no dobra, to i ja poprosze o rade co do wyboru monitora.
po prostu juz sie gubie w tych wszystkich opisach, porownaniach i ilosciach modeli.
mam do dyspozycji 10000 pln, ale musze za te kwote kupic rowniez 50L (wlasciwie to juz go kupilem - czekam na kuriera po weekendzie), wiec na monitor zostalo mi 4000 pln.
zajmuje sie fotografia slubna i potrzebuje monitora do pracy - strictle do zastosowan portretowo-slubnych, 95% LR, 5% PS (jezeli to ma jakies znaczenie przy wyborze modelu)
niestety kompletnie nie znam sie na monitorach (znam tylko pojecia rozdzielczosci i przekatnej ;) ) dlatego calkowicie polegam na opiniach osob bardziej doswiadczonych ode mnie.
chcialbym aby monitor mozliwie najwierniej oddawal barwy - tak, zebym widzial juz na poziomie LR co otrzymam na odbitcce w labie.
mile widziane, zeby monitor nadawal sie do grania - nie ukrywam, ze lubie sobie czasem po godzinach pograc np. w Battlefield 3 ;)
czyli chyba chodzi o to smuzenie z tego co sie zorientowalem.
bede wdzieczny za wszelkie opinie, badz chociaz zawezenie moich "poszukiwan" i wyboru, do 2, 3 konkretnych modeli monitorow.
poza kwota przeznaczona na sam monitor biore rowniez pod uwage koszta kalibracji -
xxxxxxxxxxxxxxxx