zdecydowanie lepiej...
Wersja do druku
zdecydowanie lepiej...
Portrecik, prosze o komentarz.
http://image-consulting.pl/sample/fot7.jpg
hmm spojrzenie ma groźne wiec ja bym się tu trochę kontrastem pobawił, żeby podkreślić tą grozę.
zdecydowanie brakuje tu kontrastu
To może ja coś dodam pod ocenę. Zdjęcie wykonane około miesiąca temu pożyczonym Canonem 50 f/1,8
CrazyEyesDogg-
Po wręczeniu świadectw- na sesje? :)
Ciężko sie chyba fotografuje, szczególnie na zewnątrz, ludzi w czarno białym outficie, nie uniknąłęś przepaleń na białych bluzkach i to już troche dyskredytuje te zdjęcia. Nie jestem przepałofobem :D ale w tej sytuacji to przeszkadza.
1. Dobór obuwia do stroju pani po lewej wydaję mi sie wysoce błędny, choć może lepiej niech jakaś kobieta sie wypowie na ten temat :) Mniejsza o ten szczegół- razi mnie przechył- wiem że jest świadomy ale nie wiem co miał wyrazić, poprostu dziewczyny lecąąą, mózg odbierając takie bodźce wzrokowe- szaleje i nieprzyjemnie sie to ogląda :D
3. Nie trafiłes ostroscią w oczy, bardziej w kolczyk i ten pasek na ramieniu.
4. Ramie-"ubrane" w przepaloną bluzkę ściąga uwagę :)
5. Dla mnie zdecydowanie najlepsze, choć przechył mogłby być mniejszy. Ramię też dziwnie sie schodzi i kończy w rogu.
Pani po prawej z pierwszego zdjęcia, ładna, bardzo sympatyczna i naturalna :)
Pozdrawiam
@CrazyEyesDogg - widzę że z Bydgoszczy a panien nie znam :P
5 mi się podoba, a w 3 chyba ostrość poszła gdzieś indziej.. ;>
CrazyEyesDogg - modelka super, na prawym kadr mi się nie podoba. Łokieć w roli głównej. No chyba, że taki był zamysł.
Witam
Przebrnąłem przez cały wątek nareszcie. Chciałbym pokazać Wam parę moich fotek i czekam na konstruktywną krytykę. Zacznę od tych, które zrobiłem parę miesięcy temu, kiedy to zaczynała się moja przygoda z fotografią.
Na pierwszy ogień na razie :
Widzę, że komentarzy brak więc 2 kolejne. Może te lepiej będą odebrane :)
2
3
Super! Tak trzymaj!
:-) hehe.
Na sesji nad jeziorkiem poszło 400 pstryków. Specjalnie wyczekaliśmy do późno popołudniowego słońca, ale okazuje się, że i tak za ostre :(. Próbowałem coś podratować wbudowaną lampą błyskową, bo innej jeszcze nie miałem, ale jak oglądam fotki innych ludzi z CB, którzy mają do dyspozycji softboxy to różnica kolosalna
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
4. (Niestety poruszone :/ ale było bardzo ciemno 1/8s)
Ma swój klimat!
Cień od grzywki zjada lewe oko wraz z jego oczodołem. Niefajnie.
No i nie lubię centralnych jeżeli są nieuzasadnione.
Merod jak dla mnie swietna fotka ale ten cien z grzywki...:?
Nieźle skopana obróbka (pewnie jakieś dziwne wyostrzanie)
masakra, no chyba ze te schodkowane wlosy to efekt wypluty przez pentaxa k7 :D
Merod calkim fajne. Swieciles tylko ta 430? Gdzie byla lampa?
nie świeciłem lampą, miałem pomocnika który latał mi z blendom, pogoda była dość fajna a lasek trochę rozproszył mi ostre światło. Troche mam problemy z ogarnięciem lampy błysku
To ja też wrzucę zdjęcie doświetlane blendą ^^
No to ja sie wkoncu odwaze.
Doswietlane wbudowana lampa i z boku fleszem z fotocela jako slave.
Ostrość na ustach a nie na oczach. Ponadto mam nadzieję, że dobrze widzę, iż ta pani jest w ciąży, a nie że sobie kolana pod tą kiecę włożyła. Wygląda trochę jak jedna z tych ruskich bab - zabawek co się je wkładało jedna w drugą...
9 miesiac ;)
Jesteś pewien że chciałeś tak przerysować i zniekształcić głowę?
Zawsze uważałem że rozsądniej i łatwiej jest zaczynać od podstaw, poznać zasady i dopiero potem je świadomie łamać a nie 'hurra na żywioł zobaczymy co wyjdzie' :roll: .
Vitez moze masz racje ale ja podszedlem do tego od innej strony. Po tygodniu naklaniania marudnej zony w 9 miesiacu wrescie powiedziala "ok rob fotki" Znajac zone wiedzialem ze mam tylko kilka minut zanim uslysze "ok juz mam dosc" wiec totalnie lysy w temacie zaczolem eksperymentowac z polozeniem lampy itp. Byla to pierwsza moja sesja z bialym przescieradlem i zewnetrzna lampa. Staralem sie zroobic jak najwiecej fotek zeby potem zobaczyc co mi sie najbardziej spodoba.
Co do przerysowan to juz kwestia gustu, mnie akurat ta fotka bardzo sie spodobala.
Wczoraj kupilem 430stke wiec na nastepny raz bede experymentowal z dwoma lampkami.
moje wypociny na poczatek
To i ja zaryzykuję poddanie się krytyce bardziej doświadczonych osób. Liczę na jakieś dobre rady i sugestie co zrobić lepiej następnym razem ;).
1.
http://i129.photobucket.com/albums/p...s/portret7.jpg
2. To już się pojawiło w wątku o dzieciach, ale załapuje się w kategorii portret
http://i129.photobucket.com/albums/p...s/portret8.jpg
3.
http://i129.photobucket.com/albums/p.../portret10.jpg
Dorothqa ja proponuję najpierw zapanować nad AF, a dopiero później strzelać logo na ćwierć fotki.
luter78 - po co te okulary na zdjęciach?
Bingant, logo jest tylko dlatego, że to zdjęcie dziecka.
A co do AF, wydaje mi się, że na 2 i 3 AF trafił w oko, ale popraw mnie jeśli się mylę?
Nie wiem jak ostra jest Twoja 50ka, być może to jest jej szczyt ostrości, ale ja widzę mydło straszne. Możliwe, że ostrość się rozjechała po zmniejszeniu zdjęcia(wyostrzałaś po resizie?). Jak dla mnie pierwsze dwa są za ciemne, szczególnie w zacienionych partiach twarzy. Ostatnie jest za to przepalone z kontrastującym cieniem z drugiej strony. Możesz spróbować np. odbić światło tak, aby rozświetlić drugą stronę buzi dziecka. Na pewno w domu coś znajdziesz, nawet jak nie masz blendy. Może to być nawet biała pościel z łóżeczka.
Jeżeli to jest Twoja dzidzia, to bardzo często bywa tak, że autor widzi inaczej niż obserwator(np. ja), dlatego że nie jestem emocjonalnie związany z fotografowanym dzieckiem. Masz aparat i Twojemu modelowi na pewno nie znudzi się pozowanie, więc do roboty:)
A gdzie Ty widzisz przepalenia na tej ostatniej fotce ? Bo u mnie wszystko ma szczegóły a przepaleń brak. Ale fakt lepiej byłoby doświetlić czymś z prawej, tu nie ma wątpliwości :)
Niezależnie kogo się fotografuje to autor zwykle będzie bronił swojego dzieła ;), chociaż pewnie do własnego dziecka większy.
Tak czy inaczej dziękuję za uwagi. Co do mydła, to muszę popatrzeć jeszcze raz, czy to tylko brak wyostrzenia po zmniejszeniu, czy jednak mydło (ciężko samemu oceniać własne zdjęcia pod tym względem...).
Przynajmniej wiem nad czym pracować.
To jeszcze się dopytam o tą blendę z pościeli - jak to dokładniej użyć? Tzn. rozłożyć/rozwiesić z zacienionej strony? Czy jakoś inaczej?
To i ja się poddam krytyce ;)
Co wiem: troszkę brak ostrości na twarzy, wybitna CA na strunach, ucięta główka i fakt, że kolega pozujący nie ma pojęcia o grze/trzymaniu gitary. :D
Mnie sie podoba ale przydalo by sie rozjasnic prawe(lewe modela) oko moze blenda.
Jestem pewna, że za niedługi czas też będę miała takie podejście, jak już nauczę się robić dobre zdjęcia (mam nadzieję). Na razie się uczę i to mój pierwszy kontakt z lustrzanką i pierwsze portrety.
Niemniej jednak bardzo dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie, biorę je sobie do serca i postaram się zastosować przy najbliższej okazji.
To teraz kolejne..
5.
6.
7.
5. Czemu cycki a nie penis?
6. Ale fajny efekt! Jakim aparatem robione?
7. Czy kolorystycznie wszystko ci pasuje na tym zdjęciu?
Po co parasol w taką ładną pogodę?
dreamstorm -
5. niezłe lody :D hehe
6. Dleczego do takiego statycznego zdjęcia taki efekt? Nie dodało dynamizmu. Ładnie Ci zzumowało ale nie ma uzasadnienia dla mnie tutaj, ot taki bajer.
7. Przez takie równe oświetlenie modelka sprawia wrażenie wklejonej na tło.
5. Bo tylko na to dałem zezwolenie :D Była by zbytnia perwera, a ma narzeczona to bardzo porządna ;)
6. To jeszcze fotka z Pentaxa K200D z kitem. Jedyna obróbka to lekkie rozjaśnienie twarzy. Popsułem chyba z 10 ujęć zanim to wyszło :)
7. Napiszę tak: Ostatnio mam lekkie zboczenie na punkcie Crossu, i większość fot ostatnich przez niego przepuszczam, choć to raczej rzecz gustu. Pogoda wbrew pozorom była dość paskudna. Niebo mocno zachmurzone po deszczu, ale nowy nabytek w postaci lampy uważam, że się świetnie sprawdził :)
MarcinG
6. Zgadzam się z Tobą. Ot taki bajer. Akurat byłem po lekturze jednej z książek Briana Petersona "Czas naświetlania bez tajemnic" :>
7. Odrobinkę tak, ale chyba nie jakoś brutalnie i sztucznie. Mi się ta fotka akurat podoba. Na pewno nie powala :), ale uważam, ze jest przyzwoicie.
Widzę, że nie wyczułeś ironii, tak więc napiszę wprost : najmniej spaprana to jest siódemka, na której czerwień z zielenią gryzą się jak gepardy z gazelami. 6. Żałosny efekt, aż przykro, że jeszcze ludzi do takich eksperymentów ciągnie... 5 - bez komentarza. Pozdrawiam narzeczoną!