Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
To moze ja cos napisze o tym aparacie...
Zakupiłem go w grudniu. Foce głównie samoloty na pokazach lotniczych.
Zrobiłem tym aparatem juz cos okolo 3,5 tysiaca zdjec. Przesiadałem sie z 40D. 90% zdjęc robie najczęściej z podpietym 100-400 L.
Jak narazie jestem bardzo zadowolony. Nie przeszkadza mi "plastykowa obudowa" i te to że puszka jest ciupinke mniejsza od 40D( i tak będe pewnie nie długo kupował gripa).
Co do klawiszy to na początku uruchamiałem często podgląd na żywo i przełączałem się na tryb filmowania. Trochę dziwnie jest umiejscowiony klawisz pracy AF(punkty strefowy czy wszystkie punkty)- według mnie jest zbyt blisko spustu i czasem podczas naciskania spustu migawki udało mi sie uruchomić ten tryb.
Co "do plusów dodatnich plusów ujemnych"- to jest blokada trybu nastaw- dla mojej siostry wymarzone bo nic jej się w aparacie nie przestawi a mi to przeszkadza w szybkim przełączaniu trybów ( z A na T lub na M).
Do największych plusów tego korpus moge zaliczyć.... wyswietlacz- ten kto miał 40 ten wie o co chodzi- niema najmniejszego problemu z ocena czy zdjęcie jest poruszone czy ostre- co bardzo ułatwia w selekcji na bieżąco.
Następny fajny "ficzer" często krytykowany to Wi-FI- przeglądanie zdjec na czyms wiekszym niż ekran apartu(np. ekran tabletu/czy komórki- z której mogę wysłać emaila z danym zdjeciem) sprawdza się według mnie idealnie.
Według mnie aparat b.ardzo fajny i jestem zadowolony z zmiany.
Jedyną wada dla mnie dotkliwa jest to że muszę kupić nowe karty bo stare maja inny format...
Teraz zaczynam odkładać kase i zbieram na jakas 1D....
witam jak sprawdzić przebieg migawki w 70d
Cytat:
Zamieszczone przez
kakikow
Chyba jak na razie nie da rady - nasi skośnoocy bracia nie do końca chcą nam zdradzić swoje sekrety :(
Cytat:
Zamieszczone przez
kakikow
Normalnie można programem EOSinfo u mnie działa.
Czy może ktoś sprawdzić jeśli ma Tamrona 17-50/2.8 z VC i bez czy poprawnie wyostrza na LV z 70D ? Mam wersje bez VC niestety robi nieostre sprawdziłem do F8 dwa egzemplarze.
A ja mam pytanie natury technicznej:
Ustawiam punkt ostrzenia na pojedynczy (jeden prostokąt na środku wizjera w trybie LV) w ustawieniach body. Naciskam, pika, pokazuje się jeden punkt i jest OK.
Wyłączam tryb LV i bez przestawiania jakichkolwiek ustawien w body, patrzę przez wizjer naciskam spust do połowy i niespodzianka, zamiast pojedynczego punktu ostrzenia mam kilka.
I teraz czy da się tak ustawić aby w trybie wizjerowym i LV był zawsze tylko jeden punkt ostrzenia ? Bo gdy ustawiam matrycowy to i LV i wizjer operuje na wielopunktowym ostrzeniu ?
Czy ktoś może jest wróżką, jasnowidzem albo innym medium, albo po prostu posiada informacje, czy 70D pod koniec roku zejdzie coś z ceny czy nie bardzo, obecnie 3700zł trzeba położyć.
Przed swietami to wzrosnie, i tak znajdzie wiecej nabywcow.
Do póki 60D będzie w sklepach 70D nie zejdzie z ceną wiele.
Nie sądzę. Niektórzy liczyli naiwnie (w tym ja), że może coś się zmieni po premierze 7D (znaczy się popyt na 70D spadnie) ale biorąc pod uwagę startową cenę 7D mkII to nie wierzę że w tym roku coś drgnie.