sklep rcs2 kraków
Wersja do druku
sklep rcs2 kraków
No to raczej P. Gut ma pojęcie jak to zrobić dobrze. Ino niepotrzebne jest mieszanie jaskrawością. Jeśli zmienia się oświetlenie to należy dążyć do jego stabilizacji a nie przestawiać monitora. To źle robi na percepcję.
A zdjęcia są zapisywane jako 8-bitowa szarość, czy RGB? Jeśli to pierwsze, to ma Pan przyczynę.
w cs5 mam ustawione tak:
ustawienia kolorów: sRGB ICE61966-2.1
konwertuj do profilu: sRGB ICE61966-2.1
w Obraz->Tryb-> mam zaznaczone RGB i 8 bitów na kanał
a jak mam już zapisane zdjęcie to w cs wyświetla się: nazwazdjęcia.jpg (RGB/8)
Proszę pokazać przykładowe zdjęcie: biuro@mastiff.pl
Różnica wynika najprawdopodobniej z laptopów ustawionych na wysokie poziomy jaskrawości.
Zakres 80-120cd odpowiada statystycznej jaskrawości odbitki oglądanej w średnim i jasnym oświetleniu dziennym w pomieszczeniach mieszkalnych i biurowych.
Laptopy/iPhone ustawione na 100% jaskrawość dają zwykle 200-300cd - stąd różnica w odbiorze zdjęć.
zgada się, tylko problem w tym, że klienci raczej nie zwracają na to uwagi i nikt nie wpadnie to na żeby przyciemnić ekran. Laptop - fakt rozświetlony, a iphone na jakieś 60%
Dziękuję za zdjęcie. Koszula jest prześwietlona lub na granicy - 240-255. Nic dziwnego że na jakimkolwiek jaśniejszym ekranie będzie mocno widoczne wypalenie. Poza tym zdjęcie nie ma profilu sRGB.
przesłałem jeszcze jedno zdjecie, widocznie tamto źle kliknąłem i źle zapisałem.
ale na moim necu zdjecie wyglada dobrze, nie widać żeby biel była az tak jasna.
to czyli mam się po prostu do tego przyzwyczaić ? ew. obrabiać troszke ciemniej na necu?
iPhone przy ustawieniu 60% jasności daje ~200cd/m^2, nie ma cudów - obraz będzie wyglądał na nim zupełnie inaczej, niż na odbitce czy na NECzku skalibrowanym tak, by wyglądał jak odbitka.
Zainstaluj oprogramowanie NEC MultiProfiler i ustaw tryb wysokiej jaskrawości - wtedy uzyskasz wizualną zgodność z iPhonem, laptopem ustawionym na 100% i innymi spawarkami.
Wciąż nie ma profilu.
Koszula jest jasna, mankiet miejscami przepalony. Bez zmian w stosunku do poprzedniego.
P. Marcin dobrze mówi. Robi Pan za jasne zdjęcie, które na jaśniejszym ekranie, być może z pogiętą w "S" charakterystyką jasności, może wypalać światła.