A Google gryzie ??
klik
Wersja do druku
A Google gryzie ??
klik
Coraz mocniej chodzi mi po głowie Nec PA271, dlatego prosiłbym tę - jeszcze - niewielką liczbę posiadaczy o mini-recenzje. Monitor będzie mi służył do obróbki filmów i zdjęć, a od czasu do czasu obejrzenia filmu HD czy zagrania ;)
Przesiadłbym się z Eizo S2231, więc ta mikro-plamka trochę mnie zastanawia, ale podejdę sobie do sklepu w Krakowie jak wrócę do kraju i sprawdzę jak to wygląda w rzeczywistości.
Z góry dzięki i pozdrawiam
Właśnie wpadl mi w ręce EIZO S1921 który podłączyłem jako drugi w systemie, kablem VGA i używam tylko do podglądu przy wywoływaniu fotek w LR. Czy powinienm zamienić kable jako że monitor główny jest podłączony przez DVI?
No przy 19" kiedy juz na DVI jest podpiety glowny to az takiej tragedii raczej nie bedzie Panie Tomaszu ;-)
a ja mam pytanie - mam w laptopie wyjście VGA i HDMI, nie ma DVI - czy można użyć przejściówki HDMI/DVI i czy wtedy będzie to lepsze połączenie NECa 2190UXi niż przez wyjście VGA?
Oczywiście że można. HDMI i DVI to jest praktycznie to samo, tylko inny wtyk/gniazdo.
no jak dwóch magików od monitorów pisze że można to lecę po kabel ;)
Woli ścisłości HDMI to nie obraz + dźwięk, a DVI to tylko sam obraz?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oba cyfrowo oczywiście.
HDMI to DVI+SPDIF. To drugie w monitorach oczywiście nie ma żadnego znaczenia.
Ja bym dodał, że HDMI to DVI + cyfrowy dźwięk + szyfrowanie HDCP, ale bardziej istotne jest to, że HDMI ma około dwukrotnie większą przepustowość niż DVI i dla rozdzielczości np. 2560x1600 wystarczy tylko jeden kabel.
Gadacie o prehistorii panowie. DisplayPort! DisplayPort! :D
Ostatnio użerając się ze sqviałymi maczkami doszedłem do wniosku, że jedynym powodem dla mnożenia bytów jest wyłącznie pazerna, zasraniutka chciwość - wszystko sprowadza się do kwestii odpowiedniego kabelka/przejściówki, natomiast do momentu, w którym chinle nie zarzucą takowymi rynku (o ile im się to opłaca i zarzucą), producenci grabią nas w rozbrajająco rozbujniczy sposób. Spróbujcie sobie kiedyś podłączyć 30-tkę do nowego Maciusia z p... miniDisplayPortem, pomiotem qvy i szatana...
oczywiście "rozbójniczy", sorki za ort.
Panie Marcinie, przecież widział Pan porządny kabel MiniDisplayPort<->DisplayPort niemieckiej produkcji za 30 zł. W sensie, ja go miałem jak kiedyś byłem u Pana ;-)
z mDP>DVI nie ma problemu, problem dlaczegoś pojawia się przy DualLink DVI. Ja wiem, że to kwestia czasu, na razie nie mam maciusia, więc mi to lata, ale jednak ilekroć mam z tym usrojstwem doczynienia, to dostaję pieniaczki - nikt mi nie powie, że w kimś, kto wprowadza 4 różne rodzaje wtyczek spełniających identyczną funkcję pozostała jeszcze elementarna przyzwoitość i resztki człowieczeństwa :D
Co najwyżej pozostała smykałka do biznesu ;-)
Byłem kilka dni temu na Weneckiej 12 i miałem możliwość obejrzenia kilku monitorów, czasu starczyło na s2243 , sx2262 i CG243 (nie mieli sx2462 który chciałem obejrzeć ze względu na matrycę IPS). Muszę przyznać, że wszystko to co pisał w tym wątku Tom01 i Czornyj się potwierdziło.
s2243 - w porównaniu do mojej Belinei 22" dużo lepiej, zarówno na ala' rzeźniku, jak i gradientach. Przykładowe zdjęcia wyglądają bardzo dobrze.
s2262 - widać poprawę w gradientach i rzeźniku (w stosunku do s2243), technik tłumaczy że to ta sama matryca, ale to nie ważne, bo istotna jest elektronika a ta jest całkiem inna. Wielkościowo 22" mi pasują, nawet muszę przyznać że stopka FlexStand bardziej mi odpowiada (schodzi max na dół), natomiast opisy palet w CS to faktycznie miniatury, trzeba to zobaczyć przed zakupem aby nie być rozczarowanym.
CG 243 - rozmawiamy o matrycach IPS , technik odpala ten monitor , włącza się Vista na desktopie i wyszukuje przykładowe zdjęcia - i ... widać jak na dłoni różnicę z matrycami PVA, nie potrafię tego opisać ale zdjęcia faktycznie wyglądają dużo lepiej. Rzeźnik i gradienty wprost idealne. Proszę o podłączenie pod ten sam desktop jednocześnie sx2262 i wyświetlamy zdjęcia na obu. Jest tam jedno zdjęcie, portret kobiety , ostrość ustawiona na jedno oko. Szczegóły, przejścia tonalne,, kolor skóry na CG miód malina, o dziwo na sx2262 wzdłużę lewego policzka jeden wielki zółtawy placek. Pan z Eizo trochę zmieszany, ten placek jest najmniej widoczny gdy patrzymy na prost, powiększa się znacznie gdy patrzymy pod innym kątem. Technik mówi, że to pewnie zła kalibracja... Przy okazji wymienia zalety i wady matryc IPS, np to że w cieniach widać na nich dużo mniej szczegółów niż na PVA, i faktycznie na tym portrecie w ciemnych częściach fryzury więcej widać na sx2262.
Kończymy pokaz, niestety czas goni, odpalam jeszcze pokaz slajdów (do tej pory oglądaliśmy klikając na miniatury w eksploratorze windows) i ... mam przyjemność oglądać "oczejebność" z czerwonymi twarzami włącznie. Pytam technika o co chodzi, on mówi że to przez skalowanie, gdy zdjęcie jest w normalnej swojej rozdzielczości jest ok, natomiast skalowane tak właśnie się zachowują (jakby gubiły profil). Pokaz slajdów leci, gradient masakra, rzeźnik świeci jak kolorowa tęcza.... Czy to oznacza, że na szerokogamutowacach nie można pokazu slajdów odpalać ??
Wychodzę z Alstora z jeszcze większym mętlikiem w głowie niż do niego wchodziłem :mrgreen:, bo zaczynam myśleć o matrycy IPS. Faktycznie czerń świeci, Pan z Eizo nawet wyłączył wszystkie światła a na dworze było pochmurno i miałem okazję w takich warunkach się temu przyjrzeć. Czarny kolor delikatnie świeci, ale gdy włączy się kolorowe zdjęcie, właściwie cokolwiek byle by nie czarną smołę nie jest tak źle. Bardziej rzuca się w oczy fakt, że pod kątem zaczynają się mocno przebarwiać narożniki (chyba widziałem srebrzenie i fiolet), ale znów widać to na czarnym tle, na fotach tak mocno to to nie wyłazi... No i siedząc na wprost tego nie widać.
Mam nadzieję , że komuś pomogę tymi wypocinami ;-)
CG243W to to samo co SX2462W (oczywiście z tą subtelną różnicą, że CG ma sprzętową kalibrację, osłonę i ColorNavigatora na pokładzie).
Oczojebność w środowisku bez zarządzania barwą jest naturalna, choć nie bardzo rozumiem, dlaczego rzeźnik świecił, bo nie miał prawa - musiało być coś zdrowo popieprzone w ustawieniach. Tym bardziej, że podgląd systemu Vista i 7 jest już zarządzany i powienien wyświetlać zdjęcia poprawnie.
na sx2262 było to samo. Tzn podgląd klikajac na zdjęcie w eksploratorze visty wygladało ok, ale juz uruchomienie pokazu slajdów powodowalo oczojebność.
Jeśli tak, to na pewno. Rzeźnik składa się z cieniutkich pasków w kolorach dopełniających, których jasność jest tak dobrana, że - jeśli monitor jest poprawnie skalibrowany do gamma 2,2 - dają wizualnie neutralną szarość. Jakiekolwiek przeskalowanie powoduje że są interpolowane, to oczywiście rozpieprza niezwykle subtelną równowagę tej konstrukcji.
To wychodzi na to, że pokaz slajdów pod windowsem aby wyświetlić zdjęcia w tym trybie musi je skalować. I wtedy wszystko szlag trafia. Czy to oznacza że w szerokogamutowcu nici z takiego oglądanie zdjęć?
Przesycone kolory nie są kwestią interpolacji, tylko braku zarządzania barwą w pokazie slajdów. Rozwiązanie:
1) używać czegoś, co potrafi zarządzać barwą podczas pokazów slajdów
2) kupić NEC PA241W, który wykorzystując 3D LUT jest w stanie przekalibrować się w tryb wiernej symulacji sRGB.
Nici z oglądania, ale tylko przeskalowanego rzeźnika. Rzeźnik to nie jest zwykła fotka czy gradient, tylko specjalnie spreparowany wzór, który się posypie w drobiazgi przy jakimkolwiek skalowaniu.
Zdjęcia wyglądają tak samo zarówno w skali 1:1 jak i przeskalowane do wielkości ekranu, oczywiście pod warunkiem wyświetlania przez aplikację zdolną do zarządzania barwą.
No właśnie. Jeśli zrobię założenie , że szukam nowego monitora 1900x1200 którego chciałbym skalibrować do sRGB i tak też używać na dzień dzisiejszy, ponieważ szerokigamut do niczego mi nie jest potrzebny. A z drugiej strony wiem, że AdobeRGB to przyszłość i w momencie gdy "dorosnę" do zarządzania kolorem chciałbym ambitniej podejść do wywoływania zdjęć... to chyba jedyny wybór na rynku. Poza oczywiście nec' 2490WUXi.
W Alstorze zapytałem, czy któryś z tych monitorów (eizo) może być kalibrowany pod sRGB i odpowiedź była , że nie. Że to tryb, który działa tylko z ustawieniami fabrycznymi.
quail odpowiedział co do slajdów. dodam jeszcze, że osobiście jakbym miał przygotowywać slajdy dla klienta to przygotowałbym je z góry przeskalowany i wyostrzone do zadanej rozdzielczości sladów, aby utrzymać najlepszą jakość obrazu.
A slajdy to chyba nawet LR potrafi pokazywać, a i ma obsługę zarządzania kolorem.
Kupowanie dobrego monitora, aby mu ścisnąć jajca, znaczy sie gamut do powierzchni sRGB to jak kupowanie ferrari zeby jezdzic nim do kosciola w niedziele. Moze lepiej najpierw "dorośnij" do zarządzania kolorami, a później kup monitor? Wyjdzie Ci lepiej na zdrowie. Zarządzanie jest trywialne proste, a cała magia ogranicza się do poczytania i oswojenia teorii przez jakieś 40 minut.
Do tego samego co każdy inny. Żeby sobie podłączyć myszkę, klawiaturę, cokolwiek.
Ja np. bardzo intensywnie używam tych dwóch portów w moim EIZO. Używam dwóch komputerów, ale mam jeden zestaw myszki/klawiatury, które podpinam do monitora. Wtedy wystarczy tylko kabel USB od EIZO przepinać miedzy komputerami i mam obsługę całą. Zawsze to lepiej jeden niż 2 kable :-)
allxages, daj mi choć jeden powód wyższości szerokiegogamutu gdy docelowym środowiskiem obrobionych zdjęć będzie sieć, bądź wydruk w minilabie. Może się przekonam od razu ;-) Do tej pory tylko czytam o kłopotach z szerogamutowcami , a nie o korzyściach...
Ja tam z chęcią kupiłbym o połowę tańszy monitor, ale przecież nie ma (poza 2490wuxi)
No więc NEC serii PA może być kalibrowany do sRGB z użyciem 3D LUT - na chwilę obecną jeszcze bez sensora za pomocą oprogramowania Multiprofiler, a lada dzień po niedzieli przy użyciu sensora i oprogramowania Spectraview II (bo taka funkcjonalność ma się pojawić w obecnie opracowywanej, nowej rewizji tego profilera).
sRGB wystarcza do internetu i pospolitych minilabów, jednak monitor szerokogamutowy lepiej odwzorowuje przestrzeń barwną drukarek atramentowych, szczególnie wielokolorantowych drukarek pigmentowych. W perspektywie czasu oprogramowanie "dorośnie" do sprzętu, a minilaby mokre będą zastępowane suchymi i szeroki gamut nawet w nieskomplikowanych zastosowaniach przestanie "przeszkadzać", a zacznie się stawać coraz bardziej przydatny.
#Arek_Gd popatrz pa231 mniejsza rozdziałka ale gamunt normalny
retter, już to przerabiałem ;-) kilka stron wcześniej
1920x1200 to optymalna dla mnie rozdziałka i nie chcę jej zmniejszać.
Zaczęło się od tego, że byłem zdecydowany na 99% na s2243 , potem zacząłem się wahać czy nie dołożyć 1000 plnów do sx2262 albo s2433. Ale z kolei wtedy już jest bardzo blisko ceny NEC'a PA241 :mrgreen:
czyli podobnie jak z fotografią - zaczynasz od ciemnego zooma, potem amatorskiej stałki a i tak kończysz na Lkach :-D Z monitorem postanowiłem wybrać raz a dobrze...
A podobał się CG243W?
A co miał się nie podobać :mrgreen:
Żałuję tylko, że miałem mało czasu do dokładne "obmacanie" , ale samo obejrzenie zdjęć na tym monitorze i równolegle na sx2262 dało wyraźnie do zrozumienia - IPS to jest to.
Przy okazji mam pytanie - to słynne świecenie czernią przez matryce IPS - czy to dotyczy tylko wizualnych aspektów (komfortu pracy) czy ma to bezpośredni wpływ na przekłamania przy wywoływaniu zdjęć?
Gdyby to pierwsze to w ogóle nie stanowi to dla mnie problemu.
Oczywiście że można, choć nie wiem po co. Wersje niekalibrowane mają symulację sRGB na sterowaniu a wersje kalibrowane kalibrację gamutu. Chociaż wiem po co, właśnie po to aby w Windowsach bez zarządzaniem barwą przy pokazie slajdów nacisnąć jeden guzior i pozbyć się czerwonych gąb.
A właśnie nie tylko. USB służy do sterowania monitorem, regulacji, przełączania trybów pracy zależnie od użytej aplikacji i ładowania nastaw do monitora.
Proszę bardzo. Robiąc zdjęcia w RAW'ach bardzo często pojawiają się błędy w przygotowaniu materiału, których na monitorze sRGB po prostu nie widać. Owe błędy wylazą u klientów którzy na szerokogamutowym monitorze zobaczą to czego Pan nie widział. Prawda że pokaz slajdów w Alstorze wypadł kiepsko? Jeśli Pan będzie miał taki monitor będzie Pan takie błędy widział od razu u siebie przed publikacją zdjęć i będzie Pan mógł podjąć środki zaradcze.
Wszystko zależy od oświetlenia. Proszę zauważyć fakt, że oglądał Pan ten monitor stosunkowo krótko w ciemnym otoczeniu. U siebie jeśli zaaranżuje Pan podobnie słabe światło, to po jakimś czasie oczy przyzwyczają się i defekty czerni będzie Pan widział znacznie wyraźniej. To jest znakomity monitor, ale zawodowy, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska.
No to bierz PA241W, to jest praktycznie to samo co CG243W - 10-o bitowy P-IPS, z 14-o bitowym 3D LUT o 16-o bitowej precyzji przeliczania, elektroniczna kompensacja równomierności podświetlenia o regulowanej sile działania i kalibracja sprzętowa (amerykańskim Spectraview II).
Srebrzenie na IPS-ach powoduje przekłamania na zdjęciach murzynów tańczących po ciemku nocą w dżungli w bezksiężycową noc, podobnież na zdjęciach wykonanych na krótkim czsie obiektywem z założonym kapslem - w pozostałych przypadkach problem nie jest zbyt uciążliwy.
Nawet jeśli aparat pracuje w przestrzeni sRBG ?
A czy takie dwie żarówki postawione za / obok (nie wiem jak lepiej) zminimalizują ten dyskomfort:
http://www.cyfrowaciemnia.pl/index.p...ct/show/id/452
oprócz tego mogę posiłkować się 3x60W na suficie w plafonie, bezpośrednio nad monitorem, no ale to zwykłe żarówki
Pewnie, tak właśnie powinno się pracować przy obróbce zdjęć:
Jeśli zdjęcia są RAW'ami to nie ma znaczenia nastawa przestrzeni w aparacie. A nawet jeśli pracuje Pan wyłącznie na materiale sRGB to na monitorze szerokogamutowym będzie Pan widział jak oglądają Pana zdjęcia klienci z takimiż monitorami. Gamut sRGB to najmniejszy wspólny mianownik sprzętu niskiej klasy, nie ma żadnych przesłanek aby się go kurczowo trzymać. Raczej trzeba dążyć do lepszego odzwierciedlenia natury, a nie jej małego wycinka.
SX2462W nie ma możliwości sprzętowej kalibracji, PA241W można sprzętowo kalibrować oprogramowaniem Spectraview II sprowadzonym z US. W niczym nie ustępuje on wtedy CG243W.
Możnaby się ewentualnie zastanawiać, czy aby nie jest ciut lepszy - ale trzeba by to sprawdzić na 10-o bitowym torze sygnałowym i za pomocą nieco precyzyjniejszych instrumentów pomiarowych niż amatorski i1pro.
Nie, tak nie powinno się pracować. Pokazane zdjęcie jest przykładem jak się ratować przed dyskomfortem spowodowanym świeceniem w oczy. Przyznam, że sam stosuję podobną metodę, ale absolutnie nie jest to przykład poprawnego oświetlenia miejsca pracy. Monitor nie może być jasną plamą w ciemnym otoczeniu i lampka na ścianę tego za bardzo nie zmienia. Aby zrozumieć dlaczego tak jest źle, trzeba uzmysłowić sobie, że funkcją monitora jest symulować wygląd zdjęcia. A czy papier świeci? Ano nie, więc świecący monitor nie symuluje zdjęcia. Wielokrotnie opisywałem przykład z kartką. Otoczenie ma być takie, aby jasności kartek i monitora były podobne. Dopiero wówczas pozbędziemy się wrażenia świecenia monitora.
Jasne, ale tego w zasadzie nie można zrobić. Nikt tego nie sprzeda, a przypadki kolegi który nam to kupi są marginalne. Pozostaje więc piractwo czego nie wolno nam polecać. Reklamowanie więc możliwości sprzętowej kalibracji jest nie do końca w porządku.
Pytanie do Tom01.
Czy lepszym wyborem do obróbki zdjęć portretowych, okolicznościowych i ślubnych będzie monitor IPS z takim oświetleniem jak pokazał Czornyj, czy monitor PVA z jedną / dwoma lampkami na biurku? (Chodzi o wieczór/noc)
p.s. pytanie trochę podchwytliwe ;-)
Dobra, dobra... już nie trzeba mnie przekonywać , i tak kupię szerokogamutowca, bo i tak wyboru innego nie ma. A niech sRBG będzie tylko dodatkiem, sam zdecyduję czy będę go używał czy nie.
tam jest jedna, czy dwie takie żarówki?
a, coś mały ten monitor na 30" ;-) to jakaś 24"ka ?
Nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie. Dobre i złe strony tych monitorów już Pan zna i może Pan samodzielnie zadecydować co lepiej poświęcić.
Podpowiem jeszcze że ja, podobnie jak P. Marcin brałbym (i wziąłem) graficzny z IPS i choć pracuję również wieczorami w podobnym, trudnym oświetleniu z lampą za monitorem to staram się nie robić wówczas fotografii. Jeśli mimo to zrobię to zawsze są za ciemne. Jeszcze drobna uwaga. Lepszy efekt oszustwa wzroku świecenia monitora uzyskuje się z dodatkową zwykłą lampą stołową stojącą tak, żeby mieć w polu widzenia jej klosz/abażur. Oszukuje ona nieco oczy i subiektywnie monitor świeci słabiej.
Co do Spectraview II, to nie trzeba od razu piraćić, można go kupić wysyłkowo za pośrednictwem brokerów:
http://www.oneusaaddress.com/
http://www.anythingfromamerica.com/
Otoczenie monitora nie powinno być ciemne wokół monitora w naszym polu widzenia, aby nie zmieniało wizualnie kontrastowości monitora.
Odbitka również oczywiście musi być poprawnie oświetlona, niezależnie od tła za monitorem, a do jej oświetlenia nie powinno się rozświetlać całego pomieszczenia, bo to tylko zwiększa flarę na monitorze obniżając wizualnie kontrast.
Nie ma różnicy pomiędzy światłem emitowanym, a odbitym - oświetlając odbitkę strumieniem, którego emitancja wyrażona w lx na poziomie odbitki wynosi 3,14 x jaskrawość monitora wyrażona w cdm^2 uzyskamy zgodność wizualną.
Jeszcze jedna uwaga. Jest monitor który łączy na najlepszym poziomie osiągalnym przy dzisiejszym poziomie techniki zalety sprzętu graficznego i pięknej czerni -> CG241W