Dzięki bardzo.:)
Wersja do druku
Dzięki bardzo.:)
Czy jest możliwość wywołania zdjęć z automatu? Jak domtej pory sobie z tym nie poradziłem. Powiedzmy pierwszą fotkę ustawiam expozycję na auto i wb tez. Teraz kopiuję ustawienia do reszty zdjęć i kupa. Kolejne fotki nie ustawia na auto tone tylko daje im wartości z pierwszej fotki.
Trochę zbyt lakonicznie opisałeś swój workflow, stąd moje pytanie - powiedz mi, proszę, czy do opisanej procedury używasz funkcji Copy Settings (CTRL+SHIFT+C oraz CTRL+SHIFT+V) ? Czy może jakoś inaczej podchodzisz do tego zagadnienia?
Jeżeli używasz Copy Settings, to w oknie dialogowym nie zaznaczasz opcji przy White Balance oraz Exposure - wszystkie inne parametry, które zostaną zaznaczone Lightroom zastosuje do kolejnych zdjęć.
Pytanie do prosów :D
Czy da się w jakiś sposób (bezpośrednio chyba nie) modyfikować krzywą na poszczególnych kanałach RGB?
Zrób sobie kolego w module Develop preseta. Na jednym z rawów ustaw WB Auto i Auto Tone. Potem utwórz preseta, w którym tylko te ustawienia będą kopiowane. Możesz potem z tymi ustawieniami wczytywać rawy do LR albo ustawić na jednym i synchronizować. U mnie działa.
Pozdrawiam.
Lightroom operuje ciut inaczej na krzywych niż Photoshop, stąd brak wsparcia dla tego typu opracji.
Gdzieś czytałem, że w wersji 4 Adobe ma umożliwić pracę na osobnych kanałach, tylko jakoś nie bardzo w to wierzę... Lightroom nie ma na celu zastąpienia PS, więc pewnie to tylko plotka.
A co ma korekcja na krzywych do retuszu, bo na retuszu to się nie znam wcale, a korekcja na kanałach kojarzy mi się z ustawieniem kolorów jednak?
A OK. Prawie nie spałem od 2 dni i źle przeczytałem Twój post.
Swoją drogą, wiadomo coś kiedy LR4 można się spodziewać?