Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
różnica w kolorach jest widoczna gołym okiem między MKI a nowszymi puchami, w classicu delikatne, miękkie z łagodnymi przejściami tonalnymi, w nowych nachalne, twarde, cukierkowe, techniczne. Bynajmniej ja je tak odbieram :)
Czyli lepsze 5DI niż 5DII?
Nie ma aby lepszego AF w następcach?
Ja pisałem o kolorach, różnica w AF między mki a mkii nie zauważalna praktycznie
W ogóle kolejne modele piątki różnią się tak niezauważalnie, ze trzeba bardzo uważać przy zakupie, żeby się nie pomylić.
Aż dziw, że nikt nie napisał jeszcze o Dual Pixel RAW. Wreszcie jakaś (być może) sensowna aplikacja Dual Pixel'a oprócz AF. Z grubsza polegająca na zapisie oprócz normalnych danych RAW o obrazie również informacji z poszczególnych "połówek" pikseli. Czyli dostajemy dodatkowo informacje o głębi. Pierwsze wykorzystanie tego jakie mi na myśl przychodzi to selektywne wyostrzanie tylko tej części obrazu, która znajduje się w głębi ostrości. Ale pewnie będą też inne.
Oczywiście od razu nasuwa się pytanie: czy tylko 5d4 czy być może wkrótce również starsze puszki z DP (np. 7d2).
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Aż dziw, że nikt nie napisał jeszcze o Dual Pixel RAW. Wreszcie jakaś (być może) sensowna aplikacja Dual Pixel'a oprócz AF. Z grubsza polegająca na zapisie oprócz normalnych danych RAW o obrazie również informacji z poszczególnych "połówek" pikseli. Czyli dostajemy dodatkowo informacje o głębi. Pierwsze wykorzystanie tego jakie mi na myśl przychodzi to selektywne wyostrzanie tylko tej części obrazu, która znajduje się w głębi ostrości. Ale pewnie będą też inne.
Oczywiście od razu nasuwa się pytanie: czy tylko 5d4 czy być może wkrótce również starsze puszki z DP (np. 7d2).
No jest też jakiś pomysł: Bokeh Shift - diabli wiedzą co to za zwierz, ale chodzi o majstrowanie przy rozmyciu z wykorzystaniem Dual Pixel RAW.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Bokeh Shift
Podobno już potwierdzone. Będzie można majstrować z rozmyciem po fakcie... Na razie jedynie w DPP.
Dobry AF w live view to bym lyknal.
Jest jakiś sklep w kraju z możliwością preorderu 5Dmk4?
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Jest jakiś sklep w kraju z możliwością preorderu 5Dmk4?
Raczej trudno preorderować coś, co jeszcze oficjalnie nie istnieje i w ogóle nie zostało jeszcze zaprezentowane przez producenta. Podawana specyfikacja to tylko przecieki.