W takim przypadku wyciągaj cienie. Świateł nie.
Wersja do druku
Tez musze przyznac ze 5DMKIII nie ma zakresu tonalnego ktorym moznaby sie pochwalic jak na sprzet tej klasy :neutral:
Czegoś nie rozumiem - skoro aparat poprawnie naświetlił suknię to po co ją rozjaśniasz? Zajmij się tylko ciemnymi elementami zdjęcia. Kanapka rawowa, miękki pędzel i po temacie...
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
Przepracowałem na nowej piątce cały sezon, pracowałem na 2 aparaty, i tylko poprzez szerokość kadru jestem w stanie odróżnić którym robiłem dane zdjęcie (na m3 miałem zamiennie 85/50mm, na m2 35/24mm). Nie uświadczyłem problemów o których piszesz, chyba że kwestią jest styl postprocesingu.
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
Skydiver,
Ja mam takie same wrazenia, ale u mnie to dotyczy generalnie plików canona, po przesiadce z nefow czułem sie mocno ograniczony. I podobnie jak kolega uważam ze dr jest kiepski na ta klasę sprzętu. Pozostaje jeszcze w twoim przypadku styl obróbki, ja lubiłem trochę poforsowawać pliki. W przypadku pracy w LR zwróć też uwagę w jakim procesie pracujesz 2012 czy 2010. Rożnice sa spore, dużo osób preferuje nowy 2012, ja akurat do nich nie należę. Oczywiscie to subiektywna kwestia. Pewnie wiesz o wyborze procesu jak korzystasz z LR, ale warto wspomnieć
Czasem takie ograniczenie wynika z powodów psychologicznych. Cały czas trąbi się o tym jak to d800 miażdży swoim DR nową piątkę. Nie mam ani 5dIII ani tym bardziej d800 ale pozwolę sobie na trochę teorii opartej o wykresiki z optycznych. Porównywałem czerwone kropki.
ISO 100 - różnica o jakieś 1,5EV - faktycznie sporo. Ale canon ma również programowe ISO 50 gdzie DR (wygenerowany programowo) wzrasta o 0,6 EV. Prawie 1ev to nadal dużo ale idźmy dalej.
ISO 200 - różnica o 0,2 (0,3?) EV dla d800
ISO 400 - remis
ISO 800 - wygrywa canon o 0,5EV
ISO 6400 - wygrywa 5DIII o 0,4-0,5 EV...
Nie oznacza to oczywiście, że c5DIII nie przegrywa w tej kwestii (przynajmniej na niskich iso) ale czy jest to przegrana przez nokaut? Jeszcze raz przypominam, że jest to kompletna teoria na podstawie testów optycznych i nie bawiłem się nawet rawami z jednego czy drugiego...
Ja też nie opieram sie na testach i wartościach tylko raczej na "wyczuciu" rawa. D800 nawet sie nie bawiłem i do niego nawet nie porównuję. Wiem, na których plikach miałem wiekszy margines działania i swobodę. Tak jak wspomniałem, może to subiektywne, ale jak w nefie wyszło za ciemno to jakoś specjalnie się martwiłem, w 5d2 i 5d3 raczej fota leciala z dysku. Widac to podczas tworzenia hdrow. Cienie dla mnie to przeklenstwo matryc canona a korpusy maja tendencje do niedoswieltania.
Generalnie niedoświetlenie to żaden problem bo to fotograf powinien wiedzieć jak naświetlić aby wyszło dobrze. Celowe niedoświetlenie aby pokazać np witraże w kościele w przypadku tych 2 aparatów da (wg wykresów) podobny obrazek to tam nie używamy niskich iso.
Problem zaczyna się gdy fotografujemy scenę z bardzo dużą dynamiką. W ślubnej potrafię sobie wyobrazić sporo takich sytuacji, ale z drugiej strony np. nikt nie porywa się na plener przy pełnym słońcu bez lamp.
witam
Czy używa ktoś kart SD SDHC 95MB/s?
Jeżeli tak to jak wygląda szybkość zapisu na takich kartach?
Ja posiadam CF i SD 30MB/s ale widzę ze szybciej zapisuje na CF.
Robię tylko w RAW i jak jest zapis na SD to widać opóźnienie wyświetlania podglądu zanim zapisze na kartę
Nikt nie ma porównania prędkości zapisu między CF a SD?
lub subiektywnego odczucia prędkości
Parę stron wcześniej było o tym tutaj i niżej. Zauważalnie szybciej pisze na CF, bo nie wykorzystuje w pełni szybkich SD - technologia tego aparatu tak ma.
Do obsługi kart UHS-I potrzebny jest inny kontroler działający z szybszym zegarem.
Oczywiście można założyć, że taki jest już na pokładzie 5dIII a jego możliwości są celowo wyłączone, żeby zachować dystans do 1d-x.
Sądzę jednak, że wprawne oko księgowego wychwyciło różnicę 50 centów pomiędzy jednym i drugim chipsetem i Canon po prostu przyoszczędził...
W sumie i tak nie jest najgorzej, bo szybkie CF można wykorzystywać do zdjęć, a tanie i powolne, ale za to pojemne SD do filmów. Oczywiście lepiej byłoby gdyby użytkownik sam mógł zdecydować co i jak będzie wykorzystywać.
Odpowiedni kontroler znajduje się już na pokładzie... 650d, ale okazuje się, że z niektórymi kartami UHS-I ma kłopoty i tutaj Canon może się wykazać odpowiednią poprawką. Jak jest w 1d-x, to nie wiem, za wysokie to dla mnie progi...
Brzmi to racjonalnie pod warunkiem, że na płycie znajdują się 2 scalaki - jeden do zapisu na SD i drugi na CF.
To, że canon tak pozycjonuje sobie sprzęt to nic nowego. Kiedyś był taki temat z drukarkami. Wersja PRO i HOME. Pro drukowała szybciej a Home wolniej przez ograniczenie programowe. Z resztą długo szukać... 1DX i 1DC.
Z UHS czy bez niego jakoś będę, żył. Najbardziej cieszy mnie fakt, że będę mógł używać "taniej" 128GB jako backup :-)
Jak działa nowa piątka z EF 70-200 4L IS?
Mam SD 32 GB SanDiska 95MB/s oraz CF 32 GB, też SanDiska, 60 GB/s. CF jest zdecydowanie szybszy.
Bardzo dobrze ;) Nie bardzo wiem o co pytasz, ale nic złego na pewno nie zauważyłem. Z nowym AF ten obiektyw u mnie trochę odżył porównując do MK I oraz MK II.
dzięki za info - właśnie o takie stwierdzenie mi chodziło.
Powiem więcej, trzeba uważać na karty. W ostatni weekend na ślubie, po serii zdjęć wlaczylem podgląd, zapomniałem jednak że przerzucilem na SD SanDisk 95MB/s wiec zdjęcia ciągle się zapisywaly. Potem w domu okazało się że dwa z tych plików są uszkodzone. Na CF 60MB/s po wykonaniu serii mogę od razu podgladac zdjęcie.
jako uzytkownik konkurencyjnego systemu musze powiedziec, ze to jest jak dla mnie nieco dziwne, bo faktycznie wg tego co czytam tutaj
Rob Galbraith DPI: Canon EOS 5D Mark III
SD 95mb/sek ma realny transfer na poziomie 20mb/sek w aparacie (!!!) - a cf 60 - okolo 50 mb/sek
tymczasem z kolei w d800 - oba typy kart wyciagaja podobne predkosci czyli ok 45 mb/sek - dzieki temu np. w cenie cf 60mb/sek 32gb
mozna kupic sd 64gb 95mb/sek
tu pomiary dla d800
http://robgalbraith.com/bins/camera_...cid=6007-12451
moze walniety port SD ??
Nie dziw się Canon pewnie zaoszczędził 20gr na jakimś układzie i dlatego tak jest :)
Canon EOS 5D Mark III Firmware adds HDMI & AF Upgrades Ť Canon Rumors
Wszystko ładnie pięknie tylko dlaczego w kwietniu. Za 2-3 miechy okaże się że jeszcze coś więcej lub mniej będzie w puszkach:P
Canon update for EOS 5D Mark III to offer uncompressed HDMI output
Nowy soft dostępny w kwietniu 2013. Miejmy nadzieję, że nie 1-go :wink:
Interesujące będzie to udoskonalenie działania AF-a po zastosowaniu TC do f/8.
wszędzie widzę firmware 113 z czerwca b.r.
jest coś nowszego? skąd ściągnąć?
Pytanie z innej beczki czy ktoś próbował przetestować mezalians w postaci MKIII i np Tamiego 28-75 lub innych wolniejszych wiertarek, czy dzięki "nowemu" AF coś uległo poprawie na tych obiektywach (celność szybkość i krzyżowe skrajne punkty)?
Znaczy co? ręka szybciej kręci pierścieniem z 5d3 niż z 5d2? jakieś anaboliki w zestawie ;) ,a coś z AF
Również sprawdzałem szkła canon L z AF i jest zdecydowanie lepiej niż z 5d II (a AF z tą puszką był całkiem spoko), nie mam tamiego ale AF w nim jest tak pośrodku ;-) między canon L a manual zeiss.
--- Kolejny post ---
Nie szybciej ręką tylko AF z 5d III pewniej ( i przez to szybciej, nie trzeba poprawiać) jest ustawiany.
wiem o co chodzi (potwierdzenie ostrości) sam tez mam kilka manualnych, ale nie mogłem się powstrzymać, ale nadal jestem Ciekaw jak to śmiga na razie szukam może znajdzie się jakiś filmik chyba że Cichy lub inny forumowicz będzie tak miły i strzeli mały "VS"
Panowie, wybaczcie, bo 270 stron..część czytałem, ale no nie da rady już tego przeglądnąć...czy obrazek na pełnym RAW jest ciut miększy niż z 5D2 (za sprawą mocniejszego filtra zapewne)? Ciut oczywiście, ale czy tak jest? Bo zapytałem dwóch posiadaczy i uzyskałem sprzeczne odpowiedzi...
Moja odpowiedz juz znasz - tak ;)
Czy ktoś Rzeszowa lub okolic posiada zestaw 5dmkIII + 135 + 24 i mógł by udostępnić do pomacania ??
Jest miększy, ale niezauważalnie przy normalnym oglądaniu zdjęć. Dopiero przy oglądaniu 100% można zobaczyć różnicę.
Również potwierdzam, jest miększy