W Warszawie nie obciąłbyś głowy pannie ze zdjęcia 484?
Wersja do druku
W Warszawie nie obciąłbyś głowy pannie ze zdjęcia 484?
Symbolizm, mój drogi, symbolizm. Uniwersalność zdjęcia. Fota z twarzą do gazety mogłoby nie pójść.
To krój od tyłu. Pójdą wszystkie.
Micles przejdź z ilości na jakość!!
na pewno się Tobie opłaci! Wszak mistrzowie najczęściej obwoływani są takimi po jednym super strzale. Więc pracuj nad sobą. Przeglądaj katalogi odwiedzaj wystawy, czytaj, duzo czytaj nie tylko Fakt. Jesteś młody (to nic, że cyniczny ) masz czas. nie wszystko na raz!
ahahahaha koń ninja! ahahaaha
troche luzu, nie traktujmy wszystkiego super-powaznie..
Pierwsze Twoje repo ktore mi sie podoba :D
Dokladnie druga czesc - "uczestnicy". Jest kilka fajnych kadrow.
474 tez jest dobre, a nawet chyba rozciagnieta glowa konia z prawej pomaga temu zdjeciu :)
Pewnie ze moznaby lepiej i mozna sie poprzyczepiac od brudu na matrycy do tego za paznokciem, ale bez jaj.. Etatowi malkontenci maja chyba za duzo czasu przed swietami ;D
Zacząłem więcej kombinować z różnorodnością i poza tymi standardowymi czasami wpadnie też coś niestandardowego.Będę mówił, i to cały czas. W zeszłym roku na tej imprezie doliczyłem się jednego lecącego jajka. W tym roku leciały tylko werbalne ataki. Łooo, ale się dzieje. A w Wawie to już taki przedsmak światowych zadym można uzyskać ;P
To zapraszam do Ladka Zdroju, studenci ostatnio mocno sie zdenerwowali na podniesienie oplat :D
micles, nie porównuj Poznania do Warszawy bo sama osobiście cię kopnę, nie powiem gdzie.
Tylko w kraju Ryżego phłemieła takie marsze mogą mieć miejsce. AVE Ryży!
Prosze juz dalej nie trolowac i nie ciagnac temtow szpitalno-zdrowotnych.
Kulega wie co to plamkowanie czb zdjec?
...
Łk 23,34.
Zdecydowanie jestem fanem tego wątku. ;-)
PKP przed świętami
(22.12.2010, ~16:00 - 18:00)
Mówcie sobie co chcecie, ale teraz zdjęcia wybrane są starannie, ułożone w spójną historię (przynajmniej na początku :D) i raczej z żadnego bym nie zrezygnował nawet pod przymusem.
486.
487.
488.
489.
490.
491.
492.
493.
494.
495.
496.
497.
498.
499.
500.
Nawet nawet...
Dobry reportaż.
W końcu dobra selekcja zdjęć :-)
Teraz mi się podoba. Moim zdaniem ostatni reportaż jest dobry. Opowiada historię, jest dynamika czasu i miejsca! (czasami krytyka się przydaje;)
Aż stęskniłem się za polską rzeczywistością :)
nie zachłyśnij się, ale zrobiłeś bardzo dobry reportaż.
Trochę mu jednak w moich oczach brakuje. Nie ma dobrego wsiadania do pociągu, nie ma tłoku w pociągu, a to wszystko za sprawą tego, że de facto nie było tłoku w ten dzień :D Pewnie wszyscy jechali dzień przed Wigilią, ale ja nie mogłem zostać. Pod koniec lekki nieład... No ale czułem, że wam się spodoba ;P
W stosunku do ostatnich zdjęć pewnei z całego roku to to jest całkiem OK. Kilka miclesowych placków jak np. 494 musiało się pojawić, brakuje rzeczywiście czegoś w końcówce + ogólnei jest za dużo zdjęć, skrócłbym całość o jakies 3-4 zdjęcia. Np 492 jest pomysł, ale moment zły. 490 to jednak też miclesowy placek. 486 lepiej skadrowane...
Swoją drogą te w EXIFie z 50mm to jest prawdziwe 50mm? Bo jak dla mnei to jest zdecydowanie szerzej co sugeruje choćby masakryczna dystorsja.
Bez dandeliona. Zróbcie sobie zdjęcie bez przykręconego obiektywu - 50mm! Zróbcie sobie zdjęcie z przystawioną do bagnetu szklanką - 50mm! WOW!
Allxages, micles robił to zdjęcie szklanką :) Łał!
A ja mam mocno mieszane uczucia. Wcale się tak nie różnie od reszty tutaj. (oprócz fashion week :P )
- Pierwsze 3 - super! otwarcie, kolejność. Chociaż akurat pn.-śr. byłem na dworcu 4razy i naprawdę można było uchwycić dużo większy ruch pod tablicą! Tu kiepsko również pod kątem tego co chciałeś przedstawić.
- 489 ta ręka na jego twarzy naprawdę mocno nie gra. A tu na pewno miałeś dużo czasu żeby to ujęcie dopracować. Zmarnowana szansa.
- 490,91,92 bez sensu, zupełnie nie w temacie PKP przed świętami Chociaż 92ma największy potencjał. Np. szerzej i pokazanie dużej kolejki, albo niezadowolenia w niej stojących, albo jakieś małej awantury w tym miejscu.
- 493 ok, fajne
- 494 - łaaał kibel, na dworcu, super ale znowu co się to ma do tematu PKP przed świętami
- 495 - ok fajnie złapane. Ale może lekko dłuższy czas? Żeby pokazać większą różnicę między dziadkiem a młodym?
- 496 coś nie gra. Za dużo prawej, za mało bagaży i ludzi? Pociąg w tle albo rozmyty albo go nie ma? Nie wiem coś nie tak, konkretnie nie mogę się określić :-P
- 497,98 - owszem fajne ale źle umiejscowione. 97 dałbym na przedostatnie a 98 przed dziadkiem (przyspieszenie, pokazanie pośpiechu kobiety i kontrastowe zwolnienie akcji dziadkiem)
- 499 naprawdę fajne, coś w sobie ma. 500 może być(dziwne kolory). Ale co najważniejsze to brak dobrego zakończenia. Jest dobrze skonstruowany początek. Jakby zmienić środek można ułożyć ładną akcję, ale brak niestety końca.
Ogólnie po Twojemu. Za dużo, nie do końca przemyślane, zrobione za szybko i nie dokończone. Chociaż na pewno całościowo lepiej!
Pozdro :-D
No ja byłem wtedy kiedy byłem i ludzi było tyle ile widać na zdjęciu. Dorysowywać nie będę :D Jakbym mógł jechać dzień później, to bym pojechał, ale badania w Bdg już i tak o dzień przełożyłem i przy kolejnej zmianie panie w rejestracji mogłyby nie wytrzymać :DWiem. No bo miałem w głowie taki kadr z tablicą a pod nią z miliardem ludzi, ale żadną ogniskową i z żadnego miejsca nie szło tego dobrze zrobić, bo ludzi centralnie pod tablicą nie było w ogóle :DWybieraj :
489b.
489c.
Ja wybrałem z ręką i koniec kropka :D
Czekanie na stojąco z lapem? Imo dobre. Ze strzałką się zgodzę, bo urzekła mnie prostotą i jakimś takim przyjemnym odbiorem, nie umiem tego opisać ;P 492 pokazuje bezradność informatora - nie patrzy nawet w tego swojego kompa, nie patrzy na człowieka tylko gdzieś na wprost. I łokieć zgięty tak jak do wstawania...
Prezenty, prezenty :D
Obaj by się rozmazali :p Dobrze by było jakbym złapał moment w którym dziadek naciera w moją stronę, a ktoś szybki idzie w bok "wychodząc już ze schodów", ale no nie udało się.Też nie wiem, ale nie chciałem robić 35tką, bo chyba byłoby nudniej.1/30 2.8 3200 i ztcp to +2EV w LR - jak widać warto robić foty nawet w najtrudniejszych warunkach :DWiem, miałem plan zakończyć jakąś krzywą miną człowieka męczącego się w pociągu, no ale nic nie było.Uwierz, że chciałbym tam dłużej posiedzieć :D
No to Ciekawe, że na zdjęciach innych przeszkadza Ci jeden włos wygięty w prawo zamiast w lewo (albo w prawo ale o 20stopni za dużo :-P )
A w swoich nie przeszkadza Ci ręka zasłaniająca pół twarzy głównego obiektu? :roll: 489c dużo lepsze tylko dokadrować i zgasić białą torebkę (nic trudnego)
IMO nic nadzwyczajnego, poza tym kadr bez sensu(po co ta lewa strona? Jesteś pracownikiem działu marketingu Coca-Cola company? Ciekawe by było jakby sobie tego lapka (w sumie to raczej netbooka :-P )właśnie oblewał Coca-Colą kupioną w tym automacie), żadnych ciekawych emocji przy ogladaniu(oprócz nudy :-P )
Strzałka zwraca uwagę na kobietę która potem tej uwagi nie może "utrzymać". Nawet nie bo idziesz za strzałką, kończy się zdjęcie i wtedy dopiero szukając czy coś przegapiłeś, myślisz "może to o tą kobietę chodzi?" Poza tym co mam sobie pomyśleć? Że ta pani jest tą kasą czy co? Źle idzie? Kupiła właśnie bilet? - No to gratuluję, że potrafi :-P Nadal jaki ma to związek z PKP przed świętami?
Pan na 92 wcale mi się nie kojarzy z bezradnością. Kompa prawie nie widać(przez kadr i jakąś kartkę na nim). Patrzy nie wiadomo gdzie i po co. Jak by na linii jego wzroku była jakaś wściekła albo zakłopotana twarz pasażera to owszem. (o to mi chodziło w kontekście małej awantury) Wstaje? Dla mnie raczej drapie się po tyłku z nudów, że nie ma co robić. Zupełnie nie w klimacie tego do czego ten repo się miał odnosić.
A kokardka gdzie?? :mrgreen:
Widzę, że się nie udało:-P Chociaż nie mogę uwierzyć, że nie dało się jednak choć trochę zwiększyć czas. Szkoda. To też jest ok, ale mogło być wiele lepiej. A ja wiem. Jak zwykle bez sensu tak szeroko. Znowu idziesz za wzrokiem i nic. Jakby dać szerzej i patrzyli by się na tablicę wtedy ok. A tak totalnie bez sensu. A 35raczej nie dodała by nudy. nuda pozostała by tak samo duża :-P
Z ostatnim jak najbardziej się zgodzę ;-)
Skoro wiesz to nie lepiej zaczekać z publikacją? Będziesz przecież jeszcze jechał za parę dni. Może wtedy byś coś złapał? A przecież nikt by nie wiedział.
Przyjechać i spędzić tam jeszcze kilka h żeby dopracować materiał.
Masz rację, mogłem to lepiej zakończyć, nawet przy tych zdjęciach co mam.
Stare odgrzewańce - pojedyncze strzały ze spacerku po Warszawie :
501.
502.
503.
504.
505.
506.
507.
508.
509.
Mi sie podoba :) PKP rzadzi!
501 - mogłeś wyczyścić pomniczek z guano
502 - co to za śmieci w prawym dolnym rogu na trawniku? poza tym zdjęcie jest krzywe, musisz poczytać o kadrowaniu
503 - takie sobie, nic nie mówi
504 - niepotrzebny cień osoby po prawej stronie
505 - o co chodzi?
506 - niepotrzebny budynek w prawym górnym rogu, znaki drogowe mogłeś obrócić frontem do klienta
507 - niepotrzebna osoba po lewej stronie za kwiatem
508 - fragment lampy po prawej stronie całkowicie zachwiał tym zdjęciem
509 - na co ustawiałeś ostrość?
Generalnie nie przyłożyłeś się, chyba że zdjęcia mają pokazywać owczy pęd stolicy i wszechogarniający bałagan.
Pracuj dalej i spróbuj selekcjonować zdjęcia, bo tych szkoda chyba pokazywać?
Photoshop CS7 mark MMVCLXXVIII i guano nie stanowi problemu!