5D2, ale jak juz wczesniej wspomnialem, warunki oswietleniowe byly ekstremalne.. w sumie mniej wiecej takie jak na sali weselnej gdzie glownym oswietleniem sa niewielkie zyrandole i ogolnie panuje polmrok
Wersja do druku
Ciekawe, czy na 40d albo 50d byłoby znacząco szybciej?
nie byly by , bo niby czemu...
Panowie - jeżeli dla kogoś tak jak dla mnie 50 to podstawowa ogniskowa (starej daty ze mnie grzyb;) to do wycierania na ślubach nie ma alternatywy pod względem wykonania jak 50L. (zresztą to samo tyczy się innych ogniskowych)
Z nową piątką sprawuje się ok - robię nim 60-70% reportażu. Oczywiście przy pracy na f1,2-1,8 jest z 20-30 % odpadów, na starej piątce było znacznie gorzej - mowa o trudniejszych warunkach na sali. Pracuję zawsze na ONE SHOT więc opóźnienie piątki nie jest bez znaczenia.
85L miałem od kolegi na kilka godzin - jest nieco wolniejszy od 50L, większe problemy z trafieniem, ale do spokojnych białych misiów daje radę. Mogę porównać ze 135 - ten jest na pewno szybszy od w.w.
Robiłem też 50L na 1Dmk3 test na ulicy, z serwo - 15/15 strzałów bardzo ostrych - "model" szedł dość szybko w moim kierunku, piątka nie dała rady wcale w tej sytuacji.
No i ja miałem okazję :) wczoraj porównać 50L do 85L na starej piątce - jestem mile zaskoczony pracą i obrazkiem 50tki - af trochę szybszy i pewniejszy, bokeh niewiele ustępuje większej L.
Sprawdziłem 85L na 50d w trybie servo - trafił wszystkie, na 5d o takim wyniku można pomarzyć.
hmm a ja miałem okazje protestować 50 mm 1.4 sigmy i tez jestem pozytywnie zaskoczony jej praca, focilem w trudnych warunkach oświetleniowych i jestem zadowolony zarówno z AF jak i obrazka jaki daje to szkiełko
Poprzepinałem z ciekawości szkła z 5II i 1DIV. Wyczuwalne różnice widzę na dłuższych stałkach i co ciekawe 70-200/2.8 IS (kręciłem pierścieniem przez cały zakres i pozwalałem ustawić). Mimo wszystko to nie jest jakiś problem w stylu "być czy mieć". Pomijam shutter lag, tutaj różnica jest kolosalna.