I zrobią to tak, żeby żaden Wasia nie przywrócił tej możliwości? ;-)
zdRAWki
Wersja do druku
Wracając do megapikseli to ten wyścig najprawdopodobniej będzie trwał nadal, bo wymusza aktualizację szklarni i zmniejsza atrakcyjność starszych szkiełek, krążących na rynku wtórnym. A i producenci dysków, procesorów i kart graficznych mają w tym swój zysk :-)
A swoją drogą to nie rozumiem dlaczego nie mogą dać wszystkich 45 punktów krzyżowych, tylko tak po trochu dodają..
Jak widać planowaniem premier u Canona zajmuje się jakaś kobitka, która sztukę uwodzenia opanowała do perfekcji. Czekając na kolejne "subtelne" premiery użytkownik się wkręca, rojąc sobie że jest coraz bliżej upragnionego celu. Gdyby dostał wszystko na raz szybko by się znudził :-D
To może zbyt mocno powiedziane, ale jeśli info z optycznych "Ma też pojawić się nowsza wersja EF-S 60 f/2.8 Macro wyposażona w stabilizację. " potwierdzi się, to trzeba przyznać, że będzie to spora aberracja ;)
Dla cropa brakuje podstawowych jasnych stałek EF-S 16, 20, 30 mm, a oni chcą wypuszczać nową wersję skądinąd bardzo dobrego obiektywu, ale przeznaczonego dla wąskiego grona odbiorców? Po jakie licho poprawiać coś co jest bardzo diobre. Nasuwają sie dwa przypuszczenia - albo jest za dobry i trzeba zepsuć, albo trzeba podnieść cenę. Ten drugi wariant wydaje się mocno prawdopodobny. Canon wyraźnie pnie się do góry z cenami przy okazji wprowadzania wersji II swoich obiektywów.
Po pierwsze to info nie jest z optycznych tylko canonrumors, po drugie jeśli rzeczywiście wyjdzie update 60-tki z IS to ciekawe jak je wycenią: Tamron 60/2 kosztuje już $514 a obecny ef-s 60 $392.
Podobno 18 MPx zostanie jeszcze z nami na trochę więc ja bym widział 18-55 IS II jako następny ef-s update plus odpowiedź na Nikkora 35/1.8DX - rewelacyjnej stałki za dwie $tówki. Z zoomów chciałbym zooma f/2, mógłby by być krótki, bo i 17-55 jest za krótki także ;)
Wąskie grono odbiorców: wraz ze wzrostem MPx rola szkieł macro będzie wzrastać w kropie i imho macro będą "wygryzać" szkła typu "jasna pięćdziesiątka" bo te szkła czy inne, pierwsze eos-stałki, otwarte, po prostu przestaną się wyrabiać, pomińmy zniekształcenia ;)
Makro pozwala na żyletkę przy otwartej dziurze, w zamian tracimy światło i ładne rozmycie oraz szybkość autofokusa, ale zyskujemy dwa szkła w jednym, np. Tamron T60/2m jest tego idealnym przykładem.
Jeśli odświeżać ef-s macro to zrobić 60/2.0 IS za $850 i zostawić stare za $400 by nie robić sprzedaży Tamronowi - $515, niby f/2, ale z silnikiem od Ziła.
to, ze Nikon klepie pierdylion jednakowych lensow makro na przemian z wszelkimi odmianami, wariacjami i dewiacjami standardowego zooma 18-(x)xx nie oznacza, ze i Canon to musi robic :) akurat jedno makro do cropa to juz az nadto
tak jak pisze G3: nowy kit 18-55 IS II i tani sloik EF-S 35/1.8 to najpilniejsze potrzeby do cropa. a do FF na moje oko najpilniej brak 17-40 mkII.
Tak, to oczywiście tylko powtórzona plotka. Jeśli okaże się prawdziwa, to obstawiam, że tanio nie będzie...
18-55 IS I jest moim zdaniem aż niebezpiecznie ;) dobry. O czymś w rodzaju 35/1.8 słychać juz od roku i nic :(
Sam chętnie używam EF-S 60/2.8 do fotek (bynajmniej nie macro) przy dobrym świetle. Powód jest prozaiczny - brak dla EF-S jasnej stałki 50 mm tej klasy (zarówno jeśli chodzi o szeroko pojętą jakość optyczną, jak i AF i w sumie równiez budowę). Bardzo, ale to bardzo, brakuje dla EF-S szerszych i jaśniejszych stałek o podobnej do ef-s/60 jakości i konstrukcji. Problem w tym, że brakuje "tyko" użytkownikom. Najwyraźniej "księgowym" Canona brakuje czegoś innego, stąd absurdalby wręcz z punktu widzenia użytkowników pomysł odświeżania nowego obiektywu i pozostawienia starych bez zmian, ma pewne cechy prawdopodobieństwa. Po tym jak pojawił się niczym królik z kapelusza 70-200/2.8 IS II (oczywiście wraz prognozowaną wysoką ceną), chyba nic już mnie nie zdziwi...
Moim zdaniem ten obiektyw ma szansę pojawić się w wersji II. Powodem jest stosunkowo atrakcyjna (dla użytkownika ;) ) cena. W tej chwili 17-40/4 L z pokrowcem i osłoną jest tańszy niż goły EF-S 10-22. To raczej niedopuszczalne z punktu widzenia "księgowych". Oczywiście wersja II naprawi to karygodne zaniedbanie. ;)
:mrgreen::lol:
Jeśli się pokaże to pewnie na tej zasadzie jak 18-55 non IS II, czyli... znajdź choć jeden szczegół różniący te dwa obiektywy.
Brak takiego szkła to wielkie zaniedbanie / granie w bambuko* ze strony Canona. Lepsza jednak byłaby ogniskowa w okolicach 31 - 32 mm, bo z 35-tki na APC-C naszego kochanego producenta wychodzi coś w okolicach Heliosa.Cytat:
....i tani sloik EF-S 35/1.8 to najpilniejsze potrzeby do cropa.
Wątpię, na pierwszy ogień pójdzie raczej 24-70/2.8. Podstawową zaletą 17-40 jest to że jest jedną z dwóch najtańszych eLek. Nowy, aby utrzymać sprzedaż, mógłby być droższy o 100 - 200 $ więc po cholerę im go robić ?Cytat:
a do FF na moje oko najpilniej brak 17-40 mkII.
*niepotrzebne skreślić :mrgreen:
wlasnie ostatnim zdaniem sobie odpowiedzialas.
EF-S 35/1.8 = 500 PLN
EF 35/1.8 = 2000 PLN. i jeszcze musialby byc dostatecznie podly w rogach, zeby nie zjesc Canonowi sprzedazy 35/1.4. a taki to juz jest 35/2 :)
bedzie jeden szczegol: tablice rozdzielczosci przy 24 Mpix nadchodzacego 550D. a wlasnie o to chodzi z taka premiera :lol:
trafne spostrzezenie. Canon ostatnio odswieza L-zoomy f/2.8. chociaz nie wiem czy zaryzykuja zmiane 24-70, ktory sie sprzedaje
z punktu widzenia Canona to niekoniecznie jest zaleta :D
moja analiza: lepsze 17-40 sprzedawaloby wiecej 5D. 100~150$ wyzsza cena pozytywnie by wplynela na ksiegowych Canona i jego dealerow.
ale nie upieram sie. moze faktycznie za wczesnie na ten lens.
Rzeczywiste czy oficjalne ? Testy robione na jednej sztuce czy jako wypadkowa wyników dla kilkudziesięciu losowo wybranych sztuk ?
Fakt, ale mogą mu na przykład dodać ISCytat:
trafne spostrzezenie. Canon ostatnio odswieza L-zoomy f/2.8. chociaz nie wiem czy zaryzykuja zmiane 24-70, ktory sie sprzedaje
Ten lens jest na rynku głónie po to aby ludzie nie kupowali Tamronów 17-35 ew 16-35 Mk I z drugiej ręki. W sumie jedyne czego mu brakowało to powtarzalność egzemplarzy (trafiały się ponoć i takie z bąbelkami w soczewkach) na początku produkcji ale tu Canon sobie poradził i na sztuki produkowane w późniejszych latach nie było już tyle narzekań.Cytat:
z punktu widzenia Canona to niekoniecznie jest zaleta :D
moja analiza: lepsze 17-40 sprzedawaloby wiecej 5D. 100~150$ wyzsza cena pozytywnie by wplynela na ksiegowych Canona i jego dealerow.
ale nie upieram sie. moze faktycznie za wczesnie na ten lens.
35 1.8 USM na FF w cenie ~1800 zł mialby szanse byc najczesniej kupowanym szklem w systemie Canona
to czy Canonowi by sie oplacalo takowe zrobic to juz nie mam pojecia,
szkoda ze Sigma nie zrobiła 35mm 1.4 HSM na FF
cena czyni cuda?
EOS 9D - revamp 5D classic - [Kaziu mode=0n] Yes, yes, yes
plasticzana FF, Digic IV, AF- stary z Rebeli, plus ficzery typu LV...
to wszystko w pudełku Rebela - there you go - takie M9 od Canona ;)
500D MK II - spec podniesiona do D90, obracany AMOLED
DiGICV testbed (in-cam lateral CA correction, distortion correction, and, if it gets finished on time, 3 levels of software AA filtering – mild, standard, high)
2000D = 450D
EOS Szkła 2010:
ef-s 30/1.8
ef-s 60/2.8 hIS
ef-s 10-22/4.0
ef 14-24/2.8
ef 24-70/f2.8 IS
ef 35-70/2.0 - Jarek, masz czym drażnić kolegów z 14-24 w torbie ;)
ef 50/1.4 II
telasy MkII
flash: 700EX :shock: - podobno 100 sztuk zamówiła ekipa montująca scenę na AC/DC :mrgreen:
Komentarz:
za dużo szczegółów jak na CR1, imho to jest to samo źródło co doniosło światu o "12-24L" (NL) w czasach debiutu 40D. Bardzo głęboka analiza tematu.
Ktoś może powiedzieć za dużo szkieł... Nikon w lutym! ma pokazać dwa zoomy i trzy stałki, wsio FX.
500D MK II - dzięki Nikon
2000D - dzięki Nikon - to będzie hicior, AF z f/2.8 krzyżak, pewnie w double kicie za $500
30/1.8 - mambę mam i ja :mrgreen:
60/2.8 hIS -> Tammy sorki, ale wiesz...
35-70/2 - nic nie powiem :mrgreen:
700EX - oby nie ogór wielkości 580x2
Teraz to i szerszeń Jarkowi nie podskoczy :)
Zabawy ciąg dalszy: stawiamy prognozy cenowe szkieł.
ef-s 30/1.8 - $250, bo szerszy, w ciągu roku $200
ef-s 60/2.8 hIS - $600,
ef-s 10-22/4 - $800
ef 14-24 - $2300
ef 24-70IS - $2000
ef 35-70/2 - $2500
ef 50/1.4 II - $700
700EX - $600
telasy: mentowal, melissę i glicerynę raz poproszę :mrgreen:
Dla kogo? Jako trzeci zgłaszam się do odbioru :D Proszę powiedzcie, że to prawda, a wstrzymam się z zakupem obecnej wersji...
Swoją drogą. ludzie z Canona muszą mieć niezły ubaw, jeśli przeglądają takie watki jak ten :-P
Ale jaja, CR usunął ten wpis. THX Nikon, you the best... the rest!
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=34229402
5D@24p już... w lutym.
Po to
A na poważnie: zapytaj weselnych; zakres idealny pod ślub, imho szkło z bardzo wąskim targetem
Mówimy o 35-70? No tak, ale ten kto kupi 35-70 to nie kupi nowego 24-70IS. 35 to jednak troche wasko. Oczywiscie fajny tandem 16-35II + 35-70 albo nawet 24II + 35-70, ale R&D na 24-70II + 35-70 to za duży koszt, zeby sie zwrocilo, bo oba szkla maja ten sam target. co gorsza, oba będą CIĘŻKIE.
No właśnie nie. 24-70 IS znajdzie się u każdego eL zoomiarza. 35-70/2 już nie.
24-70 to nieporównywalnie większy target. Jedno jest pewne: cenę będą miały podobną.
Zresztą zapytajmy targetu: koleżanki i koledzy weselni. Kto nie chciał by mieć takiego zooma, na tą chwilę załóżmy, że waży tyle co 24-70 i jest równie dyszlowaty.
patrzac pod katem wykorzystania profesjonalnego to do niczego sie taki 35-70 2.0 nie nadaje,
dla reportera pracujacego za 1D jest albo za wąskie, albo za krotko (sport),
zdecydowanie ciekawszym zakresem bylby 24-50 2.0 albo 50-100 2.0 albo 70-135 2.0 (tego kupowal bym od razu, ale ma na niego zadnych szans)
Mogą być nawet 3 walizki. Byle było ostre, AC przeżyjemy.
Jak wypuszczą, to Ci pokażę po co :mrgreen:
Właśnie.. bo mam nadzieję, że WIESZ a nie tylko chciałbyś.. Jak tego szkła nie wypuszczą, to ja do Ciebie przyjadę... 8-)
Ta premiera była oczywista od dawna - miał być z mkIV ale nie wiem czemu wstrzymali.
IMHO są na to zerowe szanse.
I też będziesz miał tam gratisowe mydło :lol:.
Pewien jesteś ;)8-).