Cytat:
Napisałem - podpinałem na chwilę.. i nie dokończyłem. Miałem okazję podpiąć canona 15 do cropa i jakoś (patrząc na wyświetlaczu aparatu - w max powiekszeniu - to poza AF nie widziałem różnicy na korzyść canona.
mozna podpiac , tylko ze to nie ma wiekszego sensu.
ta 15 jest na FF
z aps-c pracuje nijak , przestaje byc rybim okiem i oczywiscie nie ten kat widzenia jak 8mm.
to tak jakbys podbial np obiektyw z broniki 4,5*6 cm do malego obrazka ze stwierdzeniem ze rysuje tak samo.
Cytat:
Pisząc o samyangu - i odbitce 15x21 - chodziło mi o to, że przy oglądaniu odbitki wklejonej do albumu nie widzę żadnych nieostrości. Nawet przyglądając się bardzo blisko (dokładnie z kilku centymetrów). Tylko nikt normalny specjalnie tak się nie przybliża przy oglądaniu albumu.
nieostrosc i rozdzilczosc to rozne rzeczy choc ze soba powiazane.
jesli prawidlowo nastawisz ostrosci to z obu obiektywow uzyskasz zdjecia ostre , to z C bedzie bardziej rozdzielcze czyli pokaze wiecej szczegolow.
porownywac mozna jakosc odwzorowania na 2 formatach do ktorych sa przeznaczone.
np samyang da rozdzielczosc ktora mozna okreslic liczbowo konkretnie max 85 jednostek aby uzyskal obraz o takiej samej rozdzilczosci jak da c15 na ff to musialby miec rozdzielczosc 135 tych samych jednostek.
roznica kolosalna.
i to sie potwierdza praktycznie. roznica pomiedzy zdjeciami z c15 na ff a s na aps -c jest kolosalna.
w tych samych obiektywach na roznych formatach roznice sa zdecydowanie mniejsze.
Cytat:
. Staram się tylko powiedzieć, że rybką samyanga/falcona też da się robić zdjęcia i z nich wykonywać odbitki (wątpię by ktoś robił większe niż 15x21, bo 90% ludzi wogóle nie wywołuje zdjęć tylko je ogląda w 100% powiększeniu na 24 calowym monitorze) - stąd różnice.
zgoda - da sie .
mam tez sporo zdjec , z ktorych jestem zadowolony.
ale sporo trafia z powodu rozdzielczosci do kosza tez.
z Canona nie - z tego mozna nawet cropowac.
Cos takiego jak np pare osob z odleglosci paru metrow nie da sie zrobic dobrze , ale na odleglosc powiedzmy stolika czyli z ok 1 m owszem - wynik jest dobry. nim da sie fotografowac dobrze na malych odleglosciach.
Cytat:
Jak samy będzie się spisywał na FF pozwolę sobie tu napisać jak już zakupię pełną klatkę.
nie pokrywa pelnej klatki.
widzi nieco szerzej niz na aps-c .
Trzeba sporo cropowac , a tu juz jakosc zaczyna spadac.
stosowanie pod FF nie ma sensu. A i odwzorowanie jakies takie dziwne.
Cytat:
Ale ogólnie fish nie jest moim podstawowym szkłem i nie wykorzystuje się go aż tak często i lepiej najpierw kupić lepszy inny obiektyw (tele albo jakąś portretówkę np.).
nigdy w zyciu nie potrzebowalem rybiego oka.
dopiero mozliwosc robienia panoram sferycznych sklonila mnie do tego zakupu.
poza - praktycznie uzywam na zasadzie wybryku.
Mechanicznie sam. jest o.k. z tym ze canon jeszcze lepszy-jednak wyczuwa sie wyzsza technike wykonawcza.
ale af pracuje jak traktor ( na szczescie krotkie przebiegi ) no i ta cholerna AC. Gdyby nie AC bylby to obiektyw idealny , a tak trzeba dokonac dodatkowej operacji przy wolaniu raw - w sumie zaden problem , ale nie badzo rozumiem dlaczego ona jest zdecydowanie wyzsza niz w samie.
Roznica w jakosci panoramy sferycznej robionej aps-c a ff jest mniejsza niz to wynikaloby z roznicy jakosci obiektywow. Software tutaj limituje wynik ostateczny.
Cytat:
Nie dajmy się zwariować - lepiej idźmy porobić zdjęcia - super pogoda dziś - chyba najładniejszy dzień tej zimy.
ja bylem wczoraj :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cytat:
Zamieszczone przez
siudym
Wstawiam te foto i ciagle nikt mi nie odpowie na pytanie:
http://www.sdm.gower.pl/samyang.jpg
Czy te zdjecie zrobione w F5.6 na 20D (ostrzone oczywiscie z reki bo przy takim GO ciezko nie trafic) JEST czy NIE jest OSTRE? To jest RAW wywoalny.
Ciagle slysze jaki to Samyang jest mydlany, bardzo bym prosil o ocene tego kadru, ktory jak widac nie jest w 800x600...
moim zdaniem za dobrze nie jest.
tak jak wlasnie samyang- choc to akurat przyklad dla tego obiektywu latwy.
samyang osiaga na 5,6 max rozdzielczosci ii wynosi ona ok 75% rozdzielczosci 50/1,4 na tej przyslonie ( w centrum ) czyli tragedii nie ma- ale powodu do zachwytu rowniez.
jest przecietny.
Nie chce mi sie grzebac , moze znajde to pokaze zdjecia w ktorych samyang zaskoczyl mnie b. negatywnie. Ale musze rowniez podkreslic , ze czesto zaskoczyl mnie i pozytywnie.
to brzmi glupawo , ale powiedzialbym , ze ten obiektyw " ma dusze " , albo juz rozsadniej mowiac trzeba go wyczuc w jakich sytuacjach mozna go stosowac , w jakich nie.
Powiedzialbym tak : jest na tyle dobry optycznie ze mozna stosowac choc niekiedy z ograniczeniami.
Mechanicznie jest prawie ze b.dobry.
Ja jestem z tego obiektywu w sumie zadowolny , nie zaluje zakupu , ale po zakupie c15 ( pod FF ) nie biore go wiecej do reki.
akurat tutaj mam jedno z pierwszych zdjec samyangiem , z reki na 1600 lub 3200 iso nie pamietam i przyslonie 3,5 ( moze ciut przymknalem do ok 4,0 ) - nie jest zle ale wymagal podostrzenia i resamplingu.
Nie zawsze jest tak dobrze.
http://picasaweb.google.pl/fotografi...40815453270594
a tutaj wszystkie z fisheya sa robione samyangiem.
to i na prawo dalsze :
http://picasaweb.google.at/fotografi...47045016978530
jesli znajde paskuden to tez pokaze.
akurat w tych zdjeciach nie widac golym okiem jego silnej wady - sklonnosci do odblaskow.
tutaj na tej panoramie akurat to wykorzystalem pozytywnie , na innych niestety sporo retuszu:
http://sites.google.com/site/panosau...04-straussowie