Z pewnością, tylko po co. 5DII ma stosunkowo świeży firmware jak na Canon-a :)
Wersja do druku
Panowie,
Czy my rozmawiamy o tej samej puszcze i nowym firmwarze. Wgrałem nowe oprogramowanie. Owszem mogę nazywać pliku, mam GPS, autoiso 6400, ale nie widzę możliwości ustawienia zmiany czasu... Będę oczywiście szukał dalej, ale jakby co - chętnie przyjmę wskazówki
Thomason2005 bo nie ma takiej możliwośći w 7d tu chyba było porównanie do 5d III, który dopiero taką opcje posiada ja tak wywnioskowałem. Sam mam wgrane nowe oprogramowanie do 7d od samego początku jak tylko wyszło i takiej możliwości nie zauważyłem żeby w opcjach było, a nieukrywam że bardzo by się takie coś przydało
Jest gdzies instrukcja po polsku do tych nowosci?
Witajcie,
jakieś ewentualne negatywne odczucia po upie na 2.0? w sobotę i ja się tym zajmę :)
Pytanie - jak w praktyce na 7D wygląda szybkość zdjęć seryjnych? Czasami przy sportach motorowych potrzebuję pociągnąć serią.
Ile zdjęć w RAW zanim zapcha się bufor?
w serii zrobisz 27 rawów oczywiście na nowym firmware 2.0 i musisz mieć redukcje zakłóceń na wysokich iso włączona na słaby nie na mocny bo wtedy drastycznie spada seria do 4, ale to akurat Ci jest nie potrzebne bo sporty motorowe nie robi się w nocy czy na bardzo wysokich iso. Testowałem z kartą sandisk extreme cf 60 MB/s. A gdybyś chciał naraz robić raw+jpg to będzie w serii 17 zdjęć. Z ciekawości jeszcze zrobiłem test z kartą sandisk ultra 30 MB/s i wyszło dla samego raw 22 zdjęcia, a dla raw+jpg 17 zdjęć. Wszystko jak widzisz zależy od karty jaki ma transfer bo to później na nią z bufora jest zapis. Na youtube widziałem test z kartą transcend cf 600x, ale tylko dla samego jpg to wyszło coś w serii do zapchania bufora 150-160 zdjęć. Z testu można wywnioskować, że robiąc raw+jpg dla tych 2 różnych kart wyszło po tyle samo zdjęć czyli po 17. Pozdro
Bardzo dziękuję za info. Czasami zdarza mi się robić wieczorne/nocne auta, ale tam już nic nie pomoże. Jest ciemno i szybko. Trafienie z ew błyskiem czy odrobiną światła to nie lada fart. 95% sportu robię przy niskich ISO
Nie ma za co dziękować. Ja ten test robiłem na iso 800, a na iso 400 bufor pokazał 28 rawów. A tyle chyba nie robisz zdjęć naraz góra z 10-15 pewnie w serii. Karta by miała większy wpływ, ale na samego jpg, a tu jak widzisz nie jest tak źle pomiędzy tymi kartami. Testowałem te karty i zapis mają taki jak producent podaje. Karty powyżej transferu 60 MB/s obecnie nie posiadam bo można by sprawdzić czy wykona więcej raw, ale z tego co canon podawał dla nowego firmware nie będzie się dało wykonać jedynie dla jpg. Różnica będzie w szybszym zapisie z bufora na karte, a na tym nam zależy żeby mieć szybszy dostęp do robienia kolejnych zdjęć. Karta jest ważna tym bardziej jak masz czytnik na usb 3.0 to ją na maxa wykorzystasz przy zgrywaniu. No w nocnych nic nie pomoże. Tutaj masz porównanie stary firmware i nowy http://www.usa.canon.com/cusa/consum...rmware_compare.
Mnie więcej wyszło niż canonowi bo piszą o 25 rawach przy iso 100 i karta udma 6.
Staram się nie walić zbyt długimi seriami bo przeglądanie materiału po imprezie to dramat.
15-20 styknie na tyle by mieć zapas na wszelki wypadek.
Nowy firmware 2.0.3 jest do pobrania na stronach Canona.
Firmware version 2.0.3 incorporates the following fixes.
1. Fixes a phenomenon in which the camera stops working when the auto power off setting takes effect.
2. Fixes a phenomenon in which the maximum number of images that can be captured in a burst may be less than the actual number displayed in the viewfinder.
3. Corrects some errors in the message displayed on the LCD screen when saving RAW images developed in the camera (these errors do not appear in the Japanese and Korean language displays).
The fixes listed above are corrections for the phenomena experienced with firmware version 2.0.0. These phenomena will not occur in firmware version 1.2.5 or before.
Czyli od razu instalować te ostatnią?
Wysłane z mojego GT-I9000
Jak najbardziej.
No to trzeba wgrywać ten 2.0.3, bo w niedzielę na pierwszym większym fotografowaniu po wgraniu firmware'a 2.0.0, moja prawie trzyletnia siódemka skutecznie się powiesiła kilka razy. Mam nadzieję, że to tylko kwestia nowego softu, a nie wieku sprzętu, bo do tej pory nie dane mi było zaznać takich wątpliwych przyjemności.
Ja takich problemów nie miałem. Dla odmiany odniosłem wrażenie, że przy sofcie 2.0.0 zdjęcia były deczko niedoświetlone.
Na 2.0.0 niewiele robiłem, i to głownie we wnętrzach. Przy świetle zastanym. Nie mam porównania w takich samych warunkach, więc nie jestem tego pewien na 100%.
Problemów na 2.0.0 nie miałem żadnych ale skoro dali poprawkę to czemu nie :)
Niestety,moja 7 zawiesila sie po zainstalowaniu 2.0.3
--- Kolejny post ---
Dodam ze na 2.0.0 bylo ok.
Witam
Aktualizowałem z 1.2.5 do 2.0.3 od razu...zero problemów...:D
Magic Lantern Team ujawnił, że ich młody członek zespołu znalazł sposób i uruchomił ML na puszce EOS 7D :D
Zespół zapowiedział że działające ML dla EOS 7D pojawi się w najbliższym czasie, a obecnie trwają prace nad portingiem ML dla 7D.
Sczegółowe informacje, a także film z działania ML na 7D dostępne pod tym adresem
MagicLantern.fm - Magic Lantern on 7D ? YES !
No to trochę jaj z tym softem widzę, nas razie się wstrzymałem i chyba póki co wstrzymam, być może wyjdzie jeszcze jedna wersja tym razem z AutoISO, gdzie można ustawić min. czas otwarcia migawki ;)
Wysłane z mojego GT-I9000
U mnie nowy soft działa bez zarzutu póki co.
podobnie u mnie, jest oki
też nie mam problemów z nowym softem :) mam 2.0.0 i jest wszystko cacy :)
U mnie po wgraniu 2.0.0 też były zwiechy - po zmianie na 2.0.3 jest idealnie. Zresztą te uaktualnienie miało ten pojawiający się problem zlikwidować. 2.0.3 jest bezpieczne, można instalować - bufor zwiększony i to się czuje w akcji...
U mnie też po zmianie z 2.0.0 na 2.0.3 na razie odpukać - nic się nie wiesza. A aparat odmawiał współpracy nie w trakcie robienia samych zdjęć, tylko właśnie wtedy, gdy podnosiłem go do oka po dłuższej przerwie, co by potwierdzało problemy z wyjściem z trybu uśpienia.
Pojawiła się drugie wydanie Magic Lantern dla EOSa 7D. Co prawda jest to wciąż wersja Alpha i zawiera dosyć sporo błędów, to jednak posiada na obecną chwilę dużą ilość działających funkcji, o których do tej pory można było tylko pomarzyć ;)
Magic Lantern for 7D alpha 2
Widzę dużo dla filmowców - co jest ciekawego dla tylko fotografujących - tak z praktycznej strony.
Z tego co czytałem najważniejsze nowe ficzery to mozliwość robienia HDRów oraz interwałometr. Ehhh skoro ten sprzęt ma takie możliwości a rozbija się to tylko o oprogramowanie to muszę przyznać, że Canon wali sobie w bambuko sztucznie okrawając sprzęt z przyjemnych dodatków. Tiaaaaa wiem, biznes is biznes.
Żeby tylko takie ;) oprogramowaniem można wiele zmienić, tak jak elektroniczna poziomica w puszkach, które tego nie mają czy mikroregulacja AF. Na razie nie mamy do tego dostępu.
Co do mikroregulacji, można by nawet ją zrobić w zależności od ogniskowej, puszka przecież wie jaka ogniskowa jest ustawiona. A wartość można w tle w tym czasie zmienić.
troszkę odbiegnę od tematu ale nie chce zakładac nowego wątku. Posiadam od roku 7D na tej puszce posiadałem T17-50 2.8VC, sprzedałem z myślą zakupu czegoś z Lki i C, udało się zakupiłem 17-40 Lf4 ale... jak dla mnie jest za ciemny... sprzedałem go zostałem z samą puszką... i teraz nie mam pojęcia co mam zrobić, przez myśl przeszło mi by przerzucić się na 5dmk1/2 czyli FF!! ale też żal rozstawać mi się z 7d choć pod APS-C ciężko mi znaleźć normalny kitowy obiektyw do wesel, choć jestem tylko amatorem ale kilka wesel w roku zrobię, do tego foto uliczne no i sportowe dla rozrywki a więc 70-200 2.8L, teraz nie wiem czy zmieniać puszkę, jaki kit wybrać.... fundusz też nie pozwala mi na zakup nowych obiektywów i nawet żal mi troszkę 5,5 tys na 16-35 L.... tak więc ?!
co mam zrobić ?
Kupowanie 16-35 pod cropa żeby pracował jako zoom standardowy jest moim zdaniem takim sobie pomysłem. Dostajesz taki sobie zakres za duże pieniądze i do tego jakość wcale nie jest powalająca. Dotyczy to zresztą tak samo 17-40, choć ten jest przynajmniej dużo tańszy.
Po mojemu to musisz rozstrzygnąć przede wszystkim czy idziesz w kierunku FF, czy zostajesz przy cropie.
Jeśli jednak crop to może po prostu EF-S 17-55 2.8 IS USM? Szkło nie jest pancerne, ale tragedii też nie ma, a optycznie daje radę.
Pod FF za bardzo wyboru nie ma. Jeśli szkło 4.0 było za ciemne z uwagi na zbyt długie czasy to pozostaje Ci 24-70 2.8 L USM, ewentualnie zamienniki Tamrona lub Sigmy - ale jednego zamiennika się właśnie pozbyłeś - jeśli natomiast problemem była głębia ostrości to na FF 4.0 może okazać się akceptowalne.
Piszesz też o sporcie, pamiętaj że na FF (w szczególności na 5d mkI!) stracisz trochę zasięgu z 70-200, niby można cropować środek, ale crop x1.6 z 12MPix to co najwyżej na pocztówkę starczy.
Skoro pasuje Ci 7D (a przejście z 7D na 5D mkI to może być spory szok jeśli chodzi o AF i ogólną szybkość pracy, oraz LCD) to ja bym po prostu nie kombinował ze szkłami FF tylko kupił 17-55 2.8 IS USM.
Stanowczo f4 jest dla mnie za ciemne i nie do zaakceptowania.. choć na serio świetnie maluje kolorystycznie, do zastępczych obiektywów nie mam zamiaru wracać, 17-55 ciekawa opcja ale co do wesel to troszkę głośny AF, dylemat wielki a nie chce podejmować pochopnie decyzji no i stoję w miejscu bez aparatu.... co mi też się nie usmiecha :(
hmm jesli chodzi o mk1 to fakt, troszke by mnie ponioslo, bo zmienil bym na wolniejsza puszke a wiec mk2 w tej kwestii by pasowalo a do niego na pewno bym kupil 24-70 f2.8...
Nie wiem jaki AF ma C70-300 (było ich chyba zresztą z 10 wersji), ale akurat EF-S 17-55 2.8 IS USM to głośny na pewno nie jest. Zresztą żadne moje szkło z USM nie było głośne, owszem słychać jak ustawiają ostrość, ale bardziej to chyba jest szum przesuwanych soczewek niż odgłos silnika.
Miałeś 17-40, to 17-55 będzie podobnie głośny, tylko obudowa mniej pancerna.
Obejrzyj tego 17-55, w jakimś Fotojokerze powinien być dostępny.
A swoją drogą to jeśli poszedłbyś w 5D mkII + 24-105 4.0 IS USM to różnicę 1EV w szkle powinieneś z naddatkiem nadrobić wyższym użytecznym ISO, ale nie namawiam Cię jakoś specjalnie na taką zmianę, szczególnie że do sportu to 5dmkII jest IMHO gorszy od 7D. Dopiero mkIII mógłby być lepszy.
Jak długo 7D przerabia zdjęcie po 20, 25, 30 i 45 sekundowym naświetlaniu? Jak radzą sobie te dwa DIGIC IV procesory?
W moim starym aparacie drugie tyle czasu przetwarza je.
Hmmm mógłbym przysiąc, że gdzieś czytałem, że w nowych canonach zaraz po zakończeniu pojawia się zdjęcie na wyświetlaczu...
No i moim zdaniem właśnie podczas odszumiania do gadania ma moc procesora.
Jak włączone jest odszumianie przy długich czasach to trwa ono dokładnie drugie tyle ile robiona była fotka plus jakiś tam ułamek sekundy.
mam szybkie pytanie do użytkowników 7D.
gdy przełączycie aparat w tryb live view lub gdy nagrywacie film, to wasze body tez wydaje delikatny szum, jakby coś kręciło się w środku? w sumie głównie robię zdjęcia, ale z ciekawości chciałem nakręcić filmik i spostrzegłem ten dźwięk. nie wiem czy moja puszka jest trafiona czy ten tym tak ma.
będę wdzięczny za info.
pzdr.
Nigdy nie zauważyłem takiego efektu.