Mało ludzi kupuje i Manfrotto i Bogeny, bo te drugie to tylko w USA.
Jako iż jest to ta SAMA firma to nikt nie odpowiada, ale z pewnością różnicy w jakości wykonania nie ma.
Co do "klasy" Manfrotto, to już jest wiele tutaj wypowiedzi.
Wersja do druku
Google "mówią" że:
We are pleased to announce that Bogen Imaging is now Manfrotto Distribution.
You can still expect the same excellent service and quality products
only now under the Manfrotto Distribution name.
Różnica mniej-więcej taka jak pomiędzy marką Opel i Vauxhal.
Pozdrówka!
Hmm, jakos tak cooraz częściej myślę o głowicy Benro B-1... :)
Jeśli natomiast chodzi o nogi karbonowe to nasunęła mi sie jednak kwestia: Otóż jak wiadomo karbon po wiekszyym uderzeniu nie będziie sie wyginał tylko bedzie pękał, niestety. I co potem? Jakk wygląda sprawa z ewentualnym dokupieniem np jednej nogi, jednej rurki nogi, jednej złączki, itd ood Benro? Czy ktos sie nad tym zastanawiał, sprawdzał?
Pytałem w Manfrotto i tam podobno nie ma najmniejszych problemów kupić każdy element statywu oddzielnie... i wygląda mi to na dużą zaletę.
A wracając do głowicy Benro B-1 to jak poradziiliście sobie z tymi płytkami (płaskie, czy tez z wypuustem zapobiegającym obracaniiu się płytki, itd). Zamawiacie komplet np Benro B-1 + PU-50 czy jak?
Czy może zamawiacie gdzieś oddzielnie płytki w standardzie arca swiss, ale te lepsze, z wypustami, lub dedykowane do konkretnej puszki... Ta sprawa bardzo mnie interesuje...
Dzięki. Bardziej chodziło mi o kwestie czy te płytki z zestawu (PU-50) sa OK, gdyż były tu gdzies opinie ws braku wypustów zapobiegających obracaniu sie tych płytek. Stosujecie te standardowe czy jakieś inne, lepsze?
ja mam dwa rodzaje plytek. jeden jest nakrecany tylko imbusem (ta z kompletu z glowica) a ma masywniejsza srube nakrecana imbusem lub plaskim wkretakiem. zaden nie ma tego kolnierzyka blokujacego korpus w miejscu.
ten drugi typ mi sie bardziej podoba, bo latwiej go sztywno dokrecic. przy tym pierwszym (stozkowatym) trzeba troszke wiecej pokombinowac.
jakby nie kombinowal, po dokreceniu oba sa sztywne i nic sie nie obraca.
akustyku - "czapki z głów" za Twoje rzeczowe i pomocne odpowiedzi!!!
:)
Witam. Kupilem 498RC2. Jestem bardziej niz zadowolony. Podpinalem 350D oraz 40D (jedynek jeszcze nie). Ze szielek najciezej to 100-400 (i kupa innych). Glowica daje rade. Ma te 2 pokretelka co jest dobre (bardzo sie przydaje - bardzo). Benro - nie mialem doczynienia. Dodatkowo nie zasysa az tak kurzu jak byslalem (troche po piasku potargalem). Mam to podpiete por 055XPROB. Jedyny "minus" (2 razy to byl dla mnie plus) to ze jest "wysoka" mam doczynienia z mniejszymi glowicami i ma te "nascie cm". jest widoczna nie "chowa sie", widac ze jest to przedluzenie statywu. na 100-400 - zadnych "bujniec" - stabilnie. Ja jestem zadowolony. Jak ralem swoja glowice (a kupowalem razem ze stawywem) to bralem do reki (tylko w sklepie podczepialem pod 090 Xprob) rozne glowice (glownie manfrotto) i ta jakos mi najbardziej pasila (moze dlatego ze sie na nia napalilem). Przy 055 z max wyciagnieta komumna to jest kolos.
Dzięki pomocy niektórych forumowiczów (wielkie dzięki!!!), rozmowie z osoba posiadająca tą głowicę, itd, głowica jest w zasadzie wybrana: Benro-B1. Mam nadzieje, że będzie OK.
Od samego początku myślałem w zasadzie o nogach Manfrotto 055cxpro3, dalej są najbardziej prawdopodobne, ale niektórzy sugerują mi pomyśleć o Benro.
Które modele (np 2 czy 3 modele) z Benro byłyby z technicznej strony do w/w MF oraz godne polecenia?
Znalazłem Benro C297 w 3 wersjach (EX - zatrzaski; M8 - zakrętki i N??? , starsza wersja M8 bez magnezu???). Może jeszcze jakieś inne?
W zasadzie myśląc o najlepszej stabilności myślę, o 3 sekcyjnych...
W czym Benro bedzie lepsze od frotki?
- troszke tańszy, ok
- co jeszcze?
Za Manfrotto przemawia:
- dostępność wszelakich i pojedynczo kupowanych części zamiennych (zatrzask, sekcja nogi (karbon...), itd), nie wiem jak jest w Benro...
- jednak sprawdzona konstrukcja i marka jeśli chodzi o nogi (ad głowicy dałem sie przekonać:)))
-???
Jeszcze jedna rzecz: jak wspomniałem wcześniej ponieważ zawsze byłem przyzwyczajony do zatrzasków to i zakrętki wydaja się mi mniej poręczne... (pewnie kwestia nawyku...)
Poradźcie coś jeszcze proszę, bo włąśnie dzisiaj rozsypała mi sie głowica mojego starego Slika, jakby prosząc o następce :)))
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mój wzrost to 186 cm, stąd myślę tylko o wyższych (niekoniecznie najwyższych) modelach nóg. No i karbon oczywiście aby z głowicą ważyło ok 2 kg...