Odp: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy
cześć
buduję zestaw do studio i chcę zasięgnąć opinii ... fotografia głównie portret, fashion itp
wielkość studia 70m kw - samej powierzchni do zdjęć - 6metrów x 12 metrów - 3,8 w górę
mam już:
- quantuum 300R+ x 2szt
- beauty dish 70cm + grid
- jakieś statywy :)
- statyw boom
- softboc strip 180x40 quantuum
- parasolka biała 120cm
- wyzwalacze radiowe soldier
do zagospodarowania 10 tyś - około
planuję:
Lampa studyjna Quantuum R1000 + 2sztuki
Lampa mobilna Quantuum R+ Dual Power 600Ws
Parasolka srebrna 150 cm
Softbox Quantuum Fomex 80x120 cm x2 szt
chciałbym jeszcze oktę 180cm - ale quantuum nie ma ...
System mocowania teł elektryczny 1 sztuka 3 tła
Quantuum statyw AIR 395 4sztuki
aaa i oczywiście tła karton na razie czarne i szare 2,72 m
co myślicie... zdecydowałem się na quantuum bo cenowo mi odpowiada i mam dwie 300 już dwa lata z których jestem zadowolony...
od kilku miesięcy korzystam z takiego systemu mocowania Elektryczny system zawieszania 3ka ściana/sufit WSTS-FP-NG3RE - Tła - Systemy Zawieszania - Fripers.pl
ja jestem z niego bardzo zadowolona, a często zmieniam tła, więc śmiało mogę polecić
tła polecam savage, z tych które miałam okazję "testować" są najlepsze, chociaż także zdecydowanie nie tanie, ale z drugiej strony przy takich inwestycjach warto.
A bierzesz pod uwagę lampki inne niż Quantuum?
Właśnie wybrałem elfo bo w ubiegłym miesiącu mieli promocję 23% taniej :) na cały sprzęt i przekonało mnie podejście firmy do sprzedaży i serwisu.
Zwłaszcza że linia z mocowaniami bowens była bardzo kusząca bo mam już dwa Q i planowałem też zakup Q mobilnej 600 ...
Co do mocowania teł to jeszcze nie wybrałem ... schodzi mi trochę z remontem bo robię większość prac sam :) a trzeba było rozebrać ściankę kartonową, założyć grzejniki i pomalować :P ... ale myślę przyszłościowo żeby zainwestować w uchwyt na 8 teł ... szkoda potem ściągać i zakładać jak będą potrzebne inne tła. A tak na razie mogą sobie wisieć puste miejsca...
Mam pytanie do osób które posiadają Discovery najlepiej 1200ws, jaki jest z czasem błysku i możliwością zamrażania ruchu? Możw ktoś robił zdjęcia testowe np. z wiatrakiem?
Szanowni Państwo czy możecie polecić jakiś sprawdzony, dobry (o najlepszym stosunku ceny do jakości) statyw oświetleniowy? Na pewno z amortyzacją powietrzną, a nie sprężynową. Będzie dźwigał zarówno lampy studyjne, jak i systemowe w plenerze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Szanowni Państwo czy możecie polecić jakiś sprawdzony, dobry (o najlepszym stosunku ceny do jakości) statyw oświetleniowy? Na pewno z amortyzacją powietrzną, a nie sprężynową. Będzie dźwigał zarówno lampy studyjne, jak i systemowe w plenerze.
To pytanie to raczej do działu - pozostałe : http://www.canon-board.info/pozostal...-2012-a-81147/. To jest dobry wątek dla kogoś , kto chce używać statywu w plenerze.
Szkoda że na forum nie ma nikogo, kto mógłby podzielić się wiedzą na temat statywów studyjnych np. kolumnowych. Swoją drogą dziwne - tylu przyrodników przypadkowo w jednym miejscu?:roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
pe.en.de
Jeśli to o mnie chodzi, to uściślę - statywy te mają być użytkowane głównie w studiu z lampami studyjnymi, a tylko z rzadka zabierane w plener (czytaj poza studio, jednak głównie do wnętrz) z systemowymi. No i pytanie raczej we właściwym dziale, gdyż zlinkowany przez Ciebie dotyczy w sumie statywów pod sprzęt focący, a ja pytam o statyw typowo oświetleniowy - tylko jakiś sprawdzony, bo jest wiele podobnych, a może któreś wyróżniają się na plus lub minus.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
tatywy te mają być użytkowane głównie w studiu z lampami studyjnymi,
Hmm.. no tak, człowiek przymroczony jeszcze świętami, to nie wszystko od razu dociera.
Właśnie jestem na etapie przerabiania pracowni i zdając sobie sprawę ze czasem stojący statyw przydaje się, poddaję pod zastanowienie, czy nie warto rozważyć , choćby częściowo zamontowania oświetlenia na pantografach.
Sam szukam takich które dawały by wysięg poziomy, jednocześnie na szynie, mogły by być podnoszone do góry. Albo inne podobne rozwiązanie.
Miejsca zawsze brakuje, na początku wydaje się że ok. ale z czasem gdy dochodzą dekoracje, tła, kubiki, i inne, to już tylko ściany i sufit zostają.
Ja mam statywy elfo ast3r plus kółka jak na razie po przymiarkach wygląda dość solidnie. Na pewno nigdy więcej na sprezynach ...
Chciałem sie poradzić bardziej doświadczonych kolegów w temacie zestawu studyjno-plenerowego.
Obecnie mam 3 szt systemówek 580EXII, które wyzwalam przy użyciu Pixel King (z róznymi tak modyfikatorami..., BD 42cm, soft, parasolki, itd)
Lubię pracę przy świetle zastanym, jednak czasem wiadomo, trzeba poświecić.. Jakąś praktyke ad wyzwalania radiowego systemówek mam, jednak nigdy nie bawiłem się w mieszanie lamp studyjnych z systemówkami...
Myślałem o zamianie jednej 580ki na Quantuum Dual Power (300 lub 600), ale teraz przeczytałem o tychże Discovery 600 (czy te od Freepersa Discovery 600 to to samo co Jinbei Discovery DC-600?). Zaletą tych małych "sześćsetek" jest waga, gabaryty, poręczność, a wadą..., brak zasilania sieciowego przydatnego w domowym studio?? Chociaż przecież tam tez moge pracowac na aku, wygląda, że wydajnośc jest niezła... No i cena troche wyższa... Więc pojawił się troche problem co wybrac zamiast 580ki (byłoby miło, gdyby urzytkownicy coś podpowiedzieli...). Chce tym pracować w warunkach domowo-studyjnych (2 czy 3 lampy) a czasem plenerowo, stąd pomysł na uniwersalny zestaw...
Ale głowne pytanie miało dotyczyć radiowego wyzwalania tychże lamp. Czy moimi Pixel Kingami bez problemu będę mógł wyzwalać równoczesnie 580ki jako światło wypełniające czy kontrowe a nowa lampę studyjno -plenerową (Quantum DP lub tez te Discovery) jako światło głowne? Chodzi mi o to czy fizycznie je wyzwolę drogą radiowa oraz co się zmieni w porównaniu do pracy samymi systemówkami. Rozumiem, że stracę HSS, chociaz gdziesz czytałem o użyciu wyzwalacza HSS + lampa koło fotoceli, itd. Zyskam na pewno światło modelujące którego mi często brakuje oraz moc.. Co jeszcze...
p.s. wybaczcie, ale jak pisałem nie mam doświadczenia w mieszaniu lamp systemowych ze studyjnymi... Chce pozostac przy wyzwalaniu radiowym.
Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku!