Pakiet CS6 to chyba czerwiec, więc zapewne w podobnym czasie.
Wersja do druku
Pakiet CS6 to chyba czerwiec, więc zapewne w podobnym czasie.
Tak sobie czytam to: http://www.computer-darkroom.com/lig...troom_b4_1.htm
I w sumie raczej pierdoły niż jakieś nowe funkcje. A lokalne zmiany WB/czegokolwiek + korekcja poszczególnych kanałów byłaby przydatna.
W przyszłym tygodniu chyba usiądę do Aperture i Capture One. Chociaż przyzwyczaiłem się i lubię LR, to może warto sprawdzić konkurencję :)
Dzięki o to mi chodziło teraz działa jak trzeba.
Macie może jakieś swoje magiczne :) presety do ustawień auto? PM oddaję 300 obrobionych zdjęć, jednak niektórzy strasznie chcą resztę bez obróbki. Więc przydało by się przynajmniej automatem liznąć te fotki. Co poza auto tone i auto wb ustawiacie w takim presecie?
Swoją drogą, też Wam tak auto WB w Lightroom 3 ucieka w niebieski? Pipetką jak kliknę na naturalnej szarości jest ok.
Ja nie używam żadnych ustawień Auto. Nie po to robię w rawach, żeby zamiast softu aparatu soft komputerowy za mnie decydował jak ma zdjęcie wyglądać. Jeżeli "odrawiam" zdjęcia, które nie muszą być dopieszczone to pracuję partiami podobnych pod względem naświetlenia i WB. Obrabiam pierwsze, resztę synchronizuję itd. Aż tak dużo czasu to nie zajmuje a efekty duuużo lepsze niż na jakiś tam Auto. Chyba, że robisz zdjęcia zawsze na tej samej sali, w tym samym kościele i w identycznych warunkach oświetleniowych.
Panowie gdzie w LR ustawić jako profil wyjściowy kolorów ten, który mam ustawiony w puszcze? Będę wdzięczny za informację.
allxages
Z tego co się orientuję to w przypadku Aperture 3 praca na osobnych kanałach jest jak najbardziej możliwa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niechcemisie,
dla plików TIFF, JPEG, PSD Lightroom używa profilu kolorów który jest ustawiony w aparacie użytkownika do wyświetlania zdjęcia, histogramu, itp. Do pracy w module "Develop" Lightroom przyjmuje szerszą przestrzeń kolorów - ProPhoto RGB.
I tu ważna uwaga : jeżeli zdjęcie pozbawione jest informacji o użytym profilu Lightroom przyjmuje, że użyty został profil sRGB - dlatego też można się spodziewać różnic w wyświetlanych kolorach na monitorze w tym przypadku.
Ok dzięki. Generalnie korzystam tylko z RAWa a import kolorów z puszki ułatwiłby mi późniejszą obróbkę.
Tak. To akurat jest możliwe. Dodatkowo, z tego co czytam to mój główny aparat najlepiej radzi sobie z kolorami w Aperture.
Ale...
1 - używam aktualnie 4 aparatów cyfrowych i, mimo że główny akurat lepiej spisałby się w Aperture, to pozostałe niekoniecznie. A osobno obrabiać tu i tu to nie ma sensu
2 - czytając np. to porównanie (http://www.twin-pixels.com/raw-proce...dxo-lightroom/) wychodzi z mojego, że Lr ogólnie jest dużo lepszy jednak (szumy, ogólnie kolorystyka, ostrość)
No nic, w wolnej chwilii zainstaluje Aperture i coś popatrzę.
W/g ich informacji póki co brak wsparcia dla Microsoft Windows XP. tylko vista lub Siódemka :) To się niektórzy zdenerwują...
I jeszcze jedna uwaga - nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale nie ma możliwości importu/ konwersji katalogów z wersji 1,2 lub 3. Póki co beta obsługuje tylko swój własny format.