Ja pracuję na Epsonach serii Photo - miałem EX, 1200, 1270, 1290 i R1800. Bardzo fajne drukareczki ;)Cytat:
Zamieszczone przez minek
Wersja do druku
Ja pracuję na Epsonach serii Photo - miałem EX, 1200, 1270, 1290 i R1800. Bardzo fajne drukareczki ;)Cytat:
Zamieszczone przez minek
Ależ ja się właśnie nie oburzam. Chciałem tylko pokazać, że dla tych, którzy chętnie by się oburzali, istnieje odpowiednie rozumowanie, które pozwoli im żyć spokojnie.Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
Technikę cyfrową akceptuję i wykorzystuję na codzień, stety, czy niestety - dziś inaczej się nie da I cieszy mnie, że się rozwija (-: Teraz to już tylko zdjęcia ,,dla siebie'' robię analogiem - bo mam czas, bo lubię, bo tak mi się bardziej podoba.
minek- przepraszam, to byl zwrot retoryczny, mial na celu stwierdzenie, ze to ja sie na cyfre nie oburzam.
czesc.ch.
Włąsnie wróciłem ze spotkania z fotografem wojennym Peterem (Piotrem) Andrewsem z Reutersa. Zapytany na czym sie robi fotki na wojnie powiedział, że zna w tej chwlil dwóch (2) fotografów którzy focą jeszcze na filmach. Z tego co sie dowiedziałem Andrews potrafi przez 2 miesiace żyć i fotografować w skrajnie trudnych warunkach, zapytany skąd bierze prąd odpowiedział - z generatorów - a ja mógłbym dodać - z baterii słonecznych. Acha Piotr Andrews z Reutersa na cyfrach fotografuje juz od 8 (ośmiu lat). Cyfra definitywnie wyprze analog a ten drugi w postaci średniego i duzego formatu zaotanie dzielnie na placu boju ze swoimi możliwościami (mam jeszcze Pentaxa 67 i nie wyobrażacie sobie jaką frajdą jest zeskanować klatkę czy dwie do wielkości ok 150 MB jedno). Tak duzy skan pozwala mi zrobić odbitkę w formacie ok 70-100.
No niewiem czy tak pozostanie dlugo, wszystko zalezy napewno od filmu uzytego w analogach (srednimformacie, duzym) ale juz dzis porownuje sie jedynki do srednich formatow, no i zgdnij kto wypada lepiej?... mysle ze techniki cyfrowe wypą w koncu analogowa fotografie wogole, pozostana jedynie artysci ktorzy zamiast rzezbic w tytanie ;-) nadal beda rzeźbic w drewnie jako tworzywie a nie jako onanizmie, od tych tworcow bedzie zalezalo jak dlugo koncernom oplaci sie produkowac filmy (albo staromodnie - błony) napewno jednak bedzie to rynek niszowyCytat:
Zamieszczone przez zanussi
nie wątpię, że bedzie coraz ciężej.... na razie zostaje niewątpliwa przyjemność robienia zdjęć i odbijania ich w ciemni (jeśli ktoś już nie wie to takie miejsce gdzie SAMEMU wywołuje się filmy <taki celuloidowy płaski kawałek czegoś :)>). I tu zrodziło się pytanie. Jac, moze wiesz, jaką max. dużą odbitkę w bardzo dobrej jakości można zrobić z aparatu typu full frame?
ja nie wiem ale wiem kto wie -> click ;-)Cytat:
Zamieszczone przez zanussi
Heh, to akurat raczej "sprawka" grafikow komputerowych, a nie wylacznie cyfry.Cytat:
Obarczam cyfre takze za to, ze starsze panie maja buzie jak niemowleta i ze wkolo sporo lalek Barbie spoglada z fotek.
Gaff witam na forum :)
Zastanawiam sie dlaczego ludzie czsto dyskutuja o aparatach cyfrowych a mysla o aparatach w komorkach ktorych to potem porownuja