Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Skąd się wzięło to zapytanie w mojej głowie a później tutaj na forum? A to dlatego, że przeglądam różne oferty w różnych sklepach na rzeczy które mnie interesują (nie tylko fotografia ale też nie ciuchy) i dużo sklepów robi spore przeceny i to na wszystko co mają w ofercie, i procentowo wychodzi od 30% do nawet 70%, a dodam, że czasami są to droższe rzeczy, kwotowo rzędu od 500zł do nawet 1500zł. I tak sobie pomyślałem i nieco wymarzyłem, że i może się zahaczy o 70D ;)
Nie chcę robić nowego wątku, a widze ze dużo można sie odwiedzieć. Ale ja z takim zapytanieam 60d czy 70d bo już mam mętlik w głowie już przeczytałem ze cena 70d nie spadnie za bardzo,
ale czy jest tak az duza róznica miedzy dwoma apratami ze bardziej polecacie 70d czy lepiej 60d i kupic obiektyw. I podkreśle ze robie zjęcia troszke wiecej niz amatorsko jak kolwiek to zabrzmi.
Cytat:
Zamieszczone przez
buba66
60d czy 70d
W efekcie końcowym czyli obrazku nie zauważysz różnicy pomiędzy 550D, 60D czy 70D (pomijam analizowanie pikseli na powiększeniu 400% tej samej sceny). Różnica ergonomii/ficzerów.
co znaczy "trochę więcej niż amatorsko"?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
co znaczy "trochę więcej niż amatorsko"?
No robie to dla czytej przyjemnosci, ale jakieś doświadczenie mam
Ja bym w takim razie wziął 70D będziesz miał więcej fanu z tej puszki.
Cytat:
Zamieszczone przez
buba66
Ale ja z takim zapytanieam 60d czy 70d bo już mam mętlik w głowie już przeczytałem ze cena 70d nie spadnie za bardzo,
Wybierz 70D - zdecydowanie, dla AF i ekranu dotykowego - zabawa nim jest świetna.
Miałem możliwość porównania 50D (blisko 60-tki) z 70D - dla mnie duuża różnica.
Cytat:
Zamieszczone przez
buba66
Ale ja z takim zapytanieam 60d czy 70d bo już mam mętlik w głowie już przeczytałem ze cena 70d nie spadnie za bardzo,
ale czy jest tak az duza róznica miedzy dwoma apratami ze bardziej polecacie 70d czy lepiej 60d
W 70D nowa matryca w połączeniu z procesorem V+ tworzy bardzo fajny duet, dodam do tego też AF z 7D - są to fakty które przemawiają za tym, aby wybrać tą puszkę. Ma ona jeszcze parę przydatnych gadżetów: odchylany i dotykowy ekran, łączność WIFI oraz mikroregulację które także przemawiają na jej korzyść w porównaniu z 60D. Po prostu jest to już inna technologia.
Dzięki za pomoc wszystkim. Jeśli ktos ma cos powodzenia w temacie to chętnie poczytam.
Mój 70d właśnie wraca z naprawy gwarancyjnej. Zaczęło wariować tylne kółko. Wymieniony cały tylni panel. Ciężko zniosłem tygodniową rozłąkę, choć pogoda kiepska ;)