R będzie tasze w 2020 ;)?
Czy R robi też taką auto korektę jak M100 po wykonaniu zdjęcia poprawia jasność itp?
Jeszcze pytanie czy EF-M są pod EOS R ok czy tylko pod M100 itp i to są jak EF-S?
Wersja do druku
R będzie tasze w 2020 ;)?
Czy R robi też taką auto korektę jak M100 po wykonaniu zdjęcia poprawia jasność itp?
Jeszcze pytanie czy EF-M są pod EOS R ok czy tylko pod M100 itp i to są jak EF-S?
W USA potaniały do 1500 dolarów, więc u nas pewnie za kilka miesięcy też mocno stanieją.
Obiketywy ef- m nie moga dobrze wspolpracowac z RF gdyz odleglosc obiektywu od matrycy dla M jest mniejsza.
musialby to byc Adapter z soczewka , psujaca jakosc , albo mozna uzywac tylko do pewnej niewielkiej odleglosci i macro.
brakuje 2 mm. Oczywiscie nie pokrtylyby tez te obiektywy calej klatki , nalezaloby wyciaz z kadru do zblizonego formatu jak w M
Czyli to nie ma sensu.
czyli obiektywy M sa tylko pod M , ale pod M da sie podpiac ef ,ef-s , RF
nie , RF nie , glupota mi sie napisala , bylem jeszcze senny
Pytanie w stylu "Dlaczego ziemia jest okrągła? " Czy po podłączeniu ładowarki do gripa w celu ładowania baterii mamy jakiś wskaźnik, diodę czy cuś ???? Bo w sumie to nie wiem czy ładuje czy też nie.
Tak.
Polecam też to https://youtu.be/ps-TizOdwNw
A jeszcze wracajac do pytanka - czy R robi też taką auto korektę jak M100 po wykonaniu zdjęcia poprawia jasność itp?
W M100 mam tak, że jak pstrykne to sobie tam 1-2s mysli i cos tam poprawia ladnie na plus ;).
Generalnie M100 w porownaniu do 5DmII duza roznica, w sensie ladnie doswietla etc, a 5DmII kontrastuje. Generalnie ta dyskusja juz byla i ja po prostu nie chce spedzac godzin w photoshopie nad kazdym zdjeciem, wole zeby chociaz lekko aparat to poprawial ;).
Tak truje dupe bo mysle czy moze juz warto wyrzucic 5DmII, jeszcze mnie tylko wstrzymuje cena zeby aparat na wakacje za 8 tys kupic, ale moze stanieje znowu ;). Ostatnio bylo 10 tys, juz jest 8 ;).
Jak z szukami? Z tego co widzialem to gdzies ktos narzekal, ze szalu nie ma. Jak jest w porownaniu do 5DmIV? Czy gorzej?
Rka w kwestii "obróbki" zdjęć działa jak w zasadzie każde nowe lustro Canona. Masz Picture Style i możesz sobie ustawić co Ci pasuje.
JPG-i też potrafi zrobić.
To normalny aparat ;)
No rzeczywiście w USA rzucili niezłe promo
EOS RP $999
EOS R $1499
a RP to co to w skrocie?:)
Zadajesz wiele prostych pytań, nie poświęcając chyba żadnego czasu i wysiłku na znalezienie samemu odpowiedzi...
Jest przecież wątek o RP...
https://www.canon-board.info/threads...1-Canon-EOS-RP
przestań mu odpowiadać to w końcu sam ruszy cztery litery
Dyskusja "flozoficzna" wycięta tutaj:
https://www.canon-board.info/threads...56#post1402056
i tam zapraszam do dalszej dyskusji 8-)....
Czy mozna jak w m100 robic zdjecia i ostrzenie dotykiem w ekran?
Witam
Takie pytanie czy na EOS R af assist z lampy (czerwona kratka) powinien działać?
Po wielu próbach i dłuższym zaastanowieniu to chyba nie powinna bo jest filtr podczerwieni na matrycy który to wytnie, po to pewno jest montowana ta dioda.
Tyle że ona świeci tylko w oneshot, większy obiektyw ją zasłania i na dodatek świeci u mnie krzywo(na prawo) ... :(
W aparacie i w lampie af assist w c.fn jest włączony, jak zasłonię obiektyw dłonią to odpali się strobo z lampy więc af assist jest aktywny.
Punkt AF na środku wycentrowany przyciskiem kosza, podpinałem 430 II i 430 III 2 sztuki i na wszystkich kratki niet..
Dzięki :) wychodzi że inni też tak mają, poniżej link z "potwierdzeniem teorii" że w każdym MILC, doświetlenie IR z żadnej lampy nie działa (chyba że świeci czymś innym niż IR):
"The issue, as I understand it, is that traditional AF assist beams are IR which is filtered by the sensor's IR layer. In a DSLR, the PDAF system can see the AF assist beam and focus is acquired without the sensor readout. With mirrorless, the sensor is performing AF, so those traditional AF beams simply cannot be used as they are being filtered."
https://www.dpreview.com/forums/thread/4317002
Oczywiscie że można. Sprzedaż leci na łeb, o czym mówi się dosyć głośno. Pytaj o promocję tu. Myślę że za 7,5K kupisz. https://www.cyfrowe.pl/aparaty/apara...os-r-body.html
ale z cashbackiem canon wychodzilo 7k rowne :/
https://www.ceneo.pl/69409261;0280-0.htm -cash back dawalo +- 7k
cos nie zwrocilem na to uwagi wczesniej :(
Czy EOS R sprawdza się jakoś sensownie w nagrywaniu video?
Zastanawiam się czemu na https://www.pasazfoto.pl/canon-eos-r-adapter-ef-eos-r ten aparat jest 1 tys tańszy (7889zł) niż na reszcie sklepów. Ktoś tam kupował? Może jakaś inna dystrybucja? Na Ceneo widziałem, że jakiś inny sklep miał dystrybucję USA i podobno coś wtedy nie do końca jest spoko żeby taki sprzęt kupować (może reklamacja itp?)
Sklepy partnerskie ( oficjalna dystrybucja canona) mają gwarancje taką że jak Ci padnie aparat, to wysyłasz do serwisu ASO - CSI Wawa i Ci robią. A jak należysz do programu CPS to Ci robią szybciej i możesz nawet dostać sprzęt zastępczy. Sprzęt z poza listy sklepów autoryzowanych oddajesz do sklepu i oni dokonują procesu naprawy, czyli trwa to dłużej. Tak mówił Pan z Canon road show a nie moje widzi misie. p.s CSI dokonuje też darmowej kalibracji w ramach gwarancji.
No dobra, to przetestujemy przez trzy dni: Wielki test systemu R
Kupiłem w swoim życiu kilka nowych szkieł Canon poza sklepami partnerskim (w Polsce, polskie sklepy) i nie było żadnych problemów np. z kalibracją w CSI w Warszawie za darmo w ramach gwarancji.
Z tego co kojarzę, nigdzie w dokumencie gwarancyjnym nie jest napisane, że sprzęt musi być kupiony w ramach sieci partnerów, jest mowa o rynku (np. europejskim), ale nie o konkretnych sklepach.
Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi.
Zakup w sklepie partnerskim uprawnia do cashbacku jak akurat jest i tyle.
Gwarancja w PL zależy od tego czy sprzęt jest z europejską gwarancją.
PS
R w RTVAGD kosztuje 7999 PLN. Sklep jest partnerski Canona jak ktoś potrzebuje ( bo np za tydzień dokupi obiektyw i będzie biadolił, że nie ma cashbaku).
a co trzeba bylo kalibrowac? czy po prostu oddales na wszelki wypadek aby bylo dobrze? kalibrujesz obiektywy pod konkretny aparat czy jak? ja z 5DmII mialem problemy z AF ze skakal np. zawsze przed lub zawsze za to w body robilem, a teraz sie zastanawiam z R czy beda takie problemy czy moze nie byc i to byl problem 5DmII? starych obiektywow pewnie mi nie skalibruja, tylko te na gwarancji?
@adzi z racji tego że cały sprzęt miałem na gwarancji (szkła i body) wysłałem niejako profilaktycznie. To było z 6d.
Ja dostałem 900zł taniej, ale ta cena i tak jest wywindowana sztucznie, ponieważ na Google widać:
Więc i tak 100zł chociaż ;).Cytat:
Aparat cyfrowy Canon EOS R body + adapter... - Cyfrowe.pl
https://www.cyfrowe.pl › aparaty › aparat-cyfrowy-canon-eos-r-body
Ocena: 9/10 - 3 głosy - 7 999,00 zł - W magazynie
Zamówiłem R, RF35mm, 2 karty pamieci i pasek i taka znizka. Generalnie w EuroAGD wole nie kupowac bo raz mialem z nimi cyrk z obiektywem Laowa, to musialem zrobic interwencje w serwisie, ktory potem odkrecal moje niepowodzenie reklamacji - w skrocie rak. Cyfrowe to chociaz sklep foto i sie sami znaja, a w EuroAGD nikt sie nie zna i kazdy ma w du*ie klienta.
A ja, widzisz, zupełnie odwrotnie. W Cyfrowe też zdarzyło mi się kupować, ale większość sprzętu biorę w EURO AGD - ceny najczęściej udaje mi się upolować lepsze niż w Cyfrowych, zero problemów z dowolnym zaprogramowaniem rat 0% (jakoś najczęściej tak wolę) i dostawa oryginalnie zapakowanych zabawek prosto z magazynu.
W ramach akcji "zapytaj o rabat" sklep o którym piszes (C) zaproponował oszałamiający rabat 100 zł. Podziękowałem i poczekam
ja wole w cyfrowe, w euroagd mialem problem z reklamacja bo zewnetrzny serwis to ignoranci, laowa reklamowalem co bym zabrudzony w srodku to mi nie uznali pierw reklamacji, udalo mi sie ustalic jaki serwis, zrobilem tam wies i serwis zmienil opinie, dramat jakis... cyfrowe to jednak sklep foto wiec pewnie wiekszosc tam ogarnia i sami potrafia w takim przypadku ocenic
ja zrobilem tak ze wyslalem linki i oni mi zbili cene do tych popuarlnych sklepow, zamowilem u nich pare rezczy i mam spokoj bo w jednym miejscu, poza tym zamawiam u nich od ponad 10 lat i nigdy problemow nie mialem, juz wydalem u nich tyle co za dobre auto :mrgreen:
Czy można ustawiać punkt ostrości palcem na ekranie jednocześnie patrząc przez wizjer? Wczoraj oglądałem EOS R w sklepie i tam było ustawione wygaszanie ekranu po zbliżeniu oka do wizjera, a tym samym wyłączało się ustawianie ostrości palcem. I drugie pytanie - jaka jest żywotność migawki mechanicznej?
W EOS R istnieje taka możliwość. Trzeba tylko zmienić ustawienia. W zakładce AF masz "włączanie dotykowego AF z przeciąganiem". Możesz dodtkowo wybrać pole na ekranie. Prawa strona, lewa strona, góra, dół. Działa to również kiedy pracujesz przez wizjer. W instrukcji obsługi masz to dokładnie opisane.
Dzięki. A jak to jest ze śledzeniem twarzy gdy modelka na chwilę odwróci głowę? Autofocus wtedy gubi śledzony obiekt, czy nadal śledzi tył głowy?
O to samo pytałem w innym sklepie przy okazji zakupu Erki. Powiedziano mi że oni mają podpisaną umowę z serwisem canona w Pl, tyle że w razie jakiejś naprawy, to sklep wysyła do nich sprzęt. Na szczęście nie musiałem tego sprawdzać ale może nie trzeba wysyłać do Chin.
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Coś na co niedawno zwróciłem uwagę a chyba nigdzie nie widziałem by było o tym mówione: dostępność punktów AF zależy od obiektywu. Tzn. wiedziałem/domyślałem się, że może być jakaś różnica, szczególnie między EF a RF, ale różnica jest między jednym EF a drugim. Nie sprawdziłem jeszcze wszystkich obiektywów, bo nie jest to dla mnie jakoś bardzo istotne i jak już to robię to przy okazji gdy mam akurat jakiś założony i sobie przypomnę, ale:
RF 24-105/4 - wszystkie punkty (100% w pionie)
Tamron 70-200G2 - nieco mniej niż 100% w pionie, w poziomie jeśli jest różnica to nie rzuciła mi się w oczy
Tamron 85/1.8 - w pionie jeszcze mniej niż przy 70-200, w poziomie j.w.
Co mniej lub bardziej pokrywa się z tym co jest w 80D - z 70-200mm są wszystkie punkty krzyżowe, z 85mm boczne strefy przy sprawdzaniu migają, sygnalizując czułość tylko na linie poziome.