hehe i to pisze osoba która jako jedyna w tym całym wątku dostała od moderatorów ostrzezenie za mówiac delikatnie naganne słownictwo :) Niektorzy nie maja za grosz godnosći ;)Cytat:
Komentarz do postow zbedny, nie wystarczyl by maly banik na ip?
Wersja do druku
hehe i to pisze osoba która jako jedyna w tym całym wątku dostała od moderatorów ostrzezenie za mówiac delikatnie naganne słownictwo :) Niektorzy nie maja za grosz godnosći ;)Cytat:
Komentarz do postow zbedny, nie wystarczyl by maly banik na ip?
Wasze pretensje do canika są jak żal impotenta na to że w mieście są burdele bo z nich nie korzysta a jednak mu przeszkadzają tak samo wy niby ma u was ignora niby go nie czytacie a jednak wam przeszkadza wiec nie wiem kto tu troluje Canik czy wy :) Jeżeli uważacie że pisze bez sensu to po prostu nie zaglądacie na ten wątek i pozamiatane ...
Moim zdaniem to on w dużym stopniu ma racje a wy nie umiecie czytać ,napisał wielokrotnie że 40D wedle jego opinii jest pod pewnymi względami lepszy bardziej uniwersalny niż 5D ..ale nie przeczytałem nigdzie ze 5D nadaje się na śmietnik ...Czytacie jego posty przez pryzmat walki z nim dlatego ciągle się spieracie . Dla mnie jasne jest ze 40D i 5D (nie mam żadnego jeszcze ale jestem w trakcie wyboru ) to dwa bardzo dobre sprzęty jednak moim zdaniem lepszy będzie 40D zaznaczam dla mnie będzie lepszy po prostu nie mam jeszcze własnego studio więc chyba na 5D jest jeszcze trochę za wcześnie więc wydaje mi się że 40D będzie dla mnie bardziej uniwersalny i da mi więcej radości z fotografowania zawłaszcza w plenerze .Szybkość jaką reprezentuje 40D po moich przykrych doświadczeniach z R1 też bardzo mi odpowiada jest wiele argumentów za 40D które przedstawił canik i które biorę pod uwagę przy niedługim zakupie, również różnica cenowa tych puszek jest wystarczająca na zakup średniej klasy obiektywu ...Moja rada dla was jest taka(chociaż może mi nie wypada bo jestem tu nowy) nie spierajcie się o to czy canik jest trolem czy nie ale przedstawcie swoje argumenty 40D Vs 5D bo chyba o to tu chodzi
popieram w całej rozciągłości :)Cytat:
.Moja rada dla was jest taka(chociaż może mi nie wypada bo jestem tu nowy) nie spierajcie się o to czy canik jest trolem czy nie ale przedstawcie swoje argumenty 40D Vs 5D bo chyba o to tu chodzi
privilege moim zdaniem świetnie podsumowałeś całą to dyskusję.Osobiscie wydaje mi sie ze pewnym ludziom trudno pogodzić sie z faktami i tyle - i nie wynika to tylko z ich niewiedzy..niestety.
Trzeba sobie zadać proste pytanie przed zakupem którejkolwiek z tych puszek - czy bardziej mi sie przyda jako amatorowi FF i prawie 13 milionów pkseli czy owe "wodotryski"(ktore w rzeczywistosci sa jak najbardziej uzyteczne) w 40d i czy jakakolwiek różnica będzie widoczna na zdjęciach typu - standardowe odbitki(ale nie tylko) lub po ich umieszczeniu w internecie nie zapominajac przy tym ze do 5d wciaz trzeba by doplacic ponad 4000 zł...że nie wspomne już o szkłach :)
To ze ktos kupi 5d nie znaczy ze zacznie robic lepsze zdjecia nawet jakosciowo bez odpowiedniego zaplecza i szkieł a tego gratis z puszka sie nie dostaje :) I tu sie rodzi pytanie czy ta różnica w cenie jest opłacalna w stosunku do 40d - moim zdaniem i jak zauwazylem nie tylko bo wiele osob jednak kupuje 40d - NIE :)
Powiem tak: dla mojego kumpla wystarczajaca jakośc zdjęć jest z jego Canona S3. Dla mnie ta jego jakośc jest nie do przyjęcia ale to jego zdjecia, jego potrzeby i tyle. Jeden woli żone drugi teściową :mrgreen: i już.
mówisz teściowa droższa... ;)Cytat:
Jeden woli żone drugi teściową i już.
Canik.,
Piszesz wszedzie, ze amator na malej odbitce nie zauwazy roznicy miedzy 40D a 5D, cena o 4000 nizsza.
To tenze amator nie zauwazy tymbardziej roznicy miedzy 20D a 40D na rzeczonej malej odbitce. Takoz ten amator nie potrzebuje 6kl/s i wszystkich czujnikow krzyzowych, telewizora, etc.
Ergo. Amator, ktory kupi 40D robi zle, bo 20D albowet 400D "styknie" jak to Ty ladnie nazywasz. Ile kasy zaoszczedzone patrzac na ceny :P
Marcin
no własnie problem polega na tym ze 5d ma slabsze parametry w pewnych kwestiach od 40d natomiast w drugą stronę patrząc nic przed 40d nie ma lepszych jak np. 20d czy tez 400d..a róznica w cenie 5d do 40d jest zupełnie nieadekwatna biorąc pod uwage 40d i chocby 400d :) 40d to nowosc 5d juz nie a mimo to straszy ceną jak jakis hipper ultra aparat ktorym nie jest...dostrzegasz juz blad w swoim rozumowaniu? :)Cytat:
Amator, ktory kupi 40D robi zle, bo 20D albowet 400D "styknie" jak to Ty ladnie nazywasz. Ile kasy zaoszczedzone patrzac na ceny
Właśnie ja jestem takim amatorem :) i dla mnie różnica cenowa pomiędzy 40D vs 5D jest znaczna jednak tu mam nowszy aparat za mniejsza cenę i podobną jakość zdjęć ,jednak różnica pomiędzy 20D lub 400D Vs 40D jest o tyle istotna że cenowo nie jest to już wartość na przykład nowego szkła do zestawu a dostajemy jednak nowszy szybszy udoskonalony sprzęt ...ważne żeby wybrać złoty środek dla mnie wydaje się że jest nim 40D ...Po jakimś czasie kiedy kupiłem R1 okazało się ze stosunek ceny do jakości w tym egzemplarzu to finansowa porażka firmy sony dlatego zrezygnowano z produkcji :) był to jeden z nielicznych przykładów kiedy klient dostawał coś co wydawało się być więcej warte niż za to płacił mam nadzieję że przytrafi mi się to po raz kolejny z firmą Canon ;)