Re: Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Ale serio? Wymienione wszystkie bebechy w środku, przysłona i niby ma robić ostre zdjęcia? Po takiej akcji potrzebne jest justowanie optyki itp. Głowę dam, że albo ma zmieniony zakres i np. nie ostrzy na nieskończoność, albo będzie mydło. Czy Was naprawdę kręci kupowanie złomu? Niedawno ktoś inny chciał kupować inny złom.
To już tu masz za podobną cenę 2 letnie szkło w stanie idealnym Sigma 85 mm 1.4 https://allegrolokalnie.pl/oferta/ob...x-dg-hsm-canon
Poza tym posłuchaj @Bangi, bo słusznie radzi Ci kupić używanego Canona EF 85 1.8 za 800 zł (sprzedać go zawsze dasz rade, bo ja od razu miałem pełno chętnych na jego zakup :)
3 załącznik(ów)
Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
155. Najlepsze w secie 1-155 ;) Kadr, światło, obróbka, subtelność, niewymuszona poza modelki - wszystko zagrało.
Mi najbardziej przeszkadzają te odbicia (chyba oświetlenia) na meblach w okolicy głowy na 155 i 156, ale kadry mi się podobają.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Mi najbardziej przeszkadzają te odbicia (chyba oświetlenia) na meblach w okolicy głowy na 155 i 156, ale kadry mi się podobają.
To odbicie octy z gridem... szczerze mnie się to podoba [emoji16].
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
155. Najlepsze w secie 1-155 ;) Kadr, światło, obróbka, subtelność, niewymuszona poza modelki - wszystko zagrało.
Dzięki... też chyba uważam tak jak ty[emoji846]
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
156 najlepsze. Ogólnie widać postęp. Działaj dalej.
Stary, ale z tym nic nie wnoszącym meblem na pierwszym planie to przegiąłeś. Zastanów się co ma być na zdjęciu ważne i na tym się skupiaj. Dodatki w postaci tyłu blatu( który zajmuje pól zdjęcia ) na którym absolutnie się nic nie dzieje, nic nie wnoszą do zdjęcia !!!! i tworzą bzdurny pierwszy plan za którym kryje się coś ładnego. 155 gra. Fajne ciepłe przyjemne. Reszta lipa i na każdym skóra ma inny odcień.
Oczywiście klasycznie pogoniłeś/zepchnąłeś twarz blisko krawędzi zdjęcia przez co zdjęcie rozjeżdża się jeszcze bardziej.
Generalnie widać progres, ale wyrabiasz sobie złe nawyki moim zdaniem. Uciekaj od tego puki czas. Skup naukę na złotym podziale!
2 załącznik(ów)
@robertskc7 racja z tym blatem, nie wpadłem na to żeby to przykadrowac.
Ad 156.
Załącznik 5780
Ad157
Załącznik 5781
Przyłączam się że najlepsze, takie naturalne, szczególnie dłonie nie są wreszcie w jakichś wymyślnych pozach.