To chyba kamyczek rzucony do mojego ogórdka więc chętnie odpowiem - skoro mi będzie ta "pyta" przeszkadzać to czemu mam się na nią świadomie decydować. Przytoczyłem treść posta ponieważ pomógł mi on coś zrozumieć i pozwolił zdecydować co wybrać.
Wersja do druku
Nigdy nie potrafił i nie potrafi do dziś. Kiedyś robił to w trzech przejściach(o czym z resztą sam Canon informuje w broszurze którą podlinkowałeś), dziś w co najwyżej dwóch choć podejrzewam że dalej jednak w trzech. Na chwilę obecną nie istnieje stepper który to zrobi w jednym cyklu.
Dziś już potrafi ;)
Cytat:
wrzucam bo związane z wątkiem http://www.optyczne.pl/5237-nowość-D...w_Proclub.html.
Może ktoś z wawy chce skorzystać i podzieli się później wrażeniami. Warto się zapisać.
Pewnie będzie można zadać też osobie prowadzącej z canona pytania, które nas tutaj nurtują.
Byłoby napewno miło i dodałoby smaczku podczas prezentacji czy też po jej zakończeniu:).
Pozdrówki
Przyznam że nie śledziłem tego ostatnio dokładnie (co z resztą przyznałem, że nie wiem jak to robi na chwilę obecną), co nie zmienia faktu że się trochę rozpędziłeś :) Bo do niedawna robił to w trzech cyklach, co z resztą sam przyznaje w swoich materiałach źródłowych. Różnica jedynie w koszcie układu, a patrząc na ich ceny na przestrzeni ostatnich lat, oraz najnowszych "tanich" FF - niewiele to zmienia.
Większość tu pisze, że 6d to następca 5d2. Dla mnie osobiście to żaden następca - następcą jest 5d3. Uważam, że 6d to kolejny szczebel lustrzanek z oferty Canona ale nie jest następcą, bez przesady. Jakby taki miał być postęp w kolejnych nowych modelach w stosunku do poprzedników to ja dziękuję.
no zgadza jak narazie 5D III jest jego następcą dopóki jest na rynku 5D II. A po wycofaniu 5D II następcą będzie 6D ze względu na cene, która będzie niższa niż obecnie 5D II i tak należy to odbierać.
6D przecież jest nowszy i nie brakuje mu niczego co ma 5D II może oprócz klawiszy po lewej stronie i wielkości czy migawce do 1/4000 sek, ale amatorowi to wystarczy w zupełności.
A konstrukcyjnie jest nowszy i ma 2 technologie wbudowane, inna matryca, procek szybszy i czulszy punkt środkowy. Boczne punkty są czułe od +0,5 EV dla 6D, a w 5D II od -0,5EV, ale jak działają na 6D w średnich warunkach tego narazie nikt z nas nie wie. Wszystko wyjdzie w praniu po testach.
Wszystko to w mniejszej cenie niż 5D II, a możliwości dużo większe.
Różnica pomiędzy 6D, a 5D III będzie i musi być większa żeby był wybór bez żadnych dylematów.
Ja do tego w ten sposób podchodze i w ten sposób należy to traktować.
Pozdrówki
Problemem AF'a 5dmkII nie jest brak krzyża a czułość bocznych. Wystarczy spojrzeć w specyfikację, później przeliczyć obecne światło na EV i jakoś dziwnie pasuje kiedy zaczyna się psuć.
W sobotę latałem w plenerze z 5dmkII na bocznych i trafiał zajebiście, ich ilość mnie nie ograniczała.
Co do 6D, jak się okaże że ma ********ą matrycę to dopiero będzie ciekawie. Jak trabant przeskoczy jakością 5dmkIII. A nie jest to wykluczone.