Alfa (A900) w konwulsjach przy 6400 umiera :lol:
Wersja do druku
Ja chyba nie jestem tak wybredny AF mi nie przeszkadza działam na środkowym . Mój największy dylemat to większe ISO w Kościołach . Jeśli 1600 jest na poziomie ISO 640 /800 z mojej 30-tki to na wiosnę go biorę. Starego 5D nie chce bo ma ten sam kiepski LCD który niestety kłamie tym co wyświetla ( jeśli jest ustawiony w połowie to zdjęcia są nie doświetlone o 1 …trzeba ten LCD niestety o 1 kreskę w dół …coś za mała regulacja no i praca w na dworze … g.uzik tu widać… w MKII powinno być lepiej . Nie jestem fanatykiem i woziłbym Nikona D700 fajny jest …ale jakoś dziwne się z nim czuje
(menu mi się nie podoba …już troszkę ciężkawy ..kręci w inną strone ..
( Echch te nawyki z Canona )
Ok. wszystko spoko …dało by się nauczyć ale gdzie ISO 100 ? do studia i na słonko ?
Najlepszy wątek do marudzenia…
PS. Samochód mi nawalił :}
Nowy 5D w Chinach od dwóch dni jest już dostępny w
sprzedaży detalicznej
- Tak gadacie i gadacie o tych fotoaparatach....
- Może byście pogadali o ****ch?
- Ten 5dmkII jest do **** ;-)
ehhh taki stary dowcip mi się przypomniał... :-)
sven, nie wiem, czy to była sarkastyczna odzywka do MMM czy rzeczywiście planujesz taki zakup. Jeśli to drugie, to zapytam nieśmiało o losy Twojego 1D MkIII - czy zostawiasz go do reporterki czy wchodzisz całkowicie w 5D MkII? Pytam w kontekście toczącej się w innym miejscu dyskusji pt. "co do reporterki: 1D MkIII czy 5D MkII?"
Tak nawiasem to drogo wychodzi w US, 8300 według dzisiejszego kursu kantorowego :/
Czyli 11.000 zł u nas?
No niestety wygląda na to, że cena nie będzie na początku zachęcająca.
Jak cena każdego sprzętu w dniu premiery. I tydzień później i miesiąc później jak i pół roku później. Sprzęt przez cały czas tanieje więc cena na premierze będzie tak samo "zachęcająca" jak i pół roku po premierze - biorąc pod uwagę, że za 1.5 roku będzie kosztował połowę tego co w dniu premiery :)
Poza tym bardzo drogie Eur/Usd powoduje jeszcze gorsze relacje - tylko nie wiadomo, czy wkrótce będą waluty tańsze czy może jeszcze droższe...
D3 11500zł, D700 6300zł.
Mam tylko nadzieję, że dla wielu rachunek ekonomiczny będzie ważniejszy, niż 'pęd za nowością' i w obecnej cenie, nowa piąteczka, zbyt długo się nie będzie sprzedawać...
No ale tak bez ironii. Co lepszego ma 5D2 od D700?
Znalazłem trzy rzeczy:
- wizjer 98% vs 95%
- natywne ISO100 vs ISO200
- bagnet EF dla tych co nie mogą żyć bez 35L, 24L i 70-200/4 (IS).
Większość pozostałych rzeczy a w szczególności AF, fps, ergonomia, możliwości konfiguracji i dostosowanie do własnych potrzeb i dużo niższa cena są po stronie D700.
Co do matrycy to jeszcze za wcześnie żeby się definitywnie wypowiadać. Z tego co na razie widać to ani ilością szumu, ani ostrością 5D2 nie grzeszy. Kolorystyka z D700 jest kontrowersyjna dla tych, którzy przyzwyczaili się do Canona ale z NEFem D700 dużo można zrobić.
Jak ktoś jeszcze coś widzi w czym 5D2 jest lepsze to niech dopisze, mi nic nie przychodzi do głowy.
Oczywiście tak. Jak najbardziej. Na nic nam cena w dolarach czy euro , skoro musimy te waluty kupić za coraz słabsze złotówki... chyba, że ktoś ma ten luksus zarabiania w walucie wspólnotowej ;)
Tak jak przed dwoma miesiącami wszystkim oczekującym mogłem śmiało mówić cenę 7500zl tak dziś... kompletnie nie mam pojęcia. Euro zdrożało o ponad 20% ale też i producent zrewidował ceny po znacznych obniżkach Nikona. Dlatego ceny będziemy mogli podać dopiero wtedy, kiedy bedziemy mieli te korpusy w rękach - a to już "za parę dni, za dni parę" :D
Tylko jakie to ma znaczenie dla kogoś kto nie ma ochoty się przesiadać? Te rozważania jak najbardziej miałyby sens gdyby D700 miał bagnet EF. A jest to o tyle ważne, że nowa piątka nie jest sprzętem stricte na wejście w system. Raczej dla bardziej zaawansowancyh, którzy już coś mają.
Zresztą dla "głodnych" takich porównań na pewno taki wątek powstanie 8) /*.
/* - wolę nawet nie myśleć co się tam będzie działo :D
jasne, że kupie. jedną puszke teraz a drugą w lutym po targach w stanach o ile nie pojawi sie 3d. a 1d mk III zostaje, bo to najlepsza puszka jaką miałem do tej pory i ją lubie :-)
po 80.000 klikach nic sie nie odkleja nic nie wypada, na jednym aku robi 5000 fotek itd itd.
W USA jutro u dystrybutorów.
http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-9318-9765
Mały bonusik dla onanistów i nie onanistów. Dla zwolenników 5D Mark II i jego przeciwników. Z ciekawości sprawdziłem jak wygląda forsowane ISO na 5D. Tutaj przykład ISO 12800:
Resample do 6MP:
http://mnow.ovh.org/all/1600_3EV_6MP.jpg
i Crop 1:1
http://mnow.ovh.org/all/1600_3EV_crop2.jpg
Pozdrawiam
Panowie luft, marbo i ewentualni wszyscy naśladownicy - pomyślcie zanim coś napiszecie... Dopóki wątek dryfuje dookoła pełnoklatkowego Canona to jeszcze OK ale porównanie AF 40D a 50D? Pytanie o LCD? No bez jaj...
Jest takie powiedzenie "jak Cię widzą, tak Cie piszą" . Naprawdę chcecie być postrzegani i uważani za leni czy głupków, którzy bez namysłu byle gdzie walą swoje pytania?
Pytanie retoryczne - proszę nie odpisywać, stawiam je ku przestrodze innym.
Za tak niedopasowane pytania świadczące o nieroztropności czy lenistwie graniczącym z głupotą będziemy dość surowo klapsy wymierzać :!: :evil:
A kolega Thunder niech nie rozwala forum wielgachnymi obrazkami - zamieniłem na linki.
A koledze myst więcej wiary w moderatorów życzę i/lub większej sprawności w używaniu tego przycisku:
Na ebayu juz mozna kupowac. Tylko cena troche chora.
jarek
nie, Jacek, robisz blad myslowy. nie potrzebujesz Mpx tylko pierdyliona punktow AF i fps-ow. naprawde. jesli jeszcze Ci sie wydawalo, ze jest inaczej, to przeczytaj watek od poczatku (powodzenia!) i odejda Cie watpliwosci, by wylaczac sie z choru lamentujacego nad brakiem D700 z bagnetem i galkami Canona. jedyna sluszna linia partii glosi, ze Mpix sa fe, filmiki dla kretynow, a dobrobyt naszego narodu i realizacje planu 5-letniego w 3 lata zapewnia tylko i wylacznie czujniki AF, fps-y i zprane z szumow ISO 12800. nie rob tu, prosze, za element wywrotowy! :mrgreen:
A ja cały czas wracam myślą do nie tak dawnych czasów analogowych, kiedy maksymalne ISO, dostępne szaremu człowieczkowi to było 6400. Ziarno jak groch, bez koloru, ale i tak Ci co używali cieszyli się że dało się zrobić jakiekolwiek zdjęcia :-)
Cóż apetyt rośnie w miarę jedzenia, do czego prowadzi nadmierny to wiadomo ;-)
Jestem na kupnie d700, ale przez jakiś czas zastanawiałem się nad piątką (starą lub nową). Co zauważyłem. Oba 6400 używalne (przy odrobinie pracy nad obrazkiem), dodam, że szum mi nie przeszkadza (nadal pracuję na d70s i z powodzeniem używam iso 1600, a wiadomo jak szumi). Kolor. Rzecz subiektywna. W post-processingu uzyskam to co chcę. Niewątpliwie boli brak jasnych stałek w systemie nikona. Tu wam zazdroszczę.
Pozdro.
Przydałoby się, żeby - gdy nowy 5D faktycznie zostanie przetestowany przez użytkowników forum - zamknąć w cholerę ten wątek i otworzyć nowy, gdzie będą prawdziwe "pierwsze wrażenia", a nie przemyślenia na temat UFO. Nie wyobrażam sobie przeszukiwania tego tasiemca w poszukiwaniu sensownych informacji...
Kolejne RAWki z 5D MKII
http://idisk.mac.com/rob_martin-Public?view=web
Z tych zdjęć widzę jedno trzeba będzie zmienić pasek po zakupie. :) za bardzo świeci
powiem szczerze ze te dwadzielscia iles MB to juz jest duzy minus tych rawow. Jak mysle ze przynosilem ze slubu 12-16gb to teraz moge to spokojnie podwoic....
A to zaczyna byc problem dyskowy, choc wiem ze dyski TB staja sie coraz tansze...
kolejne sample http://www.pbase.com/lecter/2008_nov_5d_mark_ii_samples
Jeśli komuś przeszkadza to ma przecież do wyboru w czym problem :)
Image sizes (RAW) *
• 5616 x 3744 (21.0 MP)
• 3861 x 2574 (10.0 MP)
• 2784 x 1856 (5.2 MP)
W komentarzach sampli od Spoon-a bylo cos takiego: http://planet5d.dyndns.org/~wikiuser...p/Mkii_samples
http://www.pbase.com/lecter/image/106257522
może ktoś mi powie co to niby jest ??:shock: