Przydatny :)
Jednak ja bym zdecydowanie wolal wycinek krotnosci 2x i skalowany do 1080p. Tyle bedzie wystarczajace.
Wersja do druku
Przydatny :)
Jednak ja bym zdecydowanie wolal wycinek krotnosci 2x i skalowany do 1080p. Tyle bedzie wystarczajace.
Notabene Video Crop pojawi się w nowym 550D. Duża jest zatem nadzieja, że pojawi się ta funkcja wraz z nowym firmware
Witam,
Od kilku godzin jestem właścicielem 5D MkII ;-)
Firmware 1.1.0
Mam pytanie, mam na matrycy hot pixel, widoczny nie zależnie od czasu od 1/2000 do 30 sek. Czy to prawda że update firmware może ta wadę wyeliminować? takie mnie słuchy kiedyś doszły? trzeba mapowac pixele? ;/ czy tez może gadać ze sprzedawcą o wymianę?
może mały offtop co do mitu 5D MkII... mam 40D i na centralnym punkcie nie czuje narazie różnicy. :D
no niestety, updetu dokonałem, hot piksel został... grrr
Spróbuj tego sposobu http://canon-board.info/showthread.php?t=12953. U kumpla w 5D MkII po tej operacji z 4 upierdliwych świecących na czerwono został 1 niebieski. I nie trzeba czekać 3 dni. 10-15 minut bez baterii wystarczy.
To ja jeszcze dorzucę wersję bez wyjmowania baterii ;):
http://canon-board.info/showthread.php?t=47259&page=3
a gdzie w 5D jest bateria podtrzymująca :) w 40D obok bateri mam a tu??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czyli jak mniemam.
- ustawiam aparat na ręczne czyszczenie i zostawiam włączonego na 1minute
- wyłączam aparat
- włączam i sprawdzam efekty?
o cholercia to działa!! nie mam żadnego hot pixela... juuuppiii :)
a teraz zgłupiałem... jaka wersja Canon RAW image task trzeba do edycji i otwierania RAWów w ZoomBrowser?
Pokazuje mi że nie może otworzyć mich rawów... wrr
Skorzystaj z FastPictureViewer WIC RAW Codec Pack.
Po zainstalowaniu kodeka powinieneś otworzyć RAWa w dowolnej przeglądarce.
Nawiasem mówiąc, to mój wątek i wiem na pewno, że ten kodek pozwala otwierać RAWy z 5D MkII i w systemowych przeglądarkach i w Irfan View.
Czy program RawTherapee odczytuje rawy z 5D mk II? Sprawdzał ktoś?
Ciekawski Mi ten program odczytywał ale zaraz się wieszał.
http://www.dobreprogramy.pl/Raw-Ther...ows,13042.html
W poście #17 piszą, że otwiera...
mi raczej chodzi o wersje Raw image task od Canona.
Ten program z linku otwiera, ale edycja nie działa.
Polecam do RAW-a z 5d MkII, adobe lightroom v2.2 już chyba śmigało:) od v2.3 na bank już można robić te RAW-y
to ja wiem ze LR wspiera. Natomiast moje pytanie tyczy sie softu canona.
powyżej 1 sek mam 2 czerwone i 2 niebieskie piksele, tak sie zastanawiam czy przy tym wymiareze matrycy są matryce bez skazy? :-)
Mogę Ci jedynie uczciwie odpowiedzieć , że ze starymi piątkami i prawie połowę zasobniejszymi w pix. matryce było znacznie gorzej. Swego czasu sprawdzałem też korpusy na ów przypadłość z czystej ciekawości na Iso 800 i 30s i w niektórych egz. było hotów po kilkadziesiąt. W nowych piątkach jak jest kilka to max. Dziś w mojej sprawdziłem i miałem jednego czerwonego - zastosowałem ów przedziwny sposób... i dziad zniknął :D
Cóż, człek się uczy przez całe życie ... ;)
Powiem Ci że też mam czerwone, 2 widoczne, i 1 mały po powiększeniu. Ale na razie się nie przejmuję, bo w sumie widać je tylko na niektórych zdjęciach i to naprawdę minimalnie czerwone punkciki.
Zanim zapytałem o to samo co Ty, to dzwoniłem na Żytnią i tam powiedzieli że to normalna sprawa i matryca nie podlega wymiane, po prostu ją mapują i już. Natomiast serwisant upierał się że tylko u nich można to zrobić , że nie istnieja inne sposoby i takie tam :wink:
.
.
.
edit: widzę że temat już obadany, muszę spróbowac tego czyszczenia przez minutę :mrgreen:
.
.
he he , dzięki Panowie, u mnie tez zniknęły :-D
po 200 klatkach pojawiły się ponownie 2 czerwone i 2 niebieskie ale przy fotach powyżej 1sek.
teraz walcze chyba z kartą CF bo przy nagraniu długiego filmu pokazuje się po prawej stronie ten wskaźnik opróżnienia bufora z tym że jak dojdzie do końca to przestaje nagrywać (i to prawidłowo) ale wskaźnik nie spada, aparat reaguje po naciśnięciu czegoklwiek że busy ale wskaźnik nie drgnie. musze sprawdzić dziś jeszcze raz po formacie karty w aparacie. Może mój SanDisk Extreme III jest za słaby na to.
Ja mam karty sandiska: stare Ultra II , Extreme III i nowe Ultra (niby 30mb/s ale to chyba ściema) . Na wszystkich filmy idą bez problemu, a wskaźnik pojawia się dopiero gdy pojemnośc karty się kończy jak dobrze pamiętam...
Kutfa! Siedza i płaczą:mrgreen:
Ja do tej pory zero problemow z 5D2, a tu mi pisza o tym i tamtym, az musze sprawdzic...:-| :) W sumie dlugich czasow nie uzywalem jeszcze, dzis zbadam jak to u mnie wyglada.
stąd pisze że może mam uwaloną karte CF, bo raz też pojawił się błąd err02 czyli karta.
sie sprawdzi i porówna.
Jestem natomiast bardzo pozytywnie zaskoczony AF-em, a miała być taka tragedia hehe, a na centralnym nie widze żadnej różnicy. :-)
Koledzy i koleżanki, moglibyście sprawdzić taką sytuację.
Włączyc aparat na nagrywanie filmów tak aby się sam skończył (osiągnął 4GB), czy macie jakis problem z zapełnieniem bufora? bo mi potrafi nagrac cały filmik a potrafi np nagrac 2 minuty, pokazać zapełnienie bufora po czym nic nie robi, mimo że na karcie jest miejsce itd.
AF do jakiego body zblizony lub taki sam?
Zamiast liczyć bezsensu hopixele byście jakieś normalne fotki robili ;). Co za różnica czy aparat ma 5 hotów czy 20? Psuje to jakoś zdjęcie? Bo ja nie zauważyłem żeby mi kilka hotów wpływało na jakość fotki. W swoim starym 5d mam chyba z 40 hotów na 2s i iso 800 i nie płaczę :lol:
ja mam w d... ile jest punktów jak jest ich kilka i nie przeszkadzają. U Mnie jest cacy, mam drugą 5D MkII i jest cacy z wszystkim.
jeszcze troche to będzie temat - ile masz rys na wyświetlaczu swojego 5D MkII ;-)
pozdro,
Miłego pleneru - pogoda wkońcu się robi.
[QUOTE=mgtan;775806]ja mam w d... ile jest punktów jak jest ich kilka i nie przeszkadzają.
O tio, tio! To jest stanowisko prawdziwego czekisty.
odrazu czekisty...
Bez obrazy;) Miałem na myśli same pozytywne emocje...
Widac nie nalezysz do grona ludzi ktorzy ogladaja zdjecia na komputerze w 100% powiekszeniu i nie onanizuja sie hot pixelami, a w zasadzie ich brakiem :)
Najprostrzy sposob na hot pixele to zrobienie odbitki na papierze i juz :)
Albo clone stamp w PS'ie :P
Hoty nie Hoty i inne bad pixele - zrobilem sobie maly test. M z deklem, 10s i ISO 400 oraz 30s i ISO 800. Pierwsze to około 5-6 roznych swiecidelek, a na 30s/800 jakies 20-22. Duzo? Malo? Tak wogole zaciekawilo mnie to, ze na JPG je widac, a jak rawy wywolalem LR 2.5 to nie widze ich wogole (?) :)
No to wydaje mi się, że tłumaczenie komuś bez najmniejszego poczucia humoru mija się z celem, zwłaszcza jak włącza się ktoś trzeci, nie zainteresowany bezpośrednio wymianą zdań.
P.S.( Chyba , że jesteś żoną, bratem, ciotką, wujem, ojcem, synem lub przynajmniej adwokatem zainteresowanego) Pozdrawiam z pełną powagą.
Hej, daj spokój :)
"Prawdziwy czekista" to taki synonim "prawdziwego twardziela" i to zapewne miał autor postu na myśli.
W jak najbardziej pozytywnym znaczeniu.
Tak się kiedyś mówiło, starsi pamiętają. Oczywiście wiemy, co to było CZEKA i ile zła wyrządziło. Jednak w Polsce się nie udzielali bo organ po wojnie już nie istniał jako taki więc to był tylko żart.
Natomiast nigdy nie żartowało się u nas w taki sposób na temat gestapowców bo ci w Polsce kojarzą się zdecydowanie jednoznacznie i porównanie tych stwierdzeń nie bardzo pasuje.
Co ludzie ostatnio tacy obrażalscy się porobili? :roll:
PS
Dobra, sorki za OT, ja tak tylko w celu wyjaśnienia i rozładowania napięcia :)
spoko Panowie, ja się nie gnieeewam :)
Miałem już nie odpowiadać ale jeśli ktoś porusza nadal na publicznym....
"Tak się kiedyś mówiło, starsi pamiętają." Tak , to do mnie się odnosi, było jeszcze oglądać piękny serial DOM tam takie powiedzenie istniało w żartobliwej formie.
"Niby kto? Ja podstawiłem tylko 1 słowo pod głupią wypowiedź, podkreślając jej głupotę
zdRAWki"
Tu już kolego przesadziłeś - głupie są Twoje , niepotrzebne zresztą nikomu komentarze chyba że, uważasz , iż jesteś na forum jak Twój podpis.
"Czyli moje wyjaśnienie psu na budę..." i to jest najmądrzejsze zakończenie tej osnowy w dyskusji o czym innym.
ja bym rzekł że centralny to niczym się nie rózni od 40D :-) dziś sprawdzałem, nawert pod światło. jestem więcej niż zadowolony.