-
zapomniałem dodać, próby wykonywałem z palnikiem w różnych pozycjach, czyli obrót o 60 stopni a następnie przekierowanie już całej lampy z tak ustawionym palnikiem na przedmiot oraz palnik opuszczony o -7 stopni no i nic... wszystko wskazuje na to że lampa koryguje swoje ustawienia zachowując się jakby była w odległości takiej jak body czyli bierze dane z punktu ostrzenia
-
Robiłem testy, faktycznie lampa błyska z mocą dostosowaną do odległości body od przedmiotu. Nie ma natomiast problemu z ustawieniem jednej lampy w ettl natomiast drugiej na manual oto przykład takiego zdjęcia
-
to chyba traci sens (lub bardzo ogranicza) używanie TTL, który działa prawidłowo tylko kiedy mamy lampę obok lub w promieniu zgodnym lub zbliżonym z odległością aparatu od celu. Funkcja FEL też nie działa więc nie możemy zablokować ustawień dla lampy przy odległości na jakiej się ona znajduje i następnie zrobienia zdjęcia z innej odległości przy zachowaniu pomiaru TTL. W sumie opis funkcji tego urządzenia w instrukcji nie pokrywa się z jego funkcjonalnością :roll:
-
Zakupiłem pixele do 5dmarkII i 580exII. Małe testy i same rozczarowania. Może nie doczytałem ale po przeglądnięciu tego forum wydawało się że lampą można sterować z poziomu body, a tymczasem nie. W czasach od 1/25 do 1/250 doświetla mały pasek na dole. To jest wadliwe urządzenie czy coś robię źle?
-
vulpes gdzie kupowałeś ? rozumiem, że próbowałeś ustawić tryb 5d w pixelach ? jeżeli tak i nie pomogło to pewnie masz walnięty zestaw.
-
ustawiałem 5d i nic. Rozumiałbym gdyby takie rzeczy krócej jak 1/250, ale w tym przedziale to dziwne. Na 1/20 jest ok i krócej jak 1/250 też
-
Ja bym obstawiał, że masz coś walnięte. Tak być nie powinno.
-
jak robiłem testy 5d2 i 580II przy wejściu na większe niż 1/250 automatycznie lampa przeskakuje na hss i spoko doświetla
-
A co z tym sterowaniem z poziomu body? Jak to naprawdę wygląda?
-
sterowania, przynajmniej na poziomie 50D nie ma i body nie widzi lampy