Jest aż tak źle? Pytam bo potrzebuję tego aparatu jako kamery filmowej i miałem duże nadzieje z nowym firmware.
Wersja do druku
Cichy - możesz wrzucić stary soft 1.2.4 (chyba tak się zwał) na jakiś upload ?
rozumiem, że po wgraniu na kartę pamięci uptade a raczej downgrade robi się normalnie jak aktualizacja softu ?
Niech ktos zrobi porownanie z 7D, zrobilem tylko jeden krotki test i chyba faktycznie 24p to 30fps wycinajacy klatki. Jaki jest najdluzszy czas w 7D przy 24p?
dvcam - ja też kupiłem 5d mkII głownie jako "kamerę"
moim zdaniem ten tryb 24p tak ma .. teraz już wiem dlaczego 7D prześwietlał tak obraz a 5D mkII zachowywał się dosłownie idealnie.
zauważyłem też, że ten stary tryb 30p był bardziej płynny niż obecny 30p NTSC ... chyba, że tylko mi się wydaje, nie wiem ... może to przez to, że miałem czas na testy tylko przy słabych warunkach oświetleniowych, jutro będę miał nowe szkło, więc postaram się przetestować stary oraz nowy soft i dam znać na forum :)
MateuszG to mnie rozumiesz. Obrazek z 5D II bardzo mi odpowiada ale jeśli mam mieć problemy z nowym postem pozostaje chyba jedynie 7D :( Co myślisz, bo mam poważny dylemat.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
problemy z nowym firmware (napisałem postem)
poczekaj chwilę ...
ogólnie 7D sam w sobie już minimalnie przepala obraz (nie jest to bardzo widoczne ale jednak) w końcu zasługą pełnej klatki jest to, że sprawuje się idealnie ;)
jak pisałem .. przetestują jutro jeszcze raz ten nowy soft i napiszę czy te 24p do czegoś się nadaje, byłem posiadaczem D90 który nagrywał w 720p i 24p, nagrałem nim kilka klipów oraz teledysk, więc mam jako takie porównanie, choć na pierwszy rzut oka 24p w 5D mkII na pewno nie jest gorsze od 24p w 7D
1. u mnie obraz z tv/monitora nie migocze na 24p.
2. rolling shutter jest prawdopodobnie zależny od ilości fps'ów. nie jestem pewien, ale mniej więcej wychodzi tak:
30p 100%
24p 125%
60p 50%
czyli 25% większy rolling shutter w 24p
nie jestem pewien, bo nie mam 60p w 5d
kolega bartheq - na swoim profilu w flickr'erze zrobił krótki test, (jakość marna, widać, że ostra konwersja ale przynajmniej coś widać)
24p
http://www.flickr.com/photos/bartheq/4437213835/
25p
http://www.flickr.com/photos/bartheq/4437216073/
30p
http://www.flickr.com/photos/bartheq/4437218307/
Poczekam. Chociaż Philip Bloom na http://philipbloom.co.uk/2010/03/15/24p/ jest zadowolony z 24p ale to oprócz artysty człowiek "przedsiębiorstwo".
Wrocilem do poprzedniej wersji i znowu mam ladny plynny i nie przeswietlony obraz :)
jarek
byl tylko automat - źle bo nie można nic ustawić, dołożono tryby manulane - źle bo body teraz prześwietla.
:shock:
Wreszcie można wykorzystać dobrdziejstwo trybu "kinowego" 24p, wg mnie tylko na plus.
W Polsce wszyscy zawsze nie zadowoleni... to samo się dzieje przy premierze nowej lustrzanki. Marudzą i narzekają, a później i tak kupują.
Co za pieprzenie:oops: Nie ma "że zawsze w Polsce", że na zachodzie to inaczej, że w "normalnym demokratycznym państwie" itd., to bzdura do kwadratu.
Mylisz krytyczne nastawienie, z bezpodstawnym narzekaniem.
I masz typowo polskie jechanie na Polskę.
Mam tego po prostu dosyć.
Teraz wejdź na dpreview i zobacz co tam, zresztą nie polacy, myślą o tym updacie...
A on topic, fw jest do poprawy, bug z audio jest ewidentny
ustawiłem M 1/50 f4 iso1250 na 24p , 30p i różnicy w naświetleniu nie widać
Zrobiłem szybki test: dwa sekundowe filmiki na 24p i 30p. ten sam kadr. żadnych różnic na histogramie. Identyczna ekspozycja.
Witam, niestety moj 5D Mark II czasami nie ustawia ostrosci i mam wrazenie ze to przez nowy firmware, mimo to ze na obiektywie jest AF ON, po nacisnieciu spustu nie ustawia, slychac tylko IS, swiatlomierz tez dziala , a AF nie, to przechodzi , mozna powiedziec ze to pojawia sie sporadycznie, mozna tez powiedziec ze tak sie dzieje ( chociaz nie zawsze) po wlaczeniu LV do filmowania. Dzis wgrany i to sie pojawilo, wczesniej od nowosci bylo ok. Serwis? Moze da sie powr. do poprzedniego firmware? Jak? Moze Wam sie tak tez zdazylo i to po wgraniu nowego FW, to by potwierdzilo przynajmniej ze to jego wina, szczerze to nowy aparat wolalabym ominac serwis.
Pozdrawiam
Po wgraniu poprzedniego FW wszystko jest ok. Czekam tylko na potwierdzenie od innych ze u nich tez tak sie dzialo, to bylo by potwierdzenie ze nowy FW jest do d.... (czego oczywiscie nikomu nie zycze).
Witam
Nic takiego nie zauważyłem. Sprawdziłeś z różnymi obiektywami?
A jednak z nowym Firmware jest cos nie tak. Znalazłem taką adnotacje:
http://www.usa.canon.com/app/pdf/5dmarkII_203popup.pdf
Czekamy na nową wersje.
W sumie to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.
Firmie kolejny raz udało się zbłaźnić.
Głupie pytanie ale można dorwać gdzieś starsze wersje oprogramowania i co one zmieniały?
To co nie sprawdzili tego przed opublikowaniem ?
Po co? Od tego są użytkownicy rotfl
Ja zaktualizowałem chociaż sam nie wiem po co :roll:
Zawsze robię aktualizacje każdego oprogramowania z zasady i pierwszy raz się przewiozłem.
Teraz poczekam na aktualizację do aktualizacji, pocieszam się, że po szumie w sieci pewnie długo to nie potrwa.
Userzy, ktorzy mieli problem z nowym firmware i zglosza to do Canona, dostana na emaila jako pierwsi i wylacznie exclusive poprawione FW z bonusowo 720/60 - tylko dla nich (jako rekompensata straconych nerw) ;)
kolejna wtopa Canona niby nowy FW oznaczone wysoko bo 2.x.x i co ?? z bledami ...
i coz to za bledy.. brak dzwieku przy kreceniu w opcjach C? faktycznie tragedia :lol:
Tu nie chodzi o jakość błędu bo równie dobrze mogłaby to być literówka w menu.. chodzi o wizerunek firmy i jakość oferowanego materiału a z tym u C ostatnio nienajlepiej
wystarczy wspomnieć problemy z 1D mkIII i "ambitne" odpowiedzi ze strony N, "N can what C cannot ;) " czy jakoś tak.
Uwazam ze to detal ktory w zaden sposob nie wplynie na sprzedaz firmy - popatrz lepiej na Toyote.. ich blad kosztuje miliardy dolarow i narazil firme na utrate klientow.. a nie cos takiego jak w Canonie ;)
Dyskusję na temat płynności obrazu w trybie 24p (klatek/sek) oraz budowy projektorów kinowych wydzieliłem tu: :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=60624
Dla zainteresowanych: na stronie canona jest już poprawka 2.0.4.
Aparat już wrócił z serwisu, wg pana przyjmującego sprzęt naprawiono/wymieniono? układ zasilania, który padł.
+naprawiono aparat w czasie krótszym, niż 24 godziny
- mały zgrzyt, przy okazji ktoś uszkodził klapkę od baterii (odłamał kawałeczek), warto od razu obejrzeć aparat po odbiorze. Ale uznano mi to i powiedziano, że gdy nadjedzie taka klapka, to mi wymienią ją w ramach gwarancji:), a więc wygląda na to, że +.
Awaria nie miała nic wspólnego z pracą w deszcz, śnieg, et c.
to już*oficjalnie potwierdzone przez Canona, że firmware 2.0.3 jest niesprawny:
Important Update Information for Firmware Update Version 2.0.3
Thank you for using Canon products.
We have learned that some users of the Canon EOS 5D Mark II digital SLR camera are experiencing issues with Firmware Update Version 2.0.3.
We are working on a new firmware update to address these phenomena, which will be available soon. If you have not registered your EOS 5D Mark II, please register so we will be able to notify you via e-mail when future firmware updates become available for download.
Canon always strives to provide the highest quality products to our customers. We sincerely apologize for any inconvenience these phenomena may have caused. We appreciate your kind patronage and support.
Official Link: http://www.usa.canon.com/consumer/co...categoryid=139
EOS 5D Mark II Firmware Update Version 2.0.4 jest dostępna pod adresem:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html
zastanawiające jest to że u mnie tego błędu w 2.0.3 nie było O_O
dźwięk na manual w C1 mi się zarejestrował...
wow, ależ mnie szczęście spotkało ;) :D
Jest juz poprawiona wersja 04. Ktos chetny do testow? :)
jarek
Czekamy na odpowiedź usera Wyspa Bahama. Wgląda na to, że nowy firmware testuje od rana.
dzisiaj zrobilem jedno zdjecie to testowe samochodu ale zabij mnie , nie wiem ktora wersja .
na ogol nigdy nie wprowadzam najnowszych wersji firmware.
Lata mi to.
nigdy nie stwierdzilem , w jakimkolwiek urzadzeniu - cokolwiek by to bylo zeby jakos radykalnie poprawilo sie dzialanie.
przewaznie jakies incydentalne niezauwazalne drobiazgi.
A traci sie jedynie czas na wczytywanie.
Nie wiem czemu tym razem wczytalem to 2.03 ?
bez sensu , ale skoro niby nie dziala to wczytalem nastepne.
Mysle ze to byla ostatnia wersja jaka wczytalem- nie zamierzam sam siebie nakrecac nic nie dajacymi w praktyce kolejnymi wersjami.
mnie wystarcza jasny obraz w duzym celowniku , dzialajaca migawka , przyslona , swiatlomierz , jasny obiektyw i co najwazniejsze potrzebne sa checi do robienia zdjec - bez tego ni hu hu:-D
Widzisz a ja czekałem na tryb 24p :)
Czy ktoś już ma 2.0.4 ?
Jakieś testy może ?
Canon zawiesił 2.0.3 i przyznał , że jest dużo błędów ...
pozdr
Tak się składa, że mam corollę z 2007 (ta z grupy ryzyka) i byłem sprawdzić w ASO, nie mam tego problemu z pedalem gazu, o którym rozpisują się media :)
Zapewniam, że kolejne auto, to też będzie toyota, tak jak kolejne body to też będzie canon :)
Jeden z użytkowników z USA napisał do Canona w sprawie 720p @ 60 fps:
Cytat:
I emailed Canon in the time between 2.0.3 and 2.0.4 being released, asking them to pretty please add 720p60 to the 5D2, and they responded with this:
Thank you for contacting Canon product support. We value you as a Canon
customer and appreciate the opportunity to assist you with the EOS 5D
Mark II.
We have forwarded your suggestion to add 720p at 60 fps support through
our Customer Feedback process. This process allows us to capture
important feedback from our customers. As we constantly strive to
improve our products, suggestions are vital to our continued success.
If you know of other 5D Mark II owners that want to shoot at 720p at
60fps I encourage you to tell them to contact us. The more feedback we
get to add a specific feature the more likely we are to make it
available.
We appreciate you taking the time to share your comments with us.
Please let us know if we can be of any further assistance with your 5D
Mark II.
This must be known about already, but now more than ever is the best time to email them and request 720p60! They said it themselves, they're way more likely to add it if more people ask for it. Maybe throw in a little word for sensor windowing? haha.
GET EMAILING!
http://www.usa.canon.com/consumer/co...t&fcategoryid=
Czyli krótko mówiąc to może nie być koniec updatów na 5d mkII. Teraz na forum cinema5d jest akcja i wszyscy piszą do Canona z prośbami.
Sam napisałem choć nie jestem ze stanów.
ktos napisal dla jaj lancuszek dotyczacy 60p a reszta to lyknela :lol:
Ale tutaj skutki będą co najmniej neutralne.