie można sprzedać:
8 x 5D2 = 74 000
8 x D700 = 69 999
15 x 7D = 116 000
5 x 16-35/2.8L = 17 200
8 x C24-70/2.8L = 24 900
razem wyjdzie minimum 250 000 PLN
Dolicz do tego drugie tyle z telewizorów i wychodzi pół bańki jak nic. A to jest tylko kasa jaką gość ma na bieżąco z obrotu. Na koniec "działalności" zapewne jeszcze zrobi jakąś promocję przez kilka tygodni z równoczesnym całkowitym zaprzestaniem wysyłania sprzętu i jeszcze mu wpadnie kilkaset kilo PLN.
witam a powiedzcie mi o co tu chodzi z tym otc skad ta wrzawa oszukał kogośc gośc boja ja jestem licytujacym akurat teraz w weekend rozmawialem dzis z gosciem i wszystko jest oki wystawia fv vat na zakupy firma dziła niema długów wiec w czym jest problem ze sie all rozpisali o nim psuje wam rynke handlujecie sprzetem oszukał kogos wiec jesli tak psizcie wycofam oferte kupna . canona Fan
tak ok tylko jak ma sie to do calego serwisu allegro platności ochrony kupujacych mam sadzic ze w mysl opisanych tu postach to allegro to jeden wielki walek zalezy im tylko na aksie a co na to policja jesli ktos oszukuje ponoc allegro odrazu blokuje konto a gostek ma 1 komentarze z konca pazdziernika jak wiec jest mozliwy proceder tego stopnia opisywany przez MMM to mi sie leko neimisci w glowie mogł juz po 2 -3 miechach zawinac manele pozatym gosc rzeczowy obiecał mi wystawienie fv zaraz po wylicytowaniu a fv to chyba lepsze niz jakas transakcja z allgro ktory jest posrednikiem i zawija z tego kase
a czy sa tu uzytkownicy ktorzy np sa pokrzywdzeni przez otc_poznan prosze o opinie gdyz jesli ja zakupie i bedzie oki to jest tu kolejka znajomych do zakupu sprzetu wiec milo by bylo jesli bym sie niesparzył
A ja myślę że gość może inwestować te pieniądze na krótko i dużym zyskiem (np. tzw. "lichwa" lub inne podobne procedery) i wystarczająco się na tym odbije. Póżniej ściąga sprzęta kanałami jakimiś swoimi i tak jest do przodu. Nie warto by tego ciągnąć taki czas. Takie coś się robi raz i szybko no i pozamiatane. Komentarze od kupujących aparaty już są. W sumie wychodzi 1-1,5 m-ca. Długo, ale jak ktoś ma kasę i może zainwestować to na cenie zakupu jest duuużo do przodu.
[QUOTE=AMMarshall;850347]
Zastanawiam się jednak, czy ktokolwiek z kolegów, koleżanek poinformował o tych spostrzeżeniach Allegro... ?
QUOTE]
tak ja informowalem ich o tym, ze podejrzewam tutaj przekret, na co mnie kompletnie zlali informacja zwrotna, ze nie widza tu nic podejrzanego :)
jak to mowia, madry polak po szkodzie...i to sie kur...nigdy w tym kraju nie zmieni
ps. zmiana taktyki OTC ? wystawia aukcje za pobraniem, tylko takie dziwne to pobranie :)
http://allegro.pl/item1180102152_can..._pobranie.html
a ja sadze ze to co psizecie to tylko kaczka i wiedzac lub nie robicie gosciowi mega reklame w sieci bo tak naprawde kazdy mzoe sprawdzic sobie firme spolke dzila chyba neiwiem od 3-4 lat sprzet sprzedaje na alegro tak ich ilosciach od pazdziernika tamtego roku sa komenty wiec jak jest mozliwe tak dlugie dokladanie do interesu lub wyczekiwanie na wyjazd na wycieczke he uwazac mozna ze gosc sie przeliczyl z oferta i neidaje rady stad ma bałagan w wysylkach po komentach to widac ze inne pozytywy dostawaj w terminie a inni czekaja po 40 dni czyli poltora meisaica neiwiedziec czemu moze ci oczekujacy poprostu siedza cicho niedzownia a reszta straszy policja i wysylki sa natychmiastowe
a ja sadze, ze kupiles u niego sprzet i sam siebie oklamujesz, ze nie widzisz w tym nic podejrzanego :)
Canona Fan, chciałem tylko prosić żebyś używał przecinków i kropek bo ciężko się czyta Twoje posty.
a co tu podejrzanego ma byc kupił ktos u neigo sprzet oszukał kogos , zamkneli mu konto jesli gosc kupuje tak jak sadze czyli nawet zbeirajac kase moze kupic w jednej chwili 20 szt lustrzanek to niema jak jest do rpzebicia z kasa i cena a jak podpina sie pod dystrybutora ktory zawala cala polska towarem to sadze ze ma 1 szt kilkadziest zloty zysku wiec po co sie ludziska spuszczacie tutaj i rozpisujecie na ten temat spróbójcie sami w takim razie ja dostawlem fv wiem gdzie jest firma jest w necie mozna ja spradzic za 10 zl zamawiacie sobie caly raport i final wlaki sa na firmy i na slupy i powstaja dzis a za 2-3 miesiace ich niema proste pozatym po komentarzach widac ze towar dochodzi nawet jak ma to byc 2 miechy to za cene 6500 za 5 d moge czkeac niekupie sprzetu za 8400 w fotoit bo nawet porzycajac sasiadowi 6,5k to w meisaic mi nieodda lichwy czyli 2 k więcej a to jak to jes trobione to kazdy ma swój pomysł na to wiem jedno gosc odpisuje na maile czyli siedzi przy kompie tak jak zrobi walek zniknie dzi sorgany szybko dzilaja nawet w sieci dojda co gdzie z kim i za ile a jak mowiłem na necie az chuczy od nicku otc i robi sei tym samym darmowa reklama
a co sie stalo z lordem grf chyba pisal ze do wtrorku mial meic sprzet odebrał go bo co s pisal ze na policje idzie jesli jest niech opisze co tam sie stalo
tak to ja otc poznaniak pytam sie o co tu chodzi i nic i nikt mi odpowiedzi nieudziela wszyscy pisz ao jakis piramidach i o wałkach a sprzedaz idzie na calego towar ludziska odbieraja za niesamowite ceny i wala negaty po tym ze maja pretensje do siebei z ekupili sprzet o 1,5 k taniej wiec wytlumaczcie mi to o co tu lata bo jak nie to pojade do samegootc i gowywloke z tej nory jak mnie ma przewieśc na moja ciezko wypracowana kase wiec piszcie suzkam ludzi ktorzy sa prze zneigo oszukani proste
W Poznaniu go juz nie szukaj :D Wynieśli się gdzieś do dolnośląskiego podobno i maja otwierać wkrótce normalny sklep internetowy - tyle wiem , bo mnie samego to zaciekawiło i postanowiłem rozpytać tu i tam :) Najgorsze (a może najlepsze) jest to że nikogo jeszcze nie oszukał , nie zabrał siana , nie zniknął i się nie ukrywa. Kontakt zgościem jest - rozmawiałem z nim nawet. Oczywiście szczegułów nie poda co i jak , ale gość dość konkretny jest jak się z nim rozmawia. Ogólnie temat dla TVN :) Trzeba by jakiś dziennikarzy napuścić na jego trop :) Myślę jednak że dopóki kogoś nie wykiwa , nikt tematu nie podejmie ...
o dziwo tylko przyznam ze z canonami nieidzi emu najlpeiej ale za nikony d700 ma same pozytywy wiec masło maslane ale co wiecei gdzie maja tą siedziby czy nie przeciez to firma spółka gdzies musz abyc to nie prywatny kowalski ?? dziwota
Jak masz ochotę poszukaj w KRS-ie powinni tam być imho :)
Myślę, że niektóre osoby grubo przesadzają co do tego OTC... Czy to jest wynikiem nudy czy po prostu ten sprzedawca jest dla kogoś konkurencją, tego już nie wnikam. Kupiłem u niego w połowie lipca Canona 7d za na prawdę dobrą cenę i teraz spokojnie czekam na zamówienie. Kontakt jest, deklaracja terminu dostawy również. W międzyczasie niepotrzebnie podsycacie całą sytuację, jak dotąd nikogo nie oszukał. Sam za niektóre teksty intensywnie bym się zastanawiał na wstąpienia na drogę sądową za zniesławienie, ale to już nie moja sprawa. Jak dotąd wyczytałem tutaj, że sprzedawca prawdopodobnie pierze brudne pieniądze, a za chwile się dowiem, że jest członkiem ruskiej mafii. Co innego zalecanie ostrożności, a co innego zwykłe domysły niepoparte żadnymi faktami. To tak dla rozwagi, nie rzucajcie niepotrzebnie słów na wiatr.
Czy OTC może potencjalnie kręcić, jego aukcje są podejrzane? Jest taka ewentualnośc, ceny ma baaaardzo atrakcyjne a czas realizacji jest bardzoooo długi. Być może inwestuje otrzymane pieniądze, obraca nimi w celu uzyskania dodatkowego zysku o czym pewnie się nie przyzna. Uzyskanie z powiedzmy 5 000 zł tych 500 zł zysku i wiecej w miesiąc lub dwa jest realne. Jeśli komuś nie odpowiada fakt czekania ponad miesiąca na sprzęt nie powinien u niego licytować, są szybsze sposoby.
Co jeśli nie otrzymam aparatu? Jest jeszcze program ochrony kupujących, także można odzyskać pieniądze. Znajomego oszukali na 3 000 zł i bez większych problemów dostał co do złotówki. Także nie demonizujmy, jeśli ktoś chce mieć aparat od ręki niech spokojnie dopłaca kilkaset złotych i idzie do pierwszego lepszego sklepu, a jeśli ktoś ma czas zawsze może zaryzykować, w najgorszym przypadku uziemi pieniądze na pół roku i wybierze się kilka razy na policje. Dam znac jak dostanę aparat...
no to jest szansa, że już nic tu nie napiszesz
Jest albo i nie ma ... Ludzie sprzęt dostają póki co , niektórzy wywalaja negatywy ale NIGDY za brak sprzętu. Wiele dobrze prosperujących firm nazbierało zamówień i wpłat po czym nagle znikali np. słynny już JapanFoto i co... Poobserwuję sam z ciekawości temat. Mnie też się to wszystko dziwne wydaje.
Dla mnie na przykład śledzenie sprawy sprzedawcy otc_poznan to coś w rodzaju oglądania brazylijskiego serialu - jestem w temacie od jakichś 80 odcinków ale nadal nie wiem, czy ona umrze, czy wyjdzie za mąż... :)
Z mojej strony ciekawość po prostu.
Dlatego MZ pracownicy Allegro też mocno kibicują sprawie i trzymają rękę na pulsie. Takie ubezpieczenie, naprawdę cacy sprawa dla kupujących to dla Allegro koszty...
Na chwilę obecną za ostatnie 7 dni otc_poznan ma 6 pozytywów, 2 neutrale, 4 negatywy i 1 unieważniony... czyli statystycznie rzecz ujmując jakość usługi się pogarsza...
otc dostaje negatywy od gosci co canona kupuja to moze canon mocno daje ciala?sledze dostepnosc aparatow w europie od polowy czerwca i jest ona kiepska. albo canon drwi sobie z klientow albo zamowienia przerosly plany(a tak chyba jest bo zwiekszyli prognozy zyskow) wiec dajcie otc spokoj i nie zabijajcie taniego dostawcy domyslami,
ale opinie neutralne/negatywne są przez to e ludzie nie czytają danych na aukcji i na stronie o mnie
jeśli tylko otc będzie jeszcze istniał to dal mnie ma bardzo konkurencyjną ofertę a poczekać mogę za taką różnicę
możliwe ale niem ożna tego potwierdzić
patrząc na dość rzadkie stosowanie tej metody sprzedaży można coś podejrzewać
poczekamy zobaczymy, ciekawe na którym odcinku padnie
http://allegro.pl/item1182200603_can...skie_menu.html
Osoba nieletnia i komentarze jakie są, taki są.
Mimo to ludzie licytują.
raczej nie wygląda na nieletniego:
http://allegro.pl/my_page.php?uid=14262719
Nie kieruję się wyglądem,ale danymi, jakie ta osoba podała w allegro (stąd junior).
http://allegro.pl/help_item.php?item=41
Obiektyw do Canona OTC_Poznań szybko dostarczył :) 8 dni do komentarza :) Czyli jak się chce to można :)
Mam pytanie czy ktoś robił zakupy w sklepie www.fotozakupy.pl ?
Na alledrogo wypatrzyłem też sprzedawce otc poznan , ma jakieś dziwne ceny i brak możliwości odbioru osobistego , ma też 316 komentarzy ale się zastanawiam czy to nie jakiś przekręt
tu link do przykładowej aukcji:
http://allegro.pl/item1181564534_nikon_d300_body.html
Dziekuję z góry za opinie
http://maciejko.net/cbsearch/
1 OK (jest temat na forum)
2 Poczytaj na forum bo ciezko stwierdzic czy przekret czy nie
W fotozakupach kupowałem kilkukrotnie i było O.K.
otc poznan wzbudza od pewnego czasu duże wątpilwości w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=41374&page=209
Z jakichś powodów wyszukiwarka na tym forum mnie nienawidzi :(
Dziękuje za odpowiedzi.